Marc Van Ranst ziet “waanzinnige besmettingscijfers”, maar ook dat “we naar een top aan het toewerken zijn”
“Andere landen die ons zijn voorafgegaan, hadden ook dergelijke cijfers en hebben daarna dan wel een piek bereikt”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan HLN LIVE over wat hij “waanzinnige besmettingscijfers” noemt in ons land. Ook wij zijn nu, volgens de professor, “naar een top aan het toewerken”. Tot die piek bereikt is, kan er nog niet drastisch worden versoepeld, maar daarna zeker wél, stelt hij.
Lees alles over het coronavirus in dit dossier.
“We zien niet de verdubbelingen die we een aantal weken geleden zagen, dus de snelheid is wel wat afgenomen”, aldus Van Ranst aan HLN LIVE. “Dénken we, want de teststrategie is natuurlijk ook wel veranderd”, bouwt hij enige reserve in. “Op een bepaald moment gaat elke epidemie zijn vuur wat verliezen”, klinkt het nog.
Of het Overlegcomité vandaag dan al aan versoepelingen toe zal zijn? Van Ranst verwacht dat het vooral over de coronabarometer zal gaan - “perspectief op langere termijn, en dat is ook hoognodig” - en dat de politiek eventueel kleinere versoepelingen zal doorvoeren, nu we in fase rood zitten. Maar dat zijn dan “eerder correcties op eerdere maatregelen”, denkt de viroloog. Voor meer doortastende versoepelingen, zoals in Schotland en Engeland, is het volgens Van Ranst nog te vroeg, omdat we in ons land de piek nog niet hebben bereikt. “Maar vanaf het moment dat het kan, moet je kunnen versoepelen.”
We kunnen de coronacrisis ook nog niet als een griepepidemie behandelen, meent de professor. “Dat is zeker nog te vroeg.” De besmettingscijfers zijn daarvoor te hoog. Die hebben “niet alleen een invloed op de hospitalisatiecijfers, maar vooral op de totale maatschappij”, zegt Van Ranst. “Heel wat mensen op het werk zijn ziek of zitten in quarantaine. Dat blijft doorwegen op de maatschappij.”
Voor Van Ranst kunnen we pas met het coronavirus omgaan zoals met de griep wanneer niet-dringende operaties niet langer moeten worden uitgesteld en de uitgestelde zorg kan worden ingehaald. “Dan moet dat zeer zeker kunnen en moet je, met evenveel gusto als je hebt verstrengd, ook kunnen versoepelen”, besluit hij.
De coronabarometer “komt rijkelijk laat”, zegt Van Ranst, “maar het is ook niet eenvoudig om de scheidingspunten tussen de verschillende fasen helder te krijgen, en dat is ook niet altijd hetzelfde voor elke variant”. Volgens de viroloog blijft de coronabarometer wel een nuttig instrument om te zien welke versoepelingen of verstrengingen we kunnen verwachten naargelang de cijfers, ook in de toekomst bij eventuele nieuwe golven. Maar eerst “moeten we nog van rood afdalen in deze golf en van alle maatregelen afgeraken”, merkt hij op.
Bekijk hieronder het volledige gesprek met viroloog Marc Van Ranst:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGrembergen
Bewoner springt van eerste verdieping uit brandend huis, buren kunnen tweede bewoner redden via dak: “Pure adrenaline om hen te helpen”
De zware brand bij de Groeneweg in Grembergen heeft bij de buren een diepe indruk nagelaten. Een Slovaaks gezin dat nu ongeveer een jaar in de woning verbleef, kon ternauwernood ontsnappen aan een zware uitslaande brand, mede dankzij de hulp van de buren. Een bewoner sprong vanop de eerste verdieping naar beneden, een andere werd door de buren via het dak aan de achterkant van het huis geholpen. “Het gezin was echt enorm in paniek", vertellen Nico De Meester en Natacha Bogaert, de redders in nood. -
PREMIUM
Amper vrouwen in Michelingids, maar in nieuw restaurant van Sergio Herman zwaaien er twee de plak: “Keuken of zaal, we trekken het ons allebei aan”
-
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
-
UPDATE
IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt
Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. Volgens gezondheidsdienst Sciensano staat de teller in ons land intussen op 6 bevestigde gevallen en 1 vermoedelijk geval (daar is het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar). Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen. De ziekte is nu al ontdekt in 21 landen. In totaal staat de teller op 223 bevestigde gevallen en 89 mogelijke. Een overzicht. -
PREMIUM
Topviroloog Steven Van Gucht: “Nu is het nog te vroeg, maar over een paar weken kunnen we coronamaatregelen wél geleidelijk loslaten”
Geen idee of de spreuk ‘geduld is een schone deugd’ op de schoorsteenmantel in de woonkamer van Steven Van Gucht hangt, maar de topviroloog pleit er net voor het Overlegcomité voor om de coronamaatregelen niet te vroeg los te laten. “De besmettingscijfers gaan nog steeds omhoog, maar over een paar weken kunnen we wél veilig versoepelen.” -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt.