Marc Coucke in De Afspraak
Volledig scherm
Marc Coucke in De Afspraak © VRT

Marc Coucke pleit voor afschaffing patenten op coronavaccins

Schaf de patenten op coronavaccins af om de pandemie zo snel mogelijk de kop in te drukken. Dat stelde zakenman Marc Coucke, die zelf zijn fortuin verdiende in de farmaceutische industrie, vanavond in De Afspraak.

11 reacties

 • Gaston Foubert

  3 maanden geleden
  In 2004 zei Van Ranst dat hydroxychloroquine het beste medicijn was tegen alle SARS-COVID-infecties, er werd wereldwijd medische literatuur aan gewijd. Nu het patent is verlopen en zowat iedereen hydroxychloroquine mag produceren is het ineens verboden... Big Pharma zou geen winst meer kunnen maken met een nieuw vaccin! Al wie hydroxychloroquine aanraadt wordt met schorsing van hun licentie door de orde bedreigd. Big Pharma maakte inmiddels wereldwijd al meer dan 150 miljard winst.
 • Lisette Nelissen

  3 maanden geleden
  Geen goed idee. Willen we goedkope vaccins die eender waar eender hoe worden geproduceerd? Vraag aan alle oudere dokters die nog niet gehersenspoeld zijn op de unief en ze zullen allemaal zeggen dat generische medicijnen wel dezelfde werkzame stof hebben maar dat de andere stoffen niet dezelfde zijn. Die stoffen maken chemische verbindingen die niet dezelfde zijn als in het oorspronkelijke product. Mijn vroegere dokter bleef dus het merk voorschrijven ondanks problemen met de overheid hierdoor.
 • Joke Weyts

  3 maanden geleden
  100% gelijk
 • willy Adriaenssens

  3 maanden geleden
  Daar zullen bedrijven als Pfizer en zo eens mee lachen , de dag dat dit gebeurd gaan alle verdere onderzoeken de prullenmand in . Elk bedrijf werkt met doel winst te maken , gaat u werken voor de mooie ogen ik denk het niet .
 • Jan Leemans

  3 maanden geleden
  Zonder octrooibescherming zullen vaccins niet sneller op de markt komen. Vaccinproductie vereist fabrieken, de bevoorrading ketting van zeldzame grondstoffen, het verwerven van Knowhow en opleiding van personeel. Alleen al de toelatingen voor de productie units, het proces en de geproduceerde vaccins is niet in één jaar geklaard. Producenten aanmoedigen om hun vaccintechnologie, vaardigheden en andere knowhow te delen via samenwerkingsovereenkomsten of licenties is de weg vooruit.