Marc Van Ranst vastberaden: “Dit is de laatste lockdown”
Viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) is tevreden met de nieuwe maatregelen die het Overlegcomité oplegt. Dat zei hij aan VTM Nieuws. “Het zal nog even duren vooraleer we resultaten van de nieuwe regels zien, maar dit zou het begin van de derde golf toch moeten kunnen ombuigen.” Of dit de laatste lockdown is? “Ja”, reageert Van Ranst ferm.
Delen per e-mail
Van Ranst begrijpt dat iedereen het moe is, maar veel keuze is er niet. “Iedereen is het beu, maar dat zal ons nu niet helpen”, gaat hij verder. “We zitten in een epidemie waarin er meer hospitalisaties zijn en die moeten we naar omlaag krijgen. Het is moeilijk, maar er is geen alternatief.”
Ik vind dat we doelen moeten definiëren. Die mogen kwantitatief zijn, maar het moet meer zijn dan een datum.
Verder hamert Van Ranst er nog eens op dat de nadruk moet liggen op cijfers, niet op data “die zijn gevaarlijk”: “Een aantal maanden geleden hielden we vast aan 800 besmettingen en 75 ziekenhuisopnames, dat leek niet haalbaar. Dan is men dat concept volledig vergeten. Ik vind dat we doelen moeten definiëren. Die mogen kwantitatief zijn, maar het moet meer zijn dan een datum.”
Britse variant
De vorige maatregelen hebben zeventien weken lang goed gewerkt, maar zijn volgens de viroloog niet voldoende voor de Britse variant van het coronavirus. “De nieuwe maatregelen zullen ons al in een betere positie zetten”, meent hij. De maatregelen in combinatie met de paasvakantie en de vaccinatie, zouden ons vooruit moeten helpen, aldus Van Ranst.
Het doel van de verstrengingen is tweeërlei, volgens de viroloog. “Enerzijds willen we een nieuwe golf stoppen of zo klein mogelijk houden, zowel op het vlak van nieuwe gevallen als van hospitalisaties. Nu kunnen bijvoorbeeld sommige operaties niet doorgaan. Anderzijds willen we ook niet op een te hoog plateau blijven hangen. De curve moet naar omlaag, anders wordt het moeilijk om aan contacttracing te doen.”
Ons gedrag is bepalend, wij zijn de cijfers.
Het effect van de nieuwe maatregelen zouden we na twaalf dagen tot twee weken moeten beginnen te zien in de cijfers. Vervolgens moeten de cijfers naar beneden, volgens Van Ranst, tot onder het niveau van na de tweede golf. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel weken daarvoor nodig zullen zijn. Het is beter om daar geen tijd op te plakken. We moeten in de eerste plaats naar de cijfers kijken”, klinkt het.
Belangrijk daarbij is dat er voldoende handhaving komt. “Het is nog afwachten hoe dit gecontroleerd gaat worden, maar de maatregelen mogen alvast geen dode letter blijven. Ons gedrag is bepalend, wij zijn de cijfers.”
Vaccinaties
De viroloog roept ook op om een tandje bij te steken in de vaccinatiecampagne. “De vaccins moeten de armen in. Dat moet beter. Met het huidige tempo gaan we er niet raken”, zegt hij. “De leveringsschema’s laten wel zien dat er de komende maanden veel vaccins geleverd zullen worden. Maar elke week zijn er wel problemen en dat is meteen onze grootste vrees. Dat is pijnlijk. Als je dat ziet, moet je je best doen om kalm te blijven.”
Van Ranst waarschuwt ten slotte nog om goed na te denken over wat we allemaal doen in de paasvakantie. We mogen ons nog altijd verplaatsen in eigen land en trips naar bijvoorbeeld de zee of de dierentuin maken. “Maar we moeten er allemaal goed over nadenken hoe we deze vakantie zullen plannen, zodat we niet allemaal naar dezelfde plaatsen trekken”, aldus Van Ranst.
“Eerst nog kleine stijging”
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) verwacht de komende dagen nog een verdere stijging alvorens de nieuwe maatregelen hun resultaten zullen tonen, “tot ongeveer een maximum van 7.000 besmettingen per dag. Volgens onze statistieken zullen zo’n 800 à 900 ziekenhuisbedden op intensieve zorg bezet worden door Covid-patiënten.”
De maatregelen die het Overlegcomité genomen heeft, zijn volgens de biostatisticus voldoende om de curve om te buigen. “Bij de tweede golf, in oktober en november, zaten we aan 25.000 besmettingen per dag en zijn we ook op een maand tijd naar 2.500 dagelijkse besmettingen gegaan. We zitten nu bovendien in een andere situatie: er is vroeger ingegrepen, en de rek op de stijging van het aantal besmettingen is er stilletjes aan aan het uitgaan.”
Molenberghs denkt dat de periode van vier weken daarom voldoende moet zijn om opnieuw op een laag niveau van besmettingen en ziekenhuisopnames te komen. “Ook in Ierland en Portugal zagen we dat de overheid streng heeft ingegrepen, en dat de curve snel is afgebouwd. Bovendien zullen we over vier weken een extra beschermingslaag door de vaccinaties hebben.”
LEES OOK:
- OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: contactberoepen opnieuw dicht, winkelen op afspraak
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM13
Waarom verdienen notarissen nog altijd zoveel? “Een huis verkocht krijgen is soms maar anderhalf uur werk”
-
PREMIUM
Een kar tegen de benen, een steen tegen de auto en een vuist in het gezicht: allemaal omdat klant winkelkarretje niet wil ontsmetten
-
OVERZICHT. Dit heeft het Overlegcomité beslist: scholen week vroeger dicht, contactberoepen opnieuw dicht, winkelen op afspraak
Nadat vorige week vrijdag een aantal reeds aangekondigde versoepelingen werden uitgesteld, heeft het Overlegcomité vandaag opnieuw een reeks strengere maatregelen aangekondigd. Premier Alexander De Croo spreekt van een ‘paaspauze’ van vier weken en lichtte de maatregelen zonet toe op een persconferentie. Een overzicht. -
-
9
De Croo: “Epidemologische situatie blijft dé basis voor alle beslissingen”
De epidemiologische situatie blijft de basis, het vertrekpunt van alle maatregelen. Dat heeft premier Alexander De Croo woensdag benadrukt in de commissie Binnenlandse Zaken, waar hij een antwoord kwam geven op vragen van de Kamerleden. De Croo was verbaasd dat geen enkel van de vragen over die situatie ging. Hij liet verder niet veel in zijn kaarten kijken wat de agendapunten betreft op het volgende Overlegcomité vrijdag, zoals de heropening van de terrassen vanaf 8 mei. De voorwaarden om te kunnen versoepelen gaan wel voorzichtig de goede richting uit, liet hij optekenen. -
Wielrennen4
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
Instant lentegevoel met deze handtassen in pastel
Een hypervrouwelijke outfit of een hippe look met speelse twist? Pasteltinten werken altijd in je voordeel. Nog niet klaar voor een lila suit of snoeproze jurk? Ook een pastelgekleurde handtas does the job. Ninashop.be zocht voor jou de liefste exemplaren uit. -
Antwerpen
5 jaar cel voor man die zijn vrouw uit de gevangenis wilde bevrijden met gekaapte helikopter
Vier jaar had het parket geëist tegen verdachte Mike G. (24) omdat hij in september vorig jaar had geprobeerd met een gekaapte helikopter zijn echtgenote Kristel A. (27) te bevrijden uit de gevangenis Berkendael in Vorst. De Antwerpse correctionele rechtbank achtte dat blijkbaar niet voldoende voor de ernstige feiten en verhoogde de uiteindelijke straf naar vijf jaar cel. “De verdachten gebruikten in de helikopter geweld en bedreigden de pilote door drie pistolen tegen haar hoofd te zetten.”
192 reacties
Dominika Anja
Renee Schietekat
Louis Smeekens
joannes Roderigas
Ronny Van de Wal