Het gaat onder meer om verkeersovertredingen, maar ook bijvoorbeeld om boetes die door een rechtbank worden opgelegd.
Volledig scherm
Het gaat onder meer om verkeersovertredingen, maar ook bijvoorbeeld om boetes die door een rechtbank worden opgelegd. © Dieter Nijs

Licht op groen voor administratieve toeslag: alle geldboetes 9 tot 25 euro duurder

Op alle strafrechtelijke geldboetes komt een administratieve toeslag van 8,84 of 25,32 euro. Dat staat in een programmawet die donderdagavond is goedgekeurd in de plenaire vergadering van de Kamer.

45 reacties

 • Patrick Dewael

  1 maand geleden
  Eigenlijk betaal je dan 2 keer, met je belastingen en met een administratieve toeslag.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Dat moet dan toch aftrekbaar zijn van de belastingen. Want dat stuk is geen boete. Maar vermindert wel je inkomen. En mag je ook een administratieve kost aftrekken voor het betalen van die boete. Want voor de burger brengt dat ook kosten mee.
 • Leentje De Brauwer

  1 maand geleden
  "De overtreder betaalt en niet de belastingbetaler", ja, ok, maar gaan we dan minder belastingen betalen of niet?
 • Eddy Vermeulen

  1 maand geleden
  Leg je gewoon neer bij het feit als je een pv in de bus vind dat je een verkeersovertreding hebt begaan. Iedereen maakt fouten, niemand is pefect. Heb je iets te snel gereden en vind je (in het beste geval) een minnelijke schikking in je brievenbus, betaal deze dan zo snel mogelijk en je bent er dan vanaf. Anders wordt het indien je voor de politierechter moet verschijnen? Je hebt dan wel wat meer uitgespookt.
 • Gino Denil

  1 maand geleden
  Gewoon thuis blijven. Je bent het na anderhalf jaar corona nu toch al gewoon. En online aankopen laten leveren. Je bespaart nu op verplaatsingskosten, woeker parkeerkosten en gegraai met gemakkelijk uitgedeelde boetes.
 1. INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermisbruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Gewezen hoofd van cel pedofilie: “Opscheppen over kindermis­bruik en achteraf leugenaar blijken? Nee, nog nooit meegemaakt”

  “Ikzelf heb in mijn carrière nooit meegemaakt dat een vermeende pedoseksueel opschept over daden die hij zou hebben gepleegd, en dat het achteraf leugens bleken te zijn.” Dat zegt Peter De Waele, zeventien jaar lang hoofd van de cel pedofilie van de federale politie, naar aanleiding van het onderzoek dat loopt naar de acteur die tegen een undercoverjournalist heeft beweerd dat hij kinderen seksueel heeft misbruikt. “Maar,” zegt De Waele, “ik was ook altijd extreem objectief. Die man is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.”
 2. Van Quickenborne: “Ook gevangenisstraffen onder 3 jaar zullen uitgevoerd worden”

  Van Quickenbor­ne: “Ook gevangenis­straf­fen onder 3 jaar zullen uitgevoerd worden”

  Al veel te lang worden korte gevangenisstraffen in België niet of nauwelijks uitgevoerd en daar moet een einde aan komen. Dat heeft minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) gezegd op de persconferentie waar hij een substantiële verhoging van het budget voor justitie aankondigde. Anderzijds wil de minister ook dat gedetineerden beter begeleid worden, zodat recidive vermeden wordt.