Mama getuigt: "Ik voelde me als ouder aan mijn lot overgelaten na zelfmoordpoging dochter"
De Hogeschool Odisee lanceert een website voor ouders van kinderen die worstelen met zelfmoordgedachten, zodat ook zij hulp kunnen krijgen. Dat is ook nodig, zegt Els De Cock. Haar dochter ondernam al meerdere zelfmoordpogingen. “Ik voelde mij als ouder aan mijn lot overgelaten”, zegt ze in een moedig interview met VTM NIEUWS.
Delen per e-mail
De momenteel zeventienjarige dochter van Els worstelt al vijf jaar met het leven en ondernam al verschillende zelfmoordpogingen. Ook voor Els betekende dat een heuse lijdensweg. Ze moest haar leven voor een groot deel herorganiseren en leeft ook in een continue angst om haar dochter te verliezen.
“Twee jaar geleden ondernam ze een zware poging en werd het erg duidelijk dat ze niet wilde leven. Dat was heel moeilijk voor het hele gezin. Ze heeft zelfs gezegd dat ze op haar achttiende om euthanasie ging vragen. En toen heb ik bedacht dat ik anders moest gaan leven en dat ik haar veel in het oog moest beginnen houden”, zegt ze aan VTM NIEUWS.
Els ging parttime werken en zorgt ervoor dat haar dochter nooit nog alleen thuisblijft, omdat de angst dat het fout loopt té groot is. Ze cijfert zich net als de rest van haar gezin weg, omdat de zorg voor Cato primeert.
Aan lot overgelaten
Els had ook het gevoel dat ze met haar gevoelens nergens terechtkon en dat ze aan haar lot werd overgelaten. “Je leest wel dat er zoveel jongeren zijn die een poging ondernemen, maar toch voel je je alleen op de wereld. Je kent geen ouders die aan je deur komen kloppen om hun ervaring te delen en die met je willen praten. Dat mis je. Je denkt dat je er alleen voor staat.”
Nochtans is het belangrijk dat de ouders overeind blijven, iets wat Els intussen ook geleerd heeft. “De ouders zijn uiteindelijk ook een steunpilaar voor de jongeren. Als die ouders zich laten gaan of zich niet goed voelen, dan gaan de jongeren sneller denken dat het leven niets waard is. Dan gaan ze zich afvragen waarom zij wél nog moeten vechten.”
Hulpkreet
Om ouders zoals de mama van Cato te helpen, lanceert de hogeschool Odisee vandaag een website waarop ze terechtkunnen met hun vragen en hun getuigenissen. Dat blijkt ook nodig: uit Vlaamse cijfers blijkt dat 7,5 procent van de jongens en 10 procent van de meisjes tussen 12 en 24 jaar ooit een zelfmoordpoging heeft ondernomen.
Iedereen die er nood aan heeft – ouders, hulpverleners of anderen – kunnen terecht op de website 'Help, mijn kind denkt aan zelfmoord’, die te vinden is via de portaalsite Zelfmoord1813.
Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem contact opnemen op het gratis nummer 1813 of via www.zelfmoord1813.be.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen. -
25
Regering-De Croo overweegt belang in Ethias te verkopen
De federale regering overweegt haar belang in de verzekeraar Ethias te verkopen. Het proces zit nog in een prille fase, maar er werden al potentiële overnamekandidaten gepolst. Dat schrijven De Tijd en L’Echo. Vicepremier en minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) wil het belang van de federale regering in verzekeraar Ethias niet verkopen. Ook de Waalse regering laat weten geen interesse te hebben in een verkoop. -
HELP! Mijn kind denkt aan zelfmoord
Een kind hebben dat aan zelfdoding denkt. Voor ouders is dat zwaar om dragen. Ze voelen zich schuldig, angstig, verdrietig. Een nieuwe site moet hen beter begeleiden. "Want ouder zijn van een kind dat niet meer wil leven, wordt steeds zwaarder." -
-
Buitenlands voetbal
De geforceerde glimlach die een gruwelijk verhaal verbergt: leven van ex-speelster Chelsea veranderde in hel door "kwelduivel"
De Britse Darcy Wells leek op weg om een mooie voetbalcarrière uit te bouwen. Ze speelde tijdens haar tienerjaren als aanvalster bij de Engelse grootmacht Chelsea en kreeg op een dag zelfs complimenten van clublegende John Terry. Maar gaandeweg veranderde alles. Wells' eerste mentor veranderde in haar kwelduivel. Shane Hughes misbruikte Wells toen ze twaalf was en joeg haar bijna de dood in. De Britse vond nu, op haar negentiende, de moed om haar verhaal te doen bij de Britse krant 'Daily Mail'. -
Buitenland
"Bedankt om bij me te blijven en me te troosten": Jazz (23) schrijft emotionele brief aan agente die haar leven redde
"Bedankt om bij me te blijven en me te troosten. Bedankt dat je mijn leven hebt gered." Een 23-jarige vrouw uit Auckland in Nieuw-Zeeland heeft een aangrijpende brief geschreven aan de agente die haar leven heeft gered tijdens een zelfmoordpoging. Jazz, die toen 19 jaar oud was, spreekt in haar brief over de bewuste avond waarop ze afscheid wilde nemen van het leven. "Ik dacht dat mijn leven echt niets meer waard was", schrijft de twintiger. -
Samsung Galaxy S21 & S21 Ultra Review
-
Wat is de ideale spaarbuffer?
3 reacties
Sabine Van de Kerkhove
Andy Verachtert
Gerd Van nieuwenhove