Marc Coucke in De Afspraak
Volledig scherm
Marc Coucke in De Afspraak © VRT

Marc Coucke pleit voor afschaffing patenten op coronavaccins

Schaf de patenten op coronavaccins af om de pandemie zo snel mogelijk de kop in te drukken. Dat stelde zakenman Marc Coucke, die zelf zijn fortuin verdiende in de farmaceutische industrie, vanavond in De Afspraak.

11 reacties

 • Gaston Foubert

  1 jaar geleden
  In 2004 zei Van Ranst dat hydroxychloroquine het beste medicijn was tegen alle SARS-COVID-infecties, er werd wereldwijd medische literatuur aan gewijd. Nu het patent is verlopen en zowat iedereen hydroxychloroquine mag produceren is het ineens verboden... Big Pharma zou geen winst meer kunnen maken met een nieuw vaccin! Al wie hydroxychloroquine aanraadt wordt met schorsing van hun licentie door de orde bedreigd. Big Pharma maakte inmiddels wereldwijd al meer dan 150 miljard winst.
 • Lisette Nelissen

  1 jaar geleden
  Geen goed idee. Willen we goedkope vaccins die eender waar eender hoe worden geproduceerd? Vraag aan alle oudere dokters die nog niet gehersenspoeld zijn op de unief en ze zullen allemaal zeggen dat generische medicijnen wel dezelfde werkzame stof hebben maar dat de andere stoffen niet dezelfde zijn. Die stoffen maken chemische verbindingen die niet dezelfde zijn als in het oorspronkelijke product. Mijn vroegere dokter bleef dus het merk voorschrijven ondanks problemen met de overheid hierdoor.
 • Joke Weyts

  1 jaar geleden
  100% gelijk
 • willy staes

  1 jaar geleden
  Daar zullen bedrijven als Pfizer en zo eens mee lachen , de dag dat dit gebeurd gaan alle verdere onderzoeken de prullenmand in . Elk bedrijf werkt met doel winst te maken , gaat u werken voor de mooie ogen ik denk het niet .
 • Jan Leemans

  1 jaar geleden
  Zonder octrooibescherming zullen vaccins niet sneller op de markt komen. Vaccinproductie vereist fabrieken, de bevoorrading ketting van zeldzame grondstoffen, het verwerven van Knowhow en opleiding van personeel. Alleen al de toelatingen voor de productie units, het proces en de geproduceerde vaccins is niet in één jaar geklaard. Producenten aanmoedigen om hun vaccintechnologie, vaardigheden en andere knowhow te delen via samenwerkingsovereenkomsten of licenties is de weg vooruit.
 1. Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoopste telecombundels
  Mijntelco

  Tv, internet, mobiel én vaste lijn voor 48 euro per maand: dit zijn de goedkoop­ste telecombun­dels

  64 procent van de Belgen heeft een telecombundel. De meesten kiezen voor een bundel die zowel vast internet, vaste telefonie, televisie en mobiele diensten omvat. Dat blijkt uit het meest recente cijferrapport van telecomwaakhond BIPT. Welke ‘4-play bundel’ is het goedkoopst? En welke bundel neem je best als je geen nood hebt aan televisie of vaste lijn? Mijntelco.be zoekt het uit.
 2. Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten
  Mijnenergie

  Minder gas verbruiken deze winter? Deze vijf stappen kan je nu al zetten

  De onzekerheid rond de aardgasbevoorrading vanuit Rusland weegt sterk op de internationale energiemarkten en bijgevolg ook op jouw aardgasfactuur. Dat effect laat zich tijdens de zomer gelukkig minder voelen, maar belooft in de winter hard aan te komen. Om jouw aardgasverbruik en bijgevolg ook jouw aardgasrekening te beperken, kan je nu al de nodige stappen ondernemen. Mijnenergie.be bundelt vijf praktische tips.
 3. Vlaamse regering maakt 130.000 euro vrij voor bestrijding Aziatische hoornaar: “We zullen versnelling hoger schakelen”

  Vlaamse regering maakt 130.000 euro vrij voor bestrij­ding Aziatische hoornaar: “We zullen versnel­ling hoger schakelen”

  De Vlaamse regering maakt dit jaar 130.000 euro vrij om de Aziatische hoornaar te bestrijden. Dat melden de Vlaamse ministers van Landbouw en Omgeving, Jo Brouns en Zuhal Demir. De wespensoort vormt een bedreiging voor de honingbij die al jaar en dag in onze contreien rondvliegt. Door de honingbij te belagen, betekent de exoot ook slecht nieuws voor de land- en tuinbouw: bijen vervullen immers een belangrijke rol als bestuivers .
 1. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 2. Meer dan 12.000 Belgen rijden met vervallen plastic rijbewijs: bestuurders riskeren boete, rijverbod of gevangenisstraf

  Meer dan 12.000 Belgen rijden met vervallen plastic rijbewijs: bestuur­ders riskeren boete, rijverbod of gevangenis­straf

  Meer dan 12.000 Belgen rijden rond met een vervallen plastic rijbewijs. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) aan minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo). Wie zonder geldig rijbewijs rijdt, riskeert een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro, een rijverbod van acht dagen tot vijf jaar of een gevangenisstraf van acht dagen tot twee jaar. Als bij een ongeval wordt vastgesteld dat het rijbewijs van de bestuurder vervallen is, heeft dat ook grote gevolgen voor de verzekering.