In de buurt van de Keizersberg in Leuven is een koppel oehoes neergestreken. Experts verwachten dat de zeldzame uilen er zelfs zullen gaan broeden.
Volledig scherm
PREMIUM
In de buurt van de Keizersberg in Leuven is een koppel oehoes neergestreken. Experts verwachten dat de zeldzame uilen er zelfs zullen gaan broeden. © Jogchum Vrielink

Leuven in de ban van koppel oehoes: “Dat ze hier willen nestelen, hoeft niet te verbazen. Duiven genoeg als prooi”

Leuven is in de ban van de oehoe. Sterker nog, van twéé oehoes. En nee, oehoe is geen Leuvens dialect voor ‘goeiedag’, het is een uil - en een grote ook. Als hij z’n vleugels spreidt, is hij al snel zo breed als een volwassen man lang is en als hij roept, weet u meteen waar hij z’n naam vandaan heeft. Maar zo’n beest in de stad, hoe abnormaal is dat? Is met de oehoe, na de wolf, een nieuwe toppredator in Vlaanderen neergestreken? En vooral: moet u vrezen dat uw chihuahua zijn lunch wordt? 

17 reacties

 • Jan Peeters

  3 maanden geleden
  Met de nieuwe wetgeving (BVR 2018) betreft het houden van roofvogels in gevangenschap heb je voor het houden van een Oehoe een ruime voliere nodig. Oehoes broeden vlot in gevangenschap en aangezien de Harry Potter hype voorbij is om zulke vogels nog te houden is er geen vraag meer om. Dus worden deze dieren wel eens vrijgelaten. Dat deze Oehoes een gaaf verenkleed hebben wil niets zeggen over hun herkomst , dat kan even goed voordien in gevangenschap geweest zijn.
 • Rita jespers

  4 maanden geleden
  Deze dieren passen in onze biotoop en zullen veel goeds door de ratten of duiven bib te pakken. Wij zijn verantwoordelijk voor onze dieren, bescherm dus je dier ! En leer te leven met de natuur , zij hebben evenveel recht om hier te zijn als wij.
 • Jan Vannuffelen

  4 maanden geleden
  Niets nieuws, in Geel zitten er ook in het centrum. Die hebben zelfs gebroed op het balkon van een appartement. Goede rattenvangers.
 • Karel Van Biezen

  4 maanden geleden
  Prachtige dieren. Doch het was weer te denken dat er een hoop wereldvreemde Vlamingen meteen problemen hebben met het dier omwille van hun kat. De kat die notabene de grootste moordenaar is die er rondloopt en dieren doodt en foltert voor de fun gaande van vogels over eekhoorns tot zelfs vlinders. Net zoals er problemen hebben met de marter omwille van hun auto of de wolf omwille van hun schapen. Nochtans kan je zelf de nodige voorzorgen nemen om uw dieren te beschermen.
 • mike milan

  4 maanden geleden
  Wim@je gaat hem nooit terugkrijgen…ring wordt uitgeknipt en je hebt niks meer te zeggen.Doe de test maar met een geringde vogel te gaan afgeven,er wordt nooit met je contact opgenomen.
 1. Vorig jaar 863 onrustwekkende verdwijningen, 680 vermisten levend teruggevonden

  Vorig jaar 863 onrustwek­ken­de verdwijnin­gen, 680 vermisten levend teruggevon­den

  In 2021 waren er in ons land 863 onrustwekkende verdwijningen. Daarvan is 93,6 procent opgelost geraakt en zijn dus 680 vermisten levend teruggevonden. Dat blijkt uit cijfers die minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) heeft bekendgemaakt. Om verdwijningen sneller op te lossen, heeft hij een omzendbrief gestuurd naar de parketten, de politiediensten en de Cel Vermiste Personen. Daarin staan onder meer richtlijnen rond open bronnenonderzoek via sociale media.
 2. Minister Frank Vandenbroucke bestelt vaccins tegen apenpokken voor zorgpersoneel

  Minister Frank Vandenbrou­c­ke bestelt vaccins tegen apenpokken voor zorgperso­neel

  België tekent in op de Europese aankoop van vaccins tegen het apenpokkenvirus. De federale regering heeft daarvoor het licht op groen gezet, zo meldt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. In totaal gaat het over 1250 vaccins voor de apenpokken. Dit zou voldoende zijn om 625 personen te behandelen. De vaccins zullen in het bijzonder worden ingezet bij zorgverleners. “De nauwe samenwerking met andere Europese lidstaten, maakt dat we snel tot actie over kunnen gaan”, zegt Frank Vandenbroucke.