Links: de mama van Sanda Dia met haar advocaat.
Rechts: een van de Reuzegommers die terechtstaat.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: de mama van Sanda Dia met haar advocaat. Rechts: een van de Reuzegommers die terechtstaat. © Photo News

Mama van Sanda Dia kijkt Reuzegommers voor het eerst in de ogen, maar de zitting was van korte duur

De zaak rond Sanda Dia, de jongeman (20) die in december 2018 een “doopritueel” niet overleefde, ging vrijdag van start. De planning van de dag leek simpel: een agendazitting waarbij een pleitdatum vastgelegd werd. Maar toen bracht de advocaat van een Reuzegommer een mogelijk probleem aan het licht: er zouden banden zijn tussen een bijzitter en de KU Leuven, waardoor de neutraliteit van de rechtbank in vraag gesteld moet worden. Kan de zaak verdergezet worden of zorgt dit opnieuw voor vertraging?

9 reacties

 • Luc Devriese

  1 jaar geleden
  als zij onze toekomstige bewindvoerders moeten worden zie je nu al hoe ze neerkijken op de mensen
 • Paul Boutsen

  1 jaar geleden
  Het grote probleem is dat justitie niet meer neutraal is. Politiek benoemde rechters kunnen nooit een neutraal evenwichtig oordeel vellen. Wat met die jongen gebeurd is, is tragisch, maar om een rechter te benoemen in de zaak die banden heeft het de universiteit is nog tragischer omdat dit de neutraliteit als basisprincipe aantast. Helaas is dit de eerste keer niet, en zal het met de huidige regering enkel nog verslechteren.
 • Emiel Vandeplas

  1 jaar geleden
  Er zijn er geen ander ! Ons kent ons ! Ook onrechtstreeks door de verschillende kantoren en betaalde rechtspleging.
 • ivo torfs

  1 jaar geleden
  Het geld speelt hier een hoofdrol, binnen enkele jaren is alles vergeten behalve voor de familie van het slachtoffer. Wat een lafaards en dat zullen onze toekomstige bewindvoerders worden, niet dat huidigen beter zijn na alles wat boven water komt.
 • Tine Leut

  1 jaar geleden
  Is dat nu met opzet om de boel te vertragen en te vertragen en...tot het uit het geheugen is en gewoon verdampt.
 1. De zaak Sanda Dia -1023 dagen na zijn overlijden- staat ook symbool voor de mensonterende traagheid van ons rechtssysteem
  PREMIUM

  De zaak Sanda Dia -1023 dagen na zijn overlijden staat ook symbool voor de mensonte­ren­de traagheid van ons rechtssys­teem

  Exact 1023 dagen na het overlijden van Sanda Dia heeft de rechtbank zich vrijdag over de zaak gebogen. Niet om te pleiten of -stel je voor- een uitspraak te doen, maar om een datum vast te leggen. Over nog eens 211 dagen starten de pleidooien. Dat is meer dan 176 weken na zijn dood. Tenminste: als er niet nog vertragingen opduiken. De zaak is daarmee ook een symbooldossier voor één van de grootste onrechten van ons rechtssysteem: zijn mensonterende traagheid.