Veel studiezalen zitten opnieuw - of liever: nog altijd - vol leerlingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Veel studiezalen zitten opnieuw - of liever: nog altijd - vol leerlingen. © Foto Ronny De Coster

Lerarentekort én massaal veel zieken: nog altijd krijgen leerlingen geen letter Frans of godsdienst

Uren studie. Wekenlang geen Frans. Zes afwezige leerkrachten Nederlands op één school. Het is eind maart, maar in verschillende humaniora is de miserie van begin schooljaar - toen corona en het lerarentekort grote brokken maakten - nog lang niet opgelost. “We tellen evenveel afwezigheden als op piekmomenten in de pandemie.”

64 reacties

 • patrice timmerman

  12 maanden geleden
  De pedagogen vinden dat de vakantieperiodes moeten ingekort worden om zo de zogezegde leerachterstand in te perken. Duizenden leerlingen krijgen al weken of maanden bepaalde vakken niet onderricht door het reeds jaren aangekaarte lerarentekort. Dan blijft het oorverdovend stil, dan is er precies geen leerachterstand. Zeer spijtige zaak voor die duizenden leerlingen, Vlaanderen, de economie, ...
 • Pat Debal

  12 maanden geleden
  Ze zijn dan zelf niet goed op de hoogte in scholen nu krijgen ze frans en godsdienst zal weer iets zijn dat Weyts weer niet ziet zeker
 • Wesley Kenis

  12 maanden geleden
  Frans moet blijven, maar vervang godsdienst voor iedereen door zedenleer zodat ze leren hoe ze zich als MENS moeten gedragen iov schijnheilig te doen en zich te verstoppen achter huk geloof...dan pas kan je spreken van "inburgering".
 • Gino Denil

  12 maanden geleden
  Er zijn toetsen, Robert Boxtaele. Die aan bepaalde normen moeten voldoen en waaruit blijkt of een leraar goed les geeft. Er zijn evaluaties en functiegesprekken. Twee slechte evaluaties en je ligt er uit. Er zijn doorlichtingen van inspecties die zowel het functioneren van directies, leerkrachten en de schoolprestaties van leerlingen doorlichten. De meeste die dat soort kritiek geven kennen niets van de onderwijspraktijk en hebben vaak een heel slechte eigen leerlingcarrière achter de rug.
 • Paul Janssens

  12 maanden geleden
  En ze staan opnieuw aan de klaagmuur , de luxe paardjes van het onderwijs . Laat ze eens een weekje meedraaien in een prive bedrijf ,misschien komen ze dan tot inkeer.
 1. Yorick (47) heeft niet lang meer te leven en gaat nog zoveel mogelijk eten in toprestaurants: “In mijn extra time wil ik genieten”
  PREMIUM

  Yorick (47) heeft niet lang meer te leven en gaat nog zoveel mogelijk eten in toprestau­rants: “In mijn extra time wil ik genieten”

  “Mijn toekomst is niet rooskleurig, maar de dagen die me resten probeer ik in te kleuren zoveel als kan.” De Limburgse topfotograaf Yorick Jansens (47) is ongeneeslijk ziek en leeft in extra time. Maar op zijn ‘laatste culinaire roadtrip’ langs de beste restaurants in de Lage Landen maakt hij er samen met zijn vrouw Isolde het beste van. “Twee maand geleden kreeg ik geen hap meer door mijn keel en zie me hier nu zitten. Lekker tafelen is mijn beste medicijn.”
 2. Luc Van der Kelen over het woke-incident in de Arenberg: “Eens je begint met het herschrijven van de geschiedenis, weet je niet waar het stopt”
  PREMIUM

  Luc Van der Kelen over het wo­ke-incident in de Arenberg: “Eens je begint met het herschrij­ven van de geschiede­nis, weet je niet waar het stopt”

  De Arenbergschouwburg domineerde deze week het Antwerpse nieuws omwille van vier portretten van witte mannen, weggezet met een zeker dedain als “niet-woke”, en sindsdien verdwenen uit de trappenhal van het theater. En wat domineerde in dezelfde periode het (inter)nationale nieuws? Stikstof, het dure leven, een aardbeving... U mag kiezen. Een heel verschil.
  Antwerpen
 3. Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Mahdi zet CD&V af tegen "roodgele combine"

  Voor CD&V-voorzitter Sammy Mahdi is zijn partij na de verkiezingen in 2024 de enige garantie dat elke Vlaming - ook de vergeten Vlaming - “gehoord wordt” en dat “de minachting voor de landelijke gebieden en de buitenwijken van de grootsteden stopt”. In zijn slotspeech op het ‘Respect’-congres in Gent zette Mahdi zijn partij in de markt als enige alternatief voor de “roodgele combine” tussen N-VA en Vooruit. Dat “geheime huwelijk” leidt volgens Mahdi enkel tot meer wantrouwen en overheidsbetutteling.