Marc Van Ranst ziet “waanzinnige besmettingscijfers”, maar ook dat “we naar een top aan het toewerken zijn”

“Andere landen die ons zijn voorafgegaan, hadden ook dergelijke cijfers en hebben daarna dan wel een piek bereikt”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan HLN LIVE over wat hij “waanzinnige besmettingscijfers” noemt in ons land. Ook wij zijn nu, volgens de professor, “naar een top aan het toewerken”. Tot die piek bereikt is, kan er nog niet drastisch worden versoepeld, maar daarna zeker wél, stelt hij.

 1. IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt
  UPDATE

  IN KAART. Nu al 6 bevestigde gevallen van apenpokken in België: ook in deze 20 landen werden ze al ontdekt

  Er worden over de hele wereld steeds meer gevallen van de apenpokken gerapporteerd. Volgens gezondheidsdienst Sciensano staat de teller in ons land intussen op 6 bevestigde gevallen en 1 vermoedelijk geval (daar is het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar). Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen. De ziekte is nu al ontdekt in 21 landen. In totaal staat de teller op 223 bevestigde gevallen en 89 mogelijke. Een overzicht.
 2. Topviroloog Steven Van Gucht: “Nu is het nog te vroeg, maar over een paar weken kunnen we coronamaatregelen wél geleidelijk loslaten”
  PREMIUM

  Topviro­loog Steven Van Gucht: “Nu is het nog te vroeg, maar over een paar weken kunnen we coronamaat­re­ge­len wél geleide­lijk loslaten”

  Geen idee of de spreuk ‘geduld is een schone deugd’ op de schoorsteenmantel in de woonkamer van Steven Van Gucht hangt, maar de topviroloog pleit er net voor het Overlegcomité voor om de coronamaatregelen niet te vroeg los te laten. “De besmettingscijfers gaan nog steeds omhoog, maar over een paar weken kunnen we wél veilig versoepelen.”