Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven).
Volledig scherm
PREMIUM
Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven). © Joel Hoylaerts/Photo News

Lockdown lossen met kerst zoals in Québec? Biostatisticus Geert Molenberghs: “Heel slecht idee”

Biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven) is geen fan van de versoepeling in de coronamaatregelen die de Canadese provincie Québec heeft aangekondigd. Daar zullen burgers in de vier dagen rond Kerstmis meer mensen mogen zien, als ze beloven de week ervoor en erna zich aan strengere maatregelen zullen houden. "Drie dagen alles lossen zal ons zes, zeven weken zware miserie opleveren in januari en februari”, waarschuwt hij. 

22 reacties

 • Frank Waeghe

  11 maanden geleden
  Misschien kunnen we stoppen met elke viroloog en prof een platform te geven. Die willen allemaal hun zeg doen maar om eerlijk te zijn vraag ik me soms af wat hun meerwaarde is. Na 8 maanden pandemie zegt de ene dit de andere dat en de contact trace informatie uit de horeca daar deden ze niks mee. Ze baseren zich liever op rapporten uit de USA.
 • Gino SINNESAEL

  11 maanden geleden
  Ook deze regering legt de beslissing bij de burger. "Sterk afraden" is misschien een mooie gedachte, maar dat werkt helaas niet! Pamperen zal ons niet helpen in deze coronatijd. Enkel kordate beslissingen en verbieden (naar het buitenland) te reizen kan helpen, als er natuurlijk streng gesanctioneed wordt tegen de overtreders. Maar België kiest liever voor de "verantwoordelijkheidszin van de burger", hoewel men weet dat die er niet (voldoende) is.
 • sandra peeters

  11 maanden geleden
  Nachtklok geen probleem ze zullen wel bij elkander overnachten en masaal bij een kruipen jong en oud samen ieder eigen gezin aub
 • De Gianni

  11 maanden geleden
  Iedereen moeit zich met iedereen en zegt wat een ander zou moeten doen.Iedereen die in zijn kot wil blijven doe dat .En vooral dat iedereen zich in zijn kot BEMOEIT.
 • Norbert Van Leuven

  11 maanden geleden
  Als iedereen denkt dat we ooit terug een normaal leven zullen hebben komen ze bedrogen uit. Na wintersport, kerst of nieuwjaar, zomervakantie of zo er zal altijd terug een opflakkering zijn en ga men dan altijd in lockdown gaan dan heb ik medelijden met de jeugd want die zullen betalen voor alle schulden die de staat nu maakt er zal veel armoede komen
 1. INTERVIEW. “Kerst vieren met meer mensen dan je eigen gezin moet kunnen. Maar elkaar drie kussen geven? Laat dat alstublieft”
  PREMIUM

  INTERVIEW. “Kerst vieren met meer mensen dan je eigen gezin moet kunnen. Maar elkaar drie kussen geven? Laat dat alstu­blieft”

  Ja, er komt binnenkort een advies over hoe we Kerstmis kunnen vieren met méér mensen dan alleen onze gezinsleden. “Dat is zó belangrijk voor wie alleen is. Maar elkaar drie kussen geven: laat dat, alstublieft”, zegt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano. En nee, zolang de ziekenhuisopnames niet onder de 100 per dag duiken — we zitten nu aan 380 — moeten we zelfs niet dénken aan versoepelingen. “We kunnen ons geen heropflakkering permitteren. Een derde golf in januari moeten we absoluut vermijden.”