De kruispunten op de A12 in Aartselaar staan al jaren op de lijst van zwarte verkeerspunten.
Volledig scherm
De kruispunten op de A12 in Aartselaar staan al jaren op de lijst van zwarte verkeerspunten. © Marc De Roeck

Lijst met zwarte verkeerspunten blijkt alweer langer

Het aantal zwarte verkeerspunten in Vlaanderen is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers waar De Morgen vandaag over bericht. Sinds 2018 hanteert Vlaanderen een 'dynamische lijst' met zwarte punten, die jaarlijks wordt aangepast op basis van ongevallencijfers. Voor 2021 telt de lijst 302 punten. Vorig jaar waren er 287. Aan 133 daarvan werden aanpassingen doorgevoerd. Maar aangezien er 101 nieuwe punten bijkwamen, blijft de lijst dus lang.

  1. ZWART PUNT. John (59) lag drie weken in coma na zware crash op Verre Ginste: “Zelfs een boterham smeren, lukt niet meer”
    PREMIUM
    Oostrozebeke

    ZWART PUNT. John (59) lag drie weken in coma na zware crash op Verre Ginste: “Zelfs een boterham smeren, lukt niet meer”

    Hij was er nooit teruggeweest, sinds die bijna fatale 14 maart 2010. Nu na meer dan 30 jaar het levensgevaarlijke kruispunt van twee gewestwegen op het gehucht Verre Ginste heraangelegd wordt, maakt hij voor ons een uitzondering. John Vanneste (59) liep elke week een wedstrijd van 10 of 20 kilometer, maar moet zich anno 2021 tevreden stellen met een wandeling van 2 of 3 kilometer. Op 30 jaar tijd lieten tien mensen het leven op het bewuste zwarte punt in Oostrozebeke. “Hier zijn veel te veel levens verwoest”, vertelt de man uit Harelbeke. “Op een dag weer kunnen lopen, het zou zo mooi zijn.”