Madina Hamidi
Volledig scherm
PREMIUM
Madina Hamidi © Pieter-Jan Vanstockstraeten

Madina (32), ooit Miss Diamant, blikt terug op jeugd onder talibanbewind: “We speelden ‘spookje’ met onze boerka”

De taliban sussen dan wel, het staat als een paal boven water dat het leven van veel Afghaanse vrouwen niet meer zal zijn zoals voordien. Madina Hamidi (32), Belgische met Afghaanse roots en ooit Miss Diamant, blikt terug op het talibanbewind uit haar jeugd, een trauma waarvan ze - tegen beter weten in - hoopt dat geen enkele vrouw het nog moet oplopen. “Ze sloegen mijn verlamde zus met een stok. Alleen maar omdat een stuk huid zichtbaar was.”

14 reacties

 • André Degrote

  5 maanden geleden
  Rachel. Wat vroeger gebeurde kan je niet meer veranderen. Hoe taliban ontstaan enz, zelfde conclusie. Vindt u normaal dat het leger met veel meer mensen en opgeleid en uitgerust met Amerikaanse wapens zich op zo korte tijd laten over hen lopen. Denk dat veel in het leger nog banden hadden met taliban. Las bijna niks over gevechten tegen taliban. Enkel in het noorden. Geen gemakkelijke situatie.
 • Wilfried Vanden Berg

  5 maanden geleden
  Ze is blijkbaar niet alleen zeer mooi, ze heeft nog verstand ook.
 • Rachel Bonte

  5 maanden geleden
  Cecarine en Pol: als jullie niet op de hoogte zijn van de feiten kunnen jullie beter zwijgen. En daarnaast, zijn jullie bereidt om op te komen, te vechten en jullie leven en dat van je kinderen te geven voor een religieus/politiek leven dat jullie onderdrukt en uitmoordt? Misschien eens nagaan hoe de Taliban zijn ontstaan en gesteund werden door Amerika.
 • Kees Huls

  5 maanden geleden
  Ik verbaas mij over reacties waarin de Afghanen verweten wordt niet voor hun vrijheid te willen vechten. Deden wij dat wel in wereldoorlogen 1 en 2? Heel weinig verzetsstrijders waren er toen. Ook bevrijd door buitenlanders.
 • Argus Vercauteren

  5 maanden geleden
  De taliban werd gesponsord door Qatar, Saoedi-Arabië en Pakistan. Op deze manier werd de fragiele democratie in Afghanistan ondermijnd. Corruptie en straffeloosheid vierden hoogtij onder president Ashraf Ghani. Logisch dat men niet enthousiast is om een verdeeld land te verdedigen. Vrouwelijke soldaten hadden misschien meer moeite gedaan omdat ze wisten wat er op het spel stond. Ondertussen strooide de taliban met geld om bevolking gunstig te stemmen. Sommige mannen dachten niet aan hun vrouwen.
 1. RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursector de mensheid. En nee, het werd niet geregisseerd door Stany Crets”
  TV

  RECENSIE. ‘Station Eleven’: “In deze pandemie redt de cultuursec­tor de mensheid. En nee, het werd niet geregis­seerd door Stany Crets”

  Een gemuteerde griep die 99% van de bevolking uitroeit. We gokken dat u nog liever uw gebruikt mondmasker opeet, dan dat u zo een reeks moet uitzitten. Toch is ‘Station Eleven’ geen doorsnee apocalyptische nachtmerrie, waar budget noch doembeelden worden gespaard om u van uw laatste restje hoop te stropen. Of dat ook genoeg is om uw negatieve ervaringen aan de kant te schuiven en u aan deze HBO Max-reeks op Streamz over te geven? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Architect Marijn bouwt haar droomhuis in een 6 meter hoge loft: “Door de woning loopt een vluchttrappenhuis voor de appartementen hierboven”
  Livios

  Architect Marijn bouwt haar droomhuis in een 6 meter hoge loft: “Door de woning loopt een vluchttrap­pen­huis voor de appartemen­ten hierboven”

  Een volledig lege loft van zes meter hoog kopen en die vervolgens helemaal inrichten? Architect Marijn Horlings durfde die uitdaging aangaan. Ze deelde deze casco woning in het hartje van Amsterdam verre van standaard in. Ze liet alles open waardoor het daglicht langs verschillende kanten naar binnen stroomt. Bouwsite Livios toont het resultaat.