Mahdi krijgt haatprediker het land niet uit: “Het gaat niet over een klein figuur”
De Belgische staat wil een geradicaliseerde haatprediker het land uitzetten, omdat hij een "bedreiging voor de samenleving" vormt. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen steekt er echter een stokje voor, zo schrijven de kranten van Mediahuis vandaag. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert bij HLN Live. “Het gaat niet over een klein figuur”, vertelt Mahdi over de geradicaliseerde haatprediker. “Mijn strijd gaat gewoon verder. Ik aanvaard niet dat er radicale figuren zijn op ons grondgebied die de samenleving bedreigen.”
Rapporten van het OCAD, het coördinatieorgaan van de dreigingsanalyse, en de Staatsveiligheid omschrijven Abdallah Ouahbour uit Maaseik als een "haatpropagandist" met ernstig dreigingsniveau. De man zou onder andere de leidende figuur zijn van de Groep van Maaseik, die mee verantwoordelijk was voor de aanslagen in Casablanca en Madrid, waarbij samen 250 doden vielen. In een laatste rapport verdacht de Staatsveiligheid hem ervan terreurgroep IS moreel en financieel te steunen.
Vorig jaar startte de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) de procedure om Ouahbour het land uit te zetten. De man is getrouwd en heeft twee minderjarige kinderen. In juni besliste staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dat Ouahbour (48), die de Marokkaanse nationaliteit heeft maar in België werd geboren en er sinds 1990 woont, moest vertrekken.
Ouahbour tekende verzet aan tegen zijn uitzetting, omdat hij naar eigen zeggen aan een posttraumatisch stresssyndroom lijdt en vreest te worden opgepakt in Marokko.
“Te vage beschuldigingen”
De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen heeft nu geoordeeld om op basis van andere elementen de vraag van Mahdi tot uitzetting van tafel te vegen. Volgens de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen vormen de rapporten van het OCAD en de Staatsveiligheid "geen solide basis” om iemand het land uit te zetten. De beschuldigingen zijn "te algemeen" en "te vaag". De raad vindt dat de Staatsveiligheid haar stellingen moet concretiseren.
Bovendien hekelt de Raad dat de analyses werden gemaakt in connectie met de veroordeling wegens terrorisme, terwijl daarmee geen rekening mag worden gehouden.
“Nultolerantie”
“De rechter heeft geen toegang tot het volledige dossier van Staatsveiligheid”, zo vertelt Mahdi bij HLN Live. “We bekijken al een tijdje in samenwerking met de dienst justitie hoe rechters toch over het volledige dossier kunnen beschikken. Er stond wel al heel wat informatie in de samenvatting die de rechter heeft gekregen. Zo heeft Ouahbour banden met een salafistisch netwerk in het binnen- en het buitenland. Hij neemt ook een zeer negatieve houding aan tegenover de westerse samenleving. Het gaat niet over een klein figuur.”
“Er werden de voorbije jaren andere geradicaliseerden het land uitgezet. We moeten een nultolerantie hebben tegenover diegenen die een gevaar voor onze nationale staatsveiligheid vormen. Ik zal rechters helpen om over alle informatie te beschikken om een beslissing te kunnen maken”, besluit Mahdi. “Mijn strijd gaat gewoon verder. Ik aanvaard niet dat er radicale figuren zijn op ons grondgebied die de samenleving bedreigen.”
Nieuwe beslissing
DVZ onderzoekt of er Cassatie moet worden aangetekend, dan wel een nieuwe uitzetting moet worden voorbereid. “Cassatie oordeelt niet over de inhoud van de beslissing van de rechter, enkel over de techniciteit”, reageert Mahdi.
“Het zou dus vooral een symbolische beslissing zijn als ik voor Cassatie zou kiezen. Ik wil geen symbool, maar wel een degelijke oplossing. Ik zal een nieuwe beslissing nemen. Die zal zo goed als mogelijk gemotiveerd worden in de hoop dat we de rechter ervan kunnen overtuigen dat deze man een bedreiging vormt voor onze samenleving.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
MAASEIK
Veroordeelde terrorist krijgt 6.500 euro
-
Cruisetoerisme in Vlaanderen blijft kampen met laag draagvlak: stedelingen willen minder cruisetoeristen
Het draagvlak voor grote cruiseschepen bij inwoners uit Brugge, Gent en Antwerpen blijft aan de lage kant. Ook de opbrengsten zijn eerder gering. Dat blijkt uit een studie van Toerisme Vlaanderen naar cruiseschepen. Vlaams minister van Omgeving en Toerisme Zuhal Demir (N-VA) stelt dat de sector hertekend moet worden. -
OPROEP. Gebruik jij snus?
Gebruik jij snus? Nicotine- of tabakszakjes zijn razend populair in het Belgisch voetbal. Ook aan de schoolpoort of in de aula duiken ze steeds vaker op. In elke buurtwinkel zijn de ronde doosjes met felle kleuren en exotische smaakjes te koop. Onze journalist zoekt daarom Vlaamse jongeren (jonger dan 25) die willen vertellen waarom ze snus gebruiken. Geeft het je een kick? Wanneer gebruikte je het voor het eerst? Hoelang doe je het al? -
-
PREMIUM
Zomerse temperaturen op komst: is de eerste hittegolf van het jaar in de maak?
-
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
PREMIUM82
Jaarlijks 7.550 euro netto erbij voor wie langer werkt: pensioenminister komt weeral met een nieuw plan, maar niemand is enthousiast
Geen 2 euro extra per gewerkte dag, maar een eenmalige pensioenbonus van 22.645 euro: Pensioenminister Karine Lalieux (PS) schaafde haar pensioenplan voor de zoveelste keer nog eens bij. Wat staat er verder nog in haar voorstel? En heeft het dit keer wél kans op een goede ontvangst? -
Mijnenergie
Hoeveel meer betaal je vandaag voor een vast tarief dan vóór de energiecrisis?