LNG-opslagtanks nabij Grain, Engeland.
Volledig scherm
LNG-opslagtanks nabij Grain, Engeland. © AFP

LNG-vrachtwagens even slecht voor het klimaat als vrachtwagens op diesel

Vrachtwagens op vloeibaar aardgas (LNG) zijn even schadelijk voor het klimaat als vrachtwagens met dieselmotoren. Bovendien stoten ze ook veel meer schadelijke stoffen uit dan de constructeurs beweren. Dat klaagt Transport and Environment (T&E) maandag aan op basis van praktijktesten. De Europese federatie van milieuverenigingen roept de Europese Unie en Europese landen dan ook op om de voordelen voor vrachtwagens op LNG te schrappen.

30 reacties

 • Lode vleminckx

  1 jaar geleden
  De koeien mogen al geen scheten meer laten, nu de mensen nog.
 • dirk andelhofs

  1 jaar geleden
  In een klein landje als het onze zou je boven elke rechterrijstrook een bovenleiding moeten hebben, zodat alle trucks elektrisch kunnen rijden, en ondertussen een (kleine) batterij opladen voor het aantal km dat ze niet op de snelweg rijden. En ja, als we de benodigde stroom opwekken met een combi gas-wind-zon centrale is het veel en veel meer ecologisch dan al die stinkende diesels die we vandaag hebben.
 • Geert Tamsyn

  1 jaar geleden
  En dan wordt nog niet eens de milieukost van transport en distributie in rekening gebracht, 1 LNG-tanker vervuilt even veel als 1 miljoen auto's. Ook de moderne diesels zijn lang niet zo ecologisch, blijkt ondertussen. Diesel, benzine, LNG, LPG, XTL, ... stoten allemaal veel te veel uit, en zijn dringend aan vervanging toe.
 • Willy Masson

  1 jaar geleden
  3 jaar geleden wisten we al dat euro 6 d temp diesels de meest ecologische waren. Alleen is Groen op de steigers gekropen en deze leugen is voor 100ste keer doorprikt. Groen loopt met alles 10 jaar achter en blijft gefixeerd op achterhaalde technieken ; al jaren is waterstof één van de beloftevolle oplossingen, van de week heeft groen het voor de eerste keer vermeld als oplossing.
 • Frans Peeters

  1 jaar geleden
  Diesel Co2 is goed voor de bomen maar die worden overal gekapt en in brand gestoken, vreemd dat dit toeval kan zijn enkel goed voor belastingen te verhogen
 1. Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alternatief als sinterklaasgeschenk of kerstcadeau?
  Tweakers

  Levertijd iPhone 14 langer dan ooit: vormt de iPhone 13 een mooi alterna­tief als sinter­klaas­ge­schenk of kerstca­deau?

  Hoop je op een iPhone 14 in je schoentje of onder de kerstboom? Dan ben je er waarschijnlijk aan voor de moeite. Wil je toch nog voor het jaareinde een mooi toestel van Apple uitpakken, dan vormt de veel sneller verkrijgbare iPhone 13 mogelijk een alternatief. Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers plaatst beide modellen naast elkaar.