Een doosje met vaccins van AstraZeneca. Ter illustratie.
Volledig scherm
Een doosje met vaccins van AstraZeneca. Ter illustratie. © REUTERS

Levering op 29 juni bepaalt of tweede AstraZeneca-prik sneller kan worden toegediend

Of het toedienen van de tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca voor iedereen kan worden vervroegd naar acht weken na de eerste prik, hangt af van de levering van 700.000 vaccins op 29 juni. Dat heeft Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie gezegd op de persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. “De meest eenvoudige oplossing is misschien dat we deze mensen zeggen dat ze zich opnieuw kunnen inschrijven via QVax”, zei Vandenbroucke over een eventueel vervroegde tweede prik in de Kamercommissie Gezondheid.

26 reacties

 • Christel Van Humskerken

  1 jaar geleden
  Ik versta niet waarom ik en vele andere risico patiënten met astra gevaccineerd werden. Wij lopen gevaar en krijgen als laatste onze 2de prik en dan nog het risico dat wij maar beperkt veilig zijn en nog eens een derde zouden nodig hebben in tegenstelling tot het phizer of Moderna vaccin. WAAR ZIT DE LOGICA
 • Gino Sinnesael

  1 jaar geleden
  Men kan zich ook de vraag stellen waarom onze regering zoveel Astra Zeneca vaccins heeft besteld, als men de problemen qua beschermingsgraad, veiligheid en ... leveringsproblemen in overweging neemt. Ik herinner me de "weddenschap" nog: "Eind november vorig jaar beloofde minster van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat de coronavaccinaties snel en probleemloos zouden verlopen: "Ik ga met jullie een weddenschap aan. Als dat niet lukt, moet u op mij schieten", zei hij...
 • Veerle Verbergt

  1 jaar geleden
  Dus als de termijn uiteindelijk niet kan worden ingekort, is het de schuld van AstraZeneca omdat ze niet op tijd leveren? Wat een handig manoeuvre om een grote blunder te verbloemen. Shame on you.
 • Maria Hermans

  1 jaar geleden
  En dan ook nog durven stoefen over de vaccknatiecampagne. Zondag tijdens zevende dag zei Vandenbroucke: "levering is bevestigd." Vandaag: "ik spreek met 2 woorden". De overheid zou door de grond moeten zakken van schaamte.
 • Maria De Bock

  1 jaar geleden
  De vaccinatiestrategie is onlogisch. Ik heb als risicopatiënt mijn eerste prik Astra Zeneca op 18 mei gekregen. Mijn tweede prik staat gepland op 10 augustus. Hopelijk kan deze datum vervroegd worden maar dan is het goed mogelijk dat het in mijn geplande reis valt... Mijn kerngezonde kinderen - tussen 26 en 33 jaar - zullen uiteindelijk vroeger dan mij volledig gevaccineerd zijn. Logisch? Ik dacht het niet!!
 1. De vaccinatieteller: hoeveel Belgen zijn intussen gevaccineerd tegen het coronavirus? Hoe zien de regionale verschillen eruit?
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: hoeveel Belgen zijn intussen gevacci­neerd tegen het coronavi­rus? Hoe zien de regionale verschil­len eruit?

  De grootschalige vaccinatiecampagne in ons land is achter de rug. Deze zomer konden in principe alle meerderjarige Vlamingen en alle 12- tot 17-jarigen die dat wensten volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Uiteraard kan wie wil zich nog altijd laten inenten en er worden ook nog boosterprikken gezet voor de meest kwetsbare groepen. Hoeveel Belgen zijn nu deels of volledig beschermd, en zijn er regionale verschillen? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens in één handige teller.
 1. Proces aanslagen Brussel en Zaventem wordt op 14 november hervat na lange discussie over glazen boxen

  Proces aanslagen Brussel en Zaventem wordt op 14 november hervat na lange discussie over glazen boxen

  Het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem zal op 14 november van start gaan. Dat laat de federale overheidsdienst Justitie weten via Twitter. Door de discussie rond de omstreden beschuldigdenboxen werd de eigenlijke start op 10 oktober uitgesteld. “Dankzij intensieve samenwerking wordt de beklaagdenbox snel aangepast. Zo wordt het uitstel beperkt tot drie weken (in de herfstvakantie waren de zittingen sowieso geschorst)”, aldus de FOD Justitie.
 2. De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzichtig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzich­tig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De vaccins werken goed en de mensen in de vaccinatiecentra doen ontzettend belangrijk werk. Maar we moeten voorzichtig blijven voor de andere varianten van het coronavirus en daarom is de tweede prik van het vaccin enorm belangrijk. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. Ook alle experten zeggen in koor dat het opletten geblazen blijft voor de meer besmettelijke Deltavariant.