Photo News
Volledig scherm
© Photo News

Marc Van Ranst: “Al staat het anders in de bijsluiter, in andere landen maken ze er geen probleem van om zelftests in de keel te gebruiken”

Een zelftest spoort een besmetting met de omikronvariant het beste op als deze in de keel wordt afgenomen, zo bleek enkele dagen geleden uit een nieuw onderzoek. Het probleem? De wissers op de markt zijn bestemd voor de neus, zo staat althans in de bijsluiter. “Maar daar maken ze in andere landen ook geen probleem van”, zo zei viroloog Marc Van Ranst vanmorgen bij Radio 1.

 1. “Je moet het virus vangen waar het zit”: expert raadt aan om neuswisser ook in keel te gebruiken
  PREMIUM

  “Je moet het virus vangen waar het zit”: expert raadt aan om neuswisser ook in keel te gebruiken

  Probleem: omikron is vaak het makkelijkst op te sporen met een keelwisser, maar de huidige tests onderzoeken ofwel een neusstaal, ofwel speeksel op virusdeeltjes. Welke kunnen we nu het best als zelftest inzetten en hoe moeten we dat dan doen? We vroegen het aan Lab Manager Elke Wollants, die in het REGA-instituut (KUL) druk doende is met het testen van Covid-19-tests. “Gebruik geen andere wisser dan die uit de verpakking”, geeft ze alvast mee.
 2. ‘Top Gun’-fans nemen plaats in echte F-16 naast Kinepolis Antwerpen: "Ik ben zowaar de Belgische Maverick, en het klopte gewoon”
  Antwerpen

  ‘Top Gun’-fans nemen plaats in echte F-16 naast Kinepolis Antwerpen: "Ik ben zowaar de Belgische Maverick, en het klopte gewoon”

  Vijf volle zalen in de Kinepolis, bijna 2.000 fans. Zoveel bezoekers lokte de sequel van de avant-première van ‘Top Gun: Maverick’ naar het cinemacomplex in Antwerpen dinsdagavond. En ze werden verrast. In samenwerking met de Belgische luchtmacht mochten ze een zitje nemen in een echt F-16-vliegtuig op de parking: “In Nederland komt ‘ie pas volgende week uit, maar zo lang konden we niet wachten.”
 3. Ouders zien wekelijkse zelftest bij kinderen niet zitten: “Beseffen die wel wat ze zeggen?”
  PREMIUM

  Ouders zien wekelijkse zelftest bij kinderen niet zitten: “Beseffen die wel wat ze zeggen?”

  Eén keer per week een wisser in de neus: dat advies geven de ministers van Onderwijs en Volksgezondheid in dit land aan ouders van schoolgaande kinderen. Maandag gaan de scholen weer open en dan is het goed als elk kind één keer per week getest zou worden. De “sterke” aanbeveling van de ministers roept niet alleen financiële bezwaren op, ouders willen het hun kinderen ook niet aandoen om elke week die vervelende procedure te ondergaan. “Die tests doen gewoon pijn”.
 1. Coronabesmettingen stijgen pijlsnel in Zuid-West-Vlaanderen: “Nagaan om zelftests ook voor kwetsbaren betaalbaar te maken”
  PREMIUM
  Kortrijk/Zuid-West-Vlaanderen

  Coronabe­smet­tin­gen stijgen pijlsnel in Zuid-West-Vlaanderen: “Nagaan om zelftests ook voor kwetsbaren betaalbaar te maken”

  Het aantal positieve testen schiet sinds begin deze week ook in Zuid-West-Vlaanderen met een ruk omhoog, wellicht te verklaren door het effect van de feestdagen en de opmars van de omikronvariant. Zo is in Kortrijk alleen al het aantal coronabesmettingen meer dan verdubbeld. “Voor wie zich niet goed voelt, blijft de belangrijkste boodschap: contacteer eerst uw huisarts”, zegt voorzitter Alexander Seurinck van de huisartsenkring Zuid-West-Vlaanderen.