Leraren betalen zelf gemiddeld 214 euro uit eigen zak
VideoEen rondvraag van de onderwijsvakbond COV bij zo'n 780 leerkrachten toont dat 9 op de 10 leerkrachten in de eigen portemonnee tasten om in hun klas te investeren. Ze geven gemiddeld 103 euro per schooljaar uit. Bij leerkrachten in het kleuter- en lager onderwijs gaat het gemiddeld zelfs over 214 euro. Met het geld wordt bijvoorbeeld verf of knutselmateriaal gekocht.
Delen per e-mail
De christelijke onderwijsvakbond COV peilde naar de uitgaven voor lesmateriaal bij 603 vrouwelijke en 174 mannelijke leerkrachten. Vorig jaar had een gelijkaardige enquête al tot gelijkaardige resultaten geleid.
Iedereen blijft het normaal vinden dat leraren zelf geld investeren in hun klas
"Maar de heisa die er toen in de pers over ontstond, heeft weinig verandering gebracht", zegt Marianne Coopman, algemeen secretaris van COV. "Slechts bij 14 procent van onze respondenten heeft die ruchtbaarheid iets in gang gezet op school: een gesprek tijdens de personeelsvergadering, duidelijker afspraken over het klasbudget, verspreiden van tips over hoe je met weinig geld veel kan doen in je klas bijvoorbeeld. Maar overleg met het schoolbestuur, de schoolleiding gebeurde slechts sporadisch. Iedereen blijft het normaal vinden dat leraren zelf geld investeren in hun klas."
Besparingen
"Al sinds 2015 wordt er bespaard op de werkingsmiddelen van het basisonderwijs", vervolgt de vakbondsvrouw. "Dat heeft een grote impact op de dagelijkse werking van de school. Scholen moeten steeds vaker hun toevlucht zoeken tot alternatieve financieringen. Leerkrachten die al elke dag in de weer zijn voor hun leerlingen, draaien daarom in het weekend ook nog eens op voor eetfestijnen, kienavonden en quizzen. En ze betalen zelf een deel van de materiaalkosten."
"Van leerkrachten in het basisonderwijs verwachten we terecht veel, maar vandaag moeten ze zich te veel bezighouden met dingen die hen afleiden van hun kernopdracht", vindt Coopman. "Als we willen streven naar het best mogelijke onderwijs voor al onze kinderen, is het niet meer dan normaal dat we de leraar alle kansen geven om zich daar op te focussen."
Kleuterjuffen
Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) zegt vanuit eigen ervaring, als voormalig directeur in basisschool De Zandlopertjes in Bredene, te kunnen getuigen over dit probleem. "Vooral kleuterjuffen moeten veel materiaal zelf kopen", zegt Vandenberghe. "Dat komt doordat 1 op de 3 kleuters 0 euro werkingstoelagen krijgt."
"In de kleuterklassen is er decretaal heel wat materiaal nodig", zegt het Vlaams parlementslid. "De kleuterjuffen moeten hun hoeken verrijkend inrichten. Elke maand of elke twee maanden moeten er nieuwe hoeken volledig worden ingericht met materiaal. Uiteindelijk is het met de huidige werkingsmiddelen van de scholen onhaalbaar om in al die kleuterklassen voldoende verrijkende hoeken in te richten. Als er dan doorlichting is, worden die hoeken heel grondig bekeken. Op dat vlak is er een belangrijke discrepantie." Vandenberghe vindt dat het de taak is van de overheid om voldoende middelen ter beschikking te stellen om ons kwalitatief hoogstaand onderwijs op peil te houden.
"Er is tot slot nog een verschil met het secundair onderwijs", zegt Vandenberghe. "In het secundair onderwijs bestellen de leerkrachten de boeken via uitgevers of via de boekhandel. Die boeken worden thuis opgestuurd en je moet die betalen. Dat mag niet in het basisonderwijs: alle methodes, werkboeken en handboeken moet je gratis aanbieden aan de leerlingen van de basisschool vanwege de maximumfactuur. Dat allemaal samen zorgt ervoor dat zelfs de werkingsmiddelen die in scholen worden aangeboden, op het einde van de rit onvoldoende zijn."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
110
Premier De Croo tempert opnieuw verwachtingen voor Overlegcomité: “We mogen ons nu niet laten verleiden tot roekeloosheid”
Grote versoepelingen zijn niet aan de orde op het Overlegcomité van morgen. Dat heeft premier Alexander De Croo (Open Vld) vanmiddag nog eens herhaald in de Kamer. “We moeten het hoofd koelhouden”, klonk het. “We mogen ons nu niet laten verleiden tot roekeloosheid.” -
Energie
Dit zijn de grootste energieslurpers in uw huis
Een doorsnee Belgisch gezin betaalt jaarlijks meer dan 1.600 euro aan energie*. Wel 73,5 procent van onze verbruikte energie spenderen we aan de verwarming van onze woning. Enkel in Luxemburg ligt dat percentage nog hoger. Daartegenover staat dat we in verhouding weinig energie verbruiken om de woning te verkoelen en te koken. Mijnenergie.be ging na hoe u die kennis in uw voordeel omzet. -
Bijna drie keer zoveel vrouwen als mannen voor de klas
In het basis- en middelbaar onderwijs in Vlaanderen stonden in januari 2016 'slechts' 42.798 mannen voor de klas, terwijl er 112.939 vrouwen aan de slag waren. Dat blijkt uit het 'Statistisch jaarboek van het Vlaams onderwijs 2015-2016'. "Voor het leren van de kinderen zelf maakt het niet veel uit, of een man of een vrouw voor de klas staat", zegt de Vlaamse pedagoog Pedro De Bruyckere. -
-
Wat moet ik doen met 100.000 euro aan spaargeld?
-
Schaarbeek
Politie vindt slachtoffer met schotwonde in Schaarbeek: in levensgevaar naar ziekenhuis
In Schaarbeek is een persoon vrijdagavond levensgevaarlijk gewond geraakt bij een schietincident. -
Hoger onderwijs gaat migranten tellen
De Vlaamse universiteiten en hogescholen gaan ten laatste vanaf het academiejaar 2018-'19 registreren hoeveel studenten uit kansengroepen, bijvoorbeeld met een migratieachtergrond, in hun aula's zitten. Daarover is een akkoord bereikt. De Tijd kon een charter dat tussen de verschillende instellingen is onderhandeld inkijken, en bericht er vandaag over. -
Lerarenopleiding krijgt klappen
Het aantal studenten dat voor een lerarenopleiding aan de hogeschool kiest, lijkt dit jaar een forse duik te nemen. Dat blijkt uit een rondvraag van De Morgen vandaag. Enkele directeurs kijken naar de speciale instaptoets, die studenten in de lerarenopleiding dit academiejaar voor het eerst verplicht moeten afleggen.