Lijst met knelpuntberoepen langer dan ooit: al 188 jobs waarvoor geen volk is
De knelpuntenberoepenlijst van VDAB is langer dan ooit. Er zijn nu al 188 beroepen waarvoor in Vlaanderen bijna geen geschikte werkkrachten gevonden worden.
Delen per e-mail
Belastingcontroleur, patissier, leerkracht lager onderwijs, sommelier en hotelmedewerker: het zijn maar enkele van de 21 nieuwe beroepen die dit jaar op de knelpuntenberoepenlijst van VDAB staan. Het aantal jobs waarvoor in Vlaanderen een nijpend tekort aan werkkrachten te vinden is, neemt zo toe tot 188. Nooit eerder was die lijst zo uitgebreid.
“De krapte op de arbeidsmarkt was ook nooit hoger dan vandaag”, zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). Per openstaande vacature zijn er nu gemiddeld amper vier niet-werkende werkzoekenden. In 2015 telde de VDAB er gemiddeld nog negen per vacature.
Het is voor werkgevers al jaren een probleem om geschikt personeel te vinden, maar het tekort wordt almaar nijpender door de gunstige economische conjunctuur van de voorbije jaren, en door de vergrijzing. Die laat zich vooral voelen in de gezondheids- en zorgsector, waar het in de eerste plaats hard zoeken is naar (hoofd)verpleegkundigen. Spelen ook mee: zware werkomstandigheden zoals vroege en late uren, of een lage uitstroom uit het onderwijs.
Dat laatste is, net als de voorbije jaren, vooral problematisch voor technische profielen. Zo zijn 8 van de 10 zwaarste knelpuntberoepen nog altijd technische jobs zoals werfleiders, mecaniciens en technisch tekenaars. Wie dan toch interesse toont, beschikt vaak niet over de juiste vaardigheden.
Van de werkgever wordt onder andere meer flexibiliteit verwacht. “Elke vacature kan in principe gematcht worden met een werkzoekende, als we bereid zijn om een competentiekloof te overwinnen”, zegt minister Crevits daarover. De VDAB past nu al zijn opleidingen aan om werknemers klaar te stomen voor de grootste probleemberoepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Coronabesmettingen zullen morgen verder toenemen tot op niveau van net voor kerstvakantie
Het aantal dagelijkse coronabesmettingen in België neemt weer toe, nu tot gemiddeld 2.051. Maar ook morgen zal het cijfer doorstijgen, blijkt nu al uit voorlopige cijfers, en zo komen we weer op het niveau van net voor de kerstvakantie. -
Sparen
Na de tariefverhogingen bij sommige banken: hoe gemakkelijk is het om over te stappen?
KBC kondigde begin deze maand al aan dat ze een aantal van haar tarieven fors optrekt. Ook bij andere banken zijn er belangrijke wijzigingen. Maar wat als u daar als klant niet mee akkoord gaat? Kan u dan gemakkelijk overstappen en is daar ook een kostprijs aan verbonden? Spaargids.be belicht de werking van de (gratis) bankoverstapdienst. -
Professor Herman Goossens: “We kunnen derde golf niet meer vermijden. Nu maatregelen opvolgen, anders wordt het een drama”
Nu de Britse variant van het coronavirus in ons land duidelijk in opmars is, is een derde golf haast onvermijdelijk. Dat heeft professor Herman Goossens (UAntwerpen) gezegd in VTM NIEUWS. “We zijn op een kantelmoment gekomen”, aldus Goossens. -
-
PREMIUM
INTERVIEW. Marc Van Ranst en Geert Molenberghs over hoe het nu verder moet: "Kappers open? Zonder varianten had het gekund. Nu is het totaal niet haalbaar”
-
Vandenbroucke maakt zich “grote zorgen” om uitbraak Zuid-Afrikaanse variant: “Niet zeker dat vaccins helpen”
We moeten ons grote zorgen maken over de uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in De Zevende Dag. “We zijn niet zeker dat de vaccins gaan werken tegen deze variant. Die vraag moet dringend gesteld worden aan de fabrikanten, zij moeten dit onderzoeken en met uitleg komen.” -
Een nieuwe auto kopen? Zoveel invloed heeft de CO2 uitstoot van je wagen op de prijs van je verzekering
Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan heb je waarschijnlijk al een merk en model op het oog. Maar heb je al eens nagedacht over de milieuvriendelijkheid? De CO2-uitstoot van je auto kan namelijk de prijs van je autoverzekering beïnvloeden. Independer.be legt je uit waar je op moet letten. -
Fitnesscoach of kinderbegeleider? Geen opleiding meer nodig
Wie fitnesscoach, gids of kinderbegeleider wil worden, heeft daar binnenkort geen opleiding of diploma meer voor nodig. Talent en de juiste competenties zijn genoeg. Een poging van de Vlaamse regering om knelpuntvacatures sneller in te vullen.
280 reacties
anna vandenberg
Kelly Verlinden
ingrid grieten
Patrick Mechels
danny janssens