Viroloog Marc Van Ranst over de goedkeuring van de coronapil: “Een bijzonder positieve ontwikkeling, maar het vervangt vaccins niet”.
Volledig scherm
Viroloog Marc Van Ranst over de goedkeuring van de coronapil: “Een bijzonder positieve ontwikkeling, maar het vervangt vaccins niet”. © REUTERS/VTM NIEUWS

Marc Van Ranst over goedkeuring coronapil: “Een bijzonder positieve ontwikkeling, maar vervangt vaccins niet”

Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) zet versneld het licht op groen voor het gebruik van de coronapil die ontwikkeld werd door farmabedrijf Merck. Dat heeft het vrijdagmiddag meegedeeld. Viroloog Marc Van Ranst vindt de goedkeuring van de pil alvast “een bijzonder positieve ontwikkeling”, al benadrukt hij wel dat vaccins even belangrijk blijven. Volgens viroloog Johan Neyts zal de pil de eerste jaren vooral voorbehouden worden voor “mensen die een hoog risico lopen op de ontwikkeling van een ernstige ziekte”. 

 1. Energieminister Van der Straeten: “Een domme btw-verlaging, daar pas ik voor”

  Energiemi­nis­ter Van der Straeten: “Een domme btw-verlaging, daar pas ik voor”

  Een levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales zal niet volstaan om de bevoorradingszekerheid te garanderen in de winter van 2025-26, maar er zal een aanvullend mechanisme — lees: gascentrales — nodig zijn. Dat heeft minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) herhaald in de Kamer. De minister benadrukte bovendien dat ze gekant is tegen een gewone btw-verlaging op elektriciteit en gas. “Een domme btw-verlaging die de lonen en de uitkeringen verlaagt, daar pas ik voor”, klonk het.
 2. Op zoek naar een koptelefoon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment
  Hardware Info

  Op zoek naar een koptele­foon of (draadloze) oortjes? Dit zijn dé 5 koopjes van het moment

  De soldenperiode is volop aan de gang en we bevinden ons in de periode rond Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Hoog tijd dus om jezelf dus even extra te verwennen, met een headset bijvoorbeeld. Techexpert en hoofdredacteur bij Hardware Info Frank Everaardt wijst je de weg naar dé koopjes van het moment, met aandacht voor gamers, sporters, vergadertijgers, bingewatchers en alles daartussen.
 1. Nucleaire waakhond FANC: “Verlenging levensduur twee jongste kerncentrales is mogelijk”
  166

  Nucleaire waakhond FANC: “Verlenging levensduur twee jongste kerncentra­les is mogelijk”

  Volgens het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is het alvast op het vlak van veiligheid mogelijk om de levensduur van de twee jongste kerncentrales in ons land te verlengen. Dat staat in de analyse waar de federale regering net voor kerst om had gevraagd. De regering moet dan wel nog in de eerstvolgende maanden een definitieve beslissing nemen en de installaties moeten een update krijgen, klinkt het.
 2. Jef Vermassen verdedigt moeder van Dean: “Ik wil assisenproces in België, straffen in Nederland zijn niemendal”
  Play

  Jef Vermassen verdedigt moeder van Dean: “Ik wil assisenpro­ces in België, straffen in Nederland zijn niemendal”

  Jef Vermassen zal als advocaat optreden voor Elke Verberckmoes, de moeder van het vierjarige slachtoffer Dean. Vermassen geeft aan een duidelijke voorkeur te hebben voor een Belgisch assisenproces. “De straffen in Nederland... Het spijt me, dat is ‘niemendal’”, klinkt het in De Morgen. De bekende strafpleiter is ook een verwoed voorstander van assisenprocessen, wat in Nederland niet bestaat.