Liberale coalitiepartners schieten idee van Magnette voor “volledig gratis” openbaar vervoer meteen af
PS-voorzitter Paul Magnette pleit er in Le Soir voor om het openbaar vervoer “volledig gratis” te maken. Dat geldt dus ook voor de NMBS. Volgens Magnette is er in de klimaatcrisis een “elektroshock” nodig. Dat gaat samen met grootschalige investeringen en gratis openbaar vervoer. Zijn pleidooi valt echter op een koude steen bij zijn liberale coalitiepartners in de federale regering.
In Wallonië is de prijs van de abonnementen van openbaarvervoermaatschappij TEC verlaagd met 70 procent. “Een abonnement van 1 euro per maand per persoon is geen groot obstakel. En het is een essentiële besparing voor de gezinnen”, aldus Magnette. “Ja, dat heeft een kost: 100 miljoen in Wallonië, 200 miljoen in Brussel voor de jongeren onder de 24. Nu willen we hetzelfde doen voor de 65-plussers.”
De NMBS gratis maken zou 700 miljoen euro per jaar kosten, of het bedrag dat de ticketverkoop van de spoormaatschappij vertegenwoordigt. Volgens Magnette kan dat bedrag gemakkelijk gevonden worden. “De taks van 0,15 procent op de effectenrekeningen brengt 500 miljoen per jaar op. Door die op 0,5 procent te brengen, zullen we de noodzakelijke middelen ruimschoots hebben. En als we de NMBS in eerste instantie gratis maken voor de -24-jarigen en de 65-plussers, zal dat maar 150 miljoen kosten.”
Voor de PS-voorzitter moet de maatregel deel uitmaken van het plan dat concreet aangeeft hoe ons land de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55 procent wil terugdringen. Het plan moet voorgelegd worden op de klimaattop (COP26) in het Schotse Glasgow van 10 tot en met 12 november.
Gratis openbaar vervoer in ons land is geen primeur. Hasselt voerde het begin 1997 in, een beslissing van toenmalig SP-burgemeester Steve Stevaert (1954-2015). Hij haalde het wereldnieuws ermee. Zestien jaar later, in 2014, kwam aan de gratis bussen in de Limburgse hoofdstad een einde.
Poll
Magnette wil openbaar vervoer "volledig gratis" maken. Goed idee?
-
Ja (42%)
-
Nee (58%)
TreinTramBus wil vooral betere dienstverlening
Woordvoerder Peter Thoelen van TreinTramBus is niet meteen gewonnen voor het idee van Magnette. “Ik weet niet of dat dé oplossing is om meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen”, zegt hij aan onze collega’s van het radionieuws. “Wat wel de oplossing is, is betere dienstverlening, stiptere aansluitingen, stiptere rijtijden en voldoende openbaar vervoer op zoveel mogelijk plekken.”
Hij ziet ook een bijkomend probleem: “Als je iets gratis maakt, heb je vaak ook het idee van het is niks waard, terwijl dat we vinden dat je het openbaar vervoer zou moeten opwaarderen. Voor de trein valt dat nogal mee, maar voor bussen en trams is het vaak zo dat mensen soms denken dat het is voor wie geen auto kan betalen. Voor de kneusjes, voor wie niet kan autorijden of voor jongeren. We willen eigenlijk dat beeld kwijt, en we willen eigenlijk een deftig, degelijk openbaar vervoer waar bijvoorbeeld ook zakenmensen gebruik van zouden maken. Maar dat betekent dat je daar een goeie service tegenover stelt. Dat je ook voor bepaalde categorieën van mensen die misschien wat meer kunnen betalen wat meer luxe garandeert. Dat mensen kunnen werken op het openbaar vervoer zoals dat op de trein soms het geval is.”
Nieuwe dag, nieuw idee
Ook in politieke kringen is er niet meteen enthousiasme. “Een nieuwe dag, een nieuw peperduur PS-voorstel”, zegt Tomas Roggeman, Kamerlid voor N-VA. “Maar dit soort gratispolitiek zal niets veranderen aan de grote pijnpunten van ons spoorvervoer. Wat we wél moeten doen, is het spoor grondig hervormen, want wat de bevolking wil, is betere dienstverlening, meer stiptheid en goedkopere tickets. De enige oplossing daarvoor is de liberalisering én regionalisering van het spoor.”
Eenzelfde geluid bij Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op Twitter. “Een nieuwe dag, een nieuw duur idee. Gratis openbaar vervoer nu. In het regeerakkoord zijn duidelijke afspraken gemaakt en een extra uitgave van 700 miljoen zit daar niet bij, evenmin het laten stijgen van belastingen om dat te financieren.” En hij voegt er nog aan toe: “In een regering hou je je aan afspraken.”
Weinig enthousiasme ook bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “De PS blijft laten geloven dat geld gratis is”, luidt het in een tweet. “Het is niet serieus om te blijven uitgeven zonder meer mensen aan het werk te brengen. De PS-uitgaven van vandaag zijn de belastingen van morgen en ze zullen de schulden voor onze kinderen doen ophopen.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM11
Nu ook hospitalisatieverzekering voor konijn en papegaai: wat dekt de dierenverzekering? Waarmee moet je rekening houden? En wat kost ze?
Wanneer je hond of kat ziek wordt of gewond geraakt, kan dat je als baasje een arm en een poot kosten. De dierenverzekering zit dan ook in de lift. Met de komst van de nieuwe, grote Amerikaanse speler Figo kunnen nu ook voor het konijn en de exotische papegaai een polis worden afgesloten. Is het interessant je huisdier te verzekeren tegen een hoge dierenartsfactuur? En waar kun je voor zo’n verzekering terecht? -
Godsdienst en zedenleer worden optioneel in officieel onderwijs Franstalig België
Vanaf september 2024 zouden de lessen godsdienst of zedenleer geleidelijk kunnen verdwijnen uit het lessenrooster van het officiële onderwijs in Franstalig België. In de plaats zouden lesuren filosofie en burgerschap komen, zo schrijft Le Soir. Het gaat om een oriëntatienota waarover de regering van de Franse gemeenschap het overleg is opgestart met de betrokken onderwijsnetten en vakbonden. -
Mijntelco
Bel jij ook niet meer met de vaste lijn? Waarom betaal je er dan nog voor?
Heb je nog een vast nummer? Dan ben je in België in de minderheid. De vaste lijn schrappen, kan best wat opleveren, terwijl je nauwelijks aan comfort of bereikbaarheid inboet. Mijntelco.be zet de feiten op een rij. -
-
27
De Croo: “Logisch dat we steunmaatregelen voor energie gaan afbouwen”
Premier Alexander De Croo (Open Vld) heeft in VTM Nieuws gezegd dat de steunmaatregelen voor energie zoals het sociaal tarief in de komende weken afgebouwd zullen worden. “Door de genomen steunmaatregelen gaan we de komende weken zien dat de voorschotfacturen naar beneden zullen gaan. En als we zien dat de crisis aan het minderen is, dan is het ook logisch dat we die steunmaatregelen zullen afbouwen, zoals we dat met Covid ook hebben gedaan.” -
Vijf personen opgepakt na poging doodslag in Charleroi
Vijf personen zijn in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt na een poging tot doodslag op een man voor een café in de rue du Commerce in Charleroi. Dat heeft het plaatselijke parket zondagvoormiddag gemeld. Het slachtoffer verkeert in levensgevaar. -
Livios
Een groener en sterker gazon in de lente? Ga dan dit weekend met deze tuinklusjes aan de slag
In februari ligt de tuin er dor en kaal bij. Het groeiseizoen laat nog even op zich wachten en erg veel valt er bijgevolg niet te doen in de tuin. Alleszins, dat lijkt zo op het eerste zicht. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst hoe we onze groene vingers tóch nuttig kunnen bezighouden in februari. -
Slechts 6 procent verkeersovertreders weigert vrijwillig boete te betalen
Van alle verkeersovertreders die een boetebrief krijgen, betaalt 94 procent de boete spontaan. Zowat 6 procent weigert de boete vrijwillig te betalen. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Justitie en FOD Financiën. Sinds 2020 krijgt die kleine groep wanbetalers een bevel tot betaling. Er zijn intussen een miljoen van dergelijke bevelen uitgestuurd.
288 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerWesley Kenis
vanaeken jokke
Karel Dillen
Ludwig Van der Auwera
Etienne De Bondt