Een doosje met vaccins van AstraZeneca. Ter illustratie.
Volledig scherm
Een doosje met vaccins van AstraZeneca. Ter illustratie. © REUTERS

Levering op 29 juni bepaalt of tweede AstraZeneca-prik sneller kan worden toegediend

Of het toedienen van de tweede dosis van het coronavaccin van AstraZeneca voor iedereen kan worden vervroegd naar acht weken na de eerste prik, hangt af van de levering van 700.000 vaccins op 29 juni. Dat heeft Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie gezegd op de persconferentie van het gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. “De meest eenvoudige oplossing is misschien dat we deze mensen zeggen dat ze zich opnieuw kunnen inschrijven via QVax”, zei Vandenbroucke over een eventueel vervroegde tweede prik in de Kamercommissie Gezondheid.

26 reacties

 • Christel Van Humskerken

  3 maanden geleden
  Ik versta niet waarom ik en vele andere risico patiënten met astra gevaccineerd werden. Wij lopen gevaar en krijgen als laatste onze 2de prik en dan nog het risico dat wij maar beperkt veilig zijn en nog eens een derde zouden nodig hebben in tegenstelling tot het phizer of Moderna vaccin. WAAR ZIT DE LOGICA
 • Gino SINNESAEL

  3 maanden geleden
  Men kan zich ook de vraag stellen waarom onze regering zoveel Astra Zeneca vaccins heeft besteld, als men de problemen qua beschermingsgraad, veiligheid en ... leveringsproblemen in overweging neemt. Ik herinner me de "weddenschap" nog: "Eind november vorig jaar beloofde minster van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) dat de coronavaccinaties snel en probleemloos zouden verlopen: "Ik ga met jullie een weddenschap aan. Als dat niet lukt, moet u op mij schieten", zei hij...
 • Veerle Verbergt

  3 maanden geleden
  Dus als de termijn uiteindelijk niet kan worden ingekort, is het de schuld van AstraZeneca omdat ze niet op tijd leveren? Wat een handig manoeuvre om een grote blunder te verbloemen. Shame on you.
 • Hilde Hermans

  3 maanden geleden
  En dan ook nog durven stoefen over de vaccknatiecampagne. Zondag tijdens zevende dag zei Vandenbroucke: "levering is bevestigd." Vandaag: "ik spreek met 2 woorden". De overheid zou door de grond moeten zakken van schaamte.
 • Maria De Bock

  3 maanden geleden
  De vaccinatiestrategie is onlogisch. Ik heb als risicopatiënt mijn eerste prik Astra Zeneca op 18 mei gekregen. Mijn tweede prik staat gepland op 10 augustus. Hopelijk kan deze datum vervroegd worden maar dan is het goed mogelijk dat het in mijn geplande reis valt... Mijn kerngezonde kinderen - tussen 26 en 33 jaar - zullen uiteindelijk vroeger dan mij volledig gevaccineerd zijn. Logisch? Ik dacht het niet!!
 1. De vaccinatieteller: zo ver staan we in Vlaanderen met vaccinatie van scholieren in middelbare scholen
  Vaccinatieteller

  De vaccinatie­tel­ler: zo ver staan we in Vlaanderen met vaccinatie van scholieren in middelbare scholen

  De vaccinatiecampagne loopt na een moeizame start nu al een tijdje als een trein. Deze zomer kon in principe elke meerderjarige Vlaming — en ook elke 12- tot 17-jarige — die dat wenste volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Hoe ver staan we nu, daags voor de eerste schooldag, met het inenten van onze studenten van de middelbare scholen? Op deze pagina houden we u continu op de hoogte van het verloop en de laatste stand van zaken van de campagne.
 2. Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard
  Streamz

  Passie, liefde en (v)echtscheidingen: deze series over het huwelijk zijn het streamen waard

  Sinds maandag 13 september kan je op Streamz terecht voor een stevige portie huwelijksdrama met wekelijks een nieuwe aflevering van ‘Scenes from a Marriage’, een moderne remake van Ingmar Bergmans tijdloze ‘Scener ur ett äktenskap’. Liefde, passie, seks, (v)echtscheidingen en verzoeningen laten niemand onberoerd, en dus vullen wij deze week onze Kijkgids aan met onze favoriete series en films over het huwelijk. Van hartzeer in ‘Marriage Story’ (Netflix) en wraaklustige vrouwen in ‘Why Women Kill’ (Streamz) tot een uitgeblust seksleven in ‘Wanderlust’ (Netflix) en een polyamoreus experiment in ‘You Me Her’ (Netflix).
 3. De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzichtig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De Croo waarschuwt voor varianten en benadrukt volledige vaccinatie: "We moeten voorzich­tig blijven, tweede prik is heel belangrijk”

  De vaccins werken goed en de mensen in de vaccinatiecentra doen ontzettend belangrijk werk. Maar we moeten voorzichtig blijven voor de andere varianten van het coronavirus en daarom is de tweede prik van het vaccin enorm belangrijk. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité. Ook alle experten zeggen in koor dat het opletten geblazen blijft voor de meer besmettelijke Deltavariant.