Leopold Lippens, burgemeester van Knokke-Heist, overleden op 79-jarige leeftijd
Graaf Leopold Lippens, de burgemeester van Knokke-Heist, is overleden op 79-jarige leeftijd. Eind vorig jaar maakte Lippens bekend dat hij leukemie had.
Delen per e-mail
Lippens sprak in december vorig jaar nog openlijk over zijn gezondheidsproblemen in een interview met onze krant. Hij leed aan leukemie, maar bleef ondanks de diagnose toch aan het werk. De laatste jaren kampte Lippens vaker met ernstige gezondheidsproblemen. Zo kreeg hij in 2017 een pacemaker en onderging hij twee jaar daarvoor een zware hartoperatie.
Begin deze week had Lippens aan de eerste schepen van Knokke-Heist, Piet De Groote, laten weten dat het niet goed ging met hem en dat De Groote zijn verantwoordelijkheden moest overnemen. “We verliezen de pater familias van onze gemeente. Hij was een burgervader in elke betekenis van het woord. We kijken, als inwoner, als tweedeverblijver en als dagjestoerist, met fierheid terug op zijn beleid”, reageert De Groote op het overleden van Lippens.
De politicus gaf altijd zijn ongezouten mening en deinsde niet terug voor een andere aanpak. Zo weerde hij treinen uit Knokke omdat toeristen de coronamaatregels niet opvolgden. Zo wilde hij begin jaren negentig de zogenaamde “frigoboxtoeristen” weren uit Knokke-Heist, wat tot een hele polemiek leidde. Door zijn oprechte en joviale aanpak was hij enorm populair in de mondaine badplaats Knokke.
In de jaren zeventig startte Lippens, die uit een vooraanstaande familie kwam, zijn carrière in de gemeentepolitiek in Knokke-Heist. Hij werd er schepen van openbare werken. Uiteindelijk volgde hij in 1979 Emmanuel Desutter op als burgemeester. Hij werd telkens opnieuw verkozen. In 2018 haalde hij zelfs maar liefst 7.000 voorkeursstemmen. Lippens, lid van de partij Gemeentebelangen, maakte er geen geheim van dat hij burgemeester wilde blijven in Knokke. Zelf vond hij 104 een mooie leeftijd om te stoppen. In totaal zou hij 41 jaar de scepter zwaaien in de kuststad.
Leopold, die door zijn adellijke wortels ook graaf was, laat drie kinderen na: dochters Justine en Julie, en zoon Valéry.
Bekijk ook: CD&V-voorzitter Joachim Coens reageert op het overlijden van Leopold Lippens:
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Haal uw agenda maar boven: Overlegcomité komt wellicht met planning tot zomer
-
2
Sterrenchefs voeren druk op: “Wij willen open, zo snel mogelijk in mei”
Honderd topmensen uit de horeca trekken in een gezamenlijk filmpje aan de alarmbel. “Wij willen open, zo snel mogelijk in mei”, klinkt het aan de vooravond van het Overlegcomité. -
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
-
Salaris
Wist je dat deze 5 zaken een grote impact hebben op je loon?
Dat je als ingenieur meer verdient dan als administratief medewerker had je waarschijnlijk al geraden. Toch wordt je salaris niet alleen bepaald door de job die je uitoefent. Het is perfect mogelijk dat twee mensen met exact dezelfde werkomschrijving een loon hebben dat honderden euro’s van elkaar verschilt. Jobat.be legt uit waaraan dat kan liggen. -
91
Initiatiefnemers ‘La Boum 2' dreigen met rechtbank bij grote politieontplooiing op 1 mei: “Aanslag op onze mentale gezondheid en openbare orde”
Meer dan 20.000 mensen hebben intussen op Facebook te kennen gegeven dat ze geïnteresseerd zijn om naar ‘La Boum 2' te trekken, een feest op 1 mei in het Ter Kamerenbos. De initiatiefnemers vroegen minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) om toestemming, maar kwamen van een kale reis thuis. Toch gaan ze ermee door. En als er opnieuw een politiemacht wordt gestuurd zoals bij de eerste ‘La Boum’ op 1 april, dreigen ze ermee naar de rechter stappen. -
Zo komt u aan een hoger pensioen
-
PREMIUM
Interimkantoor Randstad start met opmerkelijk project voor jongeren: "Ze komen voor een job, maar we sturen hen naar school"