Lydia Peeters volgt Bart Tommelein op in Vlaamse regering
De Limburgse Lydia Peeters (Open Vld) vervangt haar partijgenoot en West-Vlaming Bart Tommelein in de Vlaamse regering. Peeters wordt minister van Begroting, Financiën en Energie in de regering-Bourgeois. In het gemeentebestuur van Dilsen-Stokkem neemt eerste schepen Sofie Vandeweerd (Open Vld) het over van Peeters en in het Vlaams Parlement neemt Laurence Libert haar zitje in. Sven Gatz wordt dan weer de liberale viceminister-president.
Delen per e-mail
Peeters zetelt sinds 2009 in het Vlaams parlement en is sinds 2001 ook burgemeester in het Limburgse Dilsen-Stokkem. De voorbije jaren was ze in het Vlaams Parlement onder meer actief in de dossiers van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, ook bekend als de betonstop, en van de boskaart.
“Bart Tommelein heeft dat super gedaan, ik wil graag in zijn voetsporen treden”, zei Peeters vandaag. “Ik ben al ongeveer tien jaar lid van het Vlaams Parlement en zetel daar ook in de commissie Energie. Elke reis begint natuurlijk met een eerste stap, en voor mij zal dat richting Oostende zijn, naar Bart Tommelein, met de vraag om de overdracht van de dossiers zo goed mogelijk te laten verlopen.”
Peeters zou normaal in januari beginnen aan een vierde ambtstermijn als burgemeester in Dilsen-Stokkem, maar daar laat ze zich nu vervangen door eerste schepen Sofie Vandeweerd. “Ik laat Dilsen-Stokkem uiteraard niet in de steek. Daar staat een heel sterk team klaar om alle plannen te realiseren zoals we die besproken hebben”, aldus Peeters.
Bekroning
Peeters werd woensdag door partijvoorzitster Rutten gevraagd. “Dan zeg je niet nee, natuurlijk”, aldus Peeters. Dat ze nu Vlaams minister wordt, ziet Peeters als “een bekroning”, al beseft ze tegelijk dat het “kort dag” is voor de verkiezingen van 26 mei. “Ik ben niet van plan om die bevoegdheden op hun beloop te laten”, aldus Peeters. In een aantal dossiers, zoals de digitale meter, moeten nog belangrijke knopen worden doorgehakt.
Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten noemt Peeters “de juiste persoon op de juiste plaats”. Rutten heeft dus niet gekozen voor Willem-Frederik Schiltz, die in het Vlaams Parlement de dossiers Energie en Begroting opvolgt, of voor Carina Van Cauter, die in de running was voor het Oost-Vlaamse gouverneurschap. Toch is de keuze voor Peeters volgens Rutten “een positieve keuze. “Ik heb het heel hoog met haar op. Ze is vier keer verkozen als burgemeester en is er nog op vooruit gegaan. Het is iemand met de voeten op de grond. Ik geloof in haar aanpak”, aldus Rutten. Rutten ontkent dat het een absoluut een vrouw ‘moest’ zijn. “Het is gewoon de juiste persoon op de juiste plaats. We hebben veel mannen met capaciteiten. Die komen zeker nog aan bod”, klinkt het.
Rutten herhaalt wel dat haar partij in mei zal kiezen voor meer vrouwelijke lijsttrekkers. Wellicht zal Lydia Peeters daarbij de Vlaamse lijst in Limburg trekken.
Politieke microbe
Lydia Peeters werd op 17 januari 1969 geboren in Maaseik en studeerde rechten aan de KU Leuven. Ze erfde de politieke microbe van haar vader, die tussen 1982 en 1994 schepen was in Dilsen-Stokkem en gedurende korte tijd ook burgemeester. In die tijd maakte ze deel uit van de lokale afdeling van Jong Vld.
Lydia Peeters is gehuwd en moeder van een dochter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energie Overstappen van energieleverancier is simpel. Waarom laten zoveel mensen dan besparing liggen?
Dat veel gezinnen vandaag onnodig te veel betalen voor hun energiecontract is ondertussen genoegzaam bekend. Energieregulator CREG merkt daarbij dat consumenten het te ingewikkeld vinden om van energieleverancier te veranderen. Mijnenergie.be bekijkt wat u moet weten om een goedkoper contact af te sluiten. -
PREMIUM
brussel Oproep voor rellen in Brussel ging snel rond op sociale media: zelfs vanuit Beveren moesten ouders hun kinderen oppikken bij politie
-
PREMIUM
Nu al 70 gevallen van Britse coronavariant in ons land: kunnen we verspreiding nog stoppen?
-
-
Overleg slimme kilometerheffing in Brussel zal opgestart worden, verzekert Vervoort: “Wie moet men hier nu geloven?”
Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is niet van plan om het werkschema voor het project SmartMove in vraag te stellen. SmartMove voorziet de invoering van een slimme kilometerheffing na overleg met een aantal actoren en de andere regeringen. "Ik staat borg voor het regeerakkoord en het is in die context dat ik mijn functie als minister-president uitoefen", zei Vervoort vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Brussels Parlement. -
OOSTENDE Tommelein start toch op 1 januari als burgemeester
Bart Tommelein start dan toch op 1 januari als burgemeester. Eerst was hij van plan om op post te blijven als Vlaams minister tot de nieuwe regering was gevormd. "Maar ik kan niet meer aanvaarden dat het schip vertrekt en ik als kapitein achterblijf. Eind december dien ik mijn ontslag in als minister." -
Sparen Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
PREMIUM
Tachtiger overleed vijf dagen na coronaprik. Toch ziet expert geen reden om ons zorgen te maken: “In normale tijden zijn er ook altijd mensen die sterven”
162 reacties
raf peeters
andre wouters
censor
Gerry Cle
Marc Spandel