Mahdi wil verplichte PCR-test om uitzettingscijfers te verhogen: “Covid mag geen excuus zijn”
De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft vorig jaar 1.299 personen die criminele feiten hebben gepleegd, teruggestuurd naar hun land van herkomst. Dat zijn er 150 meer dan in 2020, zo blijkt zaterdag uit cijfers van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). “Wie een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, kan hier niet blijven. Zeker voor personen die feiten hebben gepleegd, is het belangrijk dat we een zeer kordaat beleid voeren”, aldus Mahdi.
RLLaatste update:29-01-22, 04:26Bron:Belga
Van de 1.299 teruggestuurde criminelen werden er 766 rechtstreeks vanuit de gevangenis teruggestuurd. In 2020 waren dat er nog maar 590. Staatssecretaris Mahdi wil, met de aanwerving van extra medewerkers van DVZ die rechtstreeks vanuit de gevangenis werken, de komende jaren die inspanningen verder opdrijven.
In de gevangenissen van onder meer Hasselt, Brugge, Antwerpen, Jamioulx, Lantin en Sint-Gillis lopen momenteel proefprojecten waar terugkeerbegeleiders vanuit de gevangenis zorgen voor een efficiënte behandeling van de terugkeer van criminelen naar hun land van herkomst.
Mahdi maakte zich bij zijn aantreden sterk dat hij afgerekend zou mogen worden op hogere terugkeercijfers.
Vertrekcentra
139 gedetineerden brachten voor hun vertrek nog één nacht door in een gesloten centrum. Het gesloten centrum functioneert zo als vertrekcentrum om van daaruit zeer snel de terugkeer uit te voeren, luidt het. Dat is ook wat staatssecretaris Mahdi voor ogen heeft met het nieuwe gesloten vertrekcentrum dat er moet komen in Steenokkerzeel.
In totaal keerden vorig jaar 5.340 personen gecontroleerd terug naar hun land, waarvan 1.984 gedwongen en 2.028 vrijwillig. Dat totaal aantal ligt ver onder de 8.700 mensen die in 2019 terugkeerden - en dat was toen het laagste aantal in net geen tien jaar tijd.
Mahdi maakte zich bij zijn aantreden sterk dat hij afgerekend zou mogen worden op hogere terugkeercijfers. Zijn voorgangers hadden, vond hij “geen afdoend antwoord” kunnen geven op de tienduizenden mensen die onwettig in België wonen. Op dat moment kon Mahdi niet vermoeden hoe aanhoudend de coronacrisis zou blijken.
De voorbije weken hebben mijn diensten hard gewerkt aan een verplichte PCR-test.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V)
Verplichte PCR-test
Ook waren consulaten gesloten, politiediensten onderbemand, en 306 mensen die op het punt stonden om teruggestuurd te worden weigerden om een coronatest af te leggen. Volgens de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) was dat vaak bewust, omdat ze zo niet op het vliegtuig werden toegelaten en de uitwijzing verhinderd werd. Mahdi wil daarom een coronatest kunnen verplichten. “De voorbije weken hebben mijn diensten hard gewerkt aan een verplichte PCR-test. We zullen snel met een voorstel komen, want Covid mag geen excuus zijn om het land niet te verlaten”, stelt Mahdi daarover.
Ook 2021, zegt de staatssecretaris, “werd gekenmerkt door reisbeperkingen. Heel wat landen legden het vliegverkeer aan banden. Marokko liet maandenlang niemand toe, ook geen Marokkanen. De impact op ons terugkeerbeleid is gigantisch.” De lijst van landen waarnaar wel nog gedwongen repatriëringen plaatsvonden, is bijna volledig Europees.
Vorig jaar werden ook meer mensen aan de grens teruggestuurd dan het jaar ervoor. Het ging om 1.237 mensen, in vergelijking met 808 het jaar ervoor. Deze cijfers zitten nog lang niet op het niveau van jaren zonder coronapandemie, luidt het. Nog steeds komen er minder mensen toe aan de grens.