Legerchef slaat alarm: Defensie heeft komende legislatuur 2,4 miljard extra nodig
Tegen 2024 moet het budget voor Defensie worden opgetrokken tot 1,27 procent van het bbp, zo pleit generaal Marc Compernol, de Chef Defensie (CHOD). Dat betekent ongeveer 2,4 miljard euro extra in vergelijking met het budget in 2019. Dat geld is onder meer nodig voor de aanwerving van nieuwe militairen, voor de betaling van het aangeschafte nieuwe materieel en voor investeringen in kazernes. Het leger krijgt de komende jaren bovendien te maken met een grote uitstroom aan militairen die op pensioen gaan.
“Ik besef dat dat veel geld is, maar dat is een erfenis uit het verleden", legt Compernol uit in een gesprek met Belga, aan de vooravond van de nationale feestdag waarop Defensie defileert. "We zijn bezig met een inhaaloperatie na jaren van besparingen op Defensie.”
Haalt België die 1,27 procent niet, dan kan Defensie zijn projecten niet of maar gedeeltelijk realiseren. "Maar dan kunnen we ook onze schulden niet betalen. Als we onze schulden niet kunnen betalen, moet ik geld halen uit de werking. Dan stoppen de trainingen en de operaties", klinkt het. "Als er geen verhoging van het budget komt, zal er een impact zijn op de output van Defensie."
Twee procent van bbp
In 2024 loopt de nieuwe legislatuur af. Ook gingen de NAVO-lidstaten in 2014 het engagement aan om tegen 2024 de defensie-uitgaven te verhogen tot 2 procent van het bbp. "Ik heb nooit gepleit voor die 2 procent, dat is niet realistisch voor België, maar ik denk dat we op termijn tot 1,6 of 1,7 procent moeten komen, willen we een militair instrument hebben die naam waardig", zegt hij nog.
De generaal merkt ook op dat België met 1,27 procent van het bbp, nog altijd op dezelfde afstand zal blijven van het gemiddelde van de Europese niet-nucleaire landen. "We komen niet dichterbij, want in de andere landen stijgt het budget ook."
Personeelsprobleem
Volgens de generaal worden de komende tien jaar cruciaal. "Enerzijds moeten we het personeelsprobleem oplossen. Tegen 2025 verliezen we 41 procent van het personeel enkel en alleen door pensionering. Dan moeten we op die periode al bijna 12.000 mensen rekruteren om dat te kunnen inhalen. Anderzijds vervangen we al onze hoofdmateriëlen tussen 2023 en 2030", aldus de CHOD. Hij doelt dan onder andere op de vervanging van de F-16's bij de luchtcomponent, de vervanging van de vaartuigen bij de marine en de nieuwe gevechtsvoertuigen voor de landcomponent. "We moeten tegelijk ook operationeel blijven en werken aan de NAVO-initiatieven. We staan voor een geweldige uitdaging."
Tegen 2025 verliezen we 41 procent van het personeel enkel en alleen door pensionering
Kazernes
Om het personeelsprobleem aan te pakken, lanceert de generaal een aantal pistes. Zo moet bestudeerd worden hoe het beroep van militair aantrekkelijker gemaakt kan worden, onder meer via het statuut, de verloning en voordelen. Ook mobiliteit en een evenwicht tussen privé en werk zijn daarbij belangrijk.
"Gedurende jaren hebben we onze kazernes gecentraliseerd, voor de efficiëntie. We moeten stilaan denken aan decentraliseren en opnieuw kazernes hebben over het hele grondgebied, zodat de mensen zich niet zo ver meer hoeven te verplaatsen", aldus Compernol. "We moeten ook nadenken over wat we doen in onze kazernes." Momenteel hebben de kazernes één enkele functie, maar die kunnen met behulp van de huidige technologieën multifunctioneel worden, klinkt het.
"Als we attractief willen zijn, moeten we in de volgende legislatuur er sowieso voor zorgen dat onze kazernes op norm worden gebracht. Onze kazernes zijn nu in abominabele toestand", zegt hij. De generaal wijst erop dat Defensie momenteel ongeveer vijfduizend items infrastructuur telt. "Dat gaat van het hoofdkwartier in Evere tot aan de startbaan in Kleine Brogel en het hokje op het schietveld in Elsenborn." De nominale waarde van die vijfduizend items infrastructuur draait rond de 5 miljard euro.
Onderhoud
"De norm van de Regie der Gebouwen voor het onderhoud is 4 à 5 procent van de nominale waarde per jaar, dat is 200 à 250 miljoen. Defensie geeft 25 miljoen euro uit per jaar voor onderhoud van zijn kwartieren en dat al jaren aan een stuk, omdat dat een van de makkelijkere manieren is om aan besparingen te doen. Als gevolg daarvan zijn onze kazernes absoluut niet meer volgens de norm."
We moeten opnieuw kazernes hebben over het hele grondgebied, zodat de mensen zich niet zo ver meer hoeven te verplaatsen
De Chef Defensie startte in 2018 een ploeg "Nieuwe Federale Legislatuur" (NFL) op. Die zat samen met alle politieke partijen, maar ook met academici en de industrie. De ploeg stelt nu een document op om de boodschap van Defensie over te maken aan de formateur. Compernol nodigde ook alle partijvoorzitters uit voor een vergadering. Een aantal heeft hij al gezien. "Ik wil het probleem op tafel leggen. Als we nu niets doen, zullen er in de volgende legislatuur drastische beslissingen moeten worden genomen", aldus de CHOD.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Wil je 100 euro netto meer verdienen? Dan moet je op deze bruto loonsverhoging rekenen
Een loonsverhoging ziet er misschien mooi uit op papier, maar kan bij de eerstvolgende loonfiche best tegenvallen. Tussen het bruto- en nettobedrag van je hoger loon zit namelijk een groot verschil. Jobat.be berekent hoeveel opslag je bruto moet vragen om netto 100 euro over te houden. -
Nieuwe beelden tonen Belgische para's in vuurgevecht met taliban in Afghanistan
De website paracommando.com heeft gisteren grotendeels onbewerkte beelden gepubliceerd van een vuurgevecht waarin Belgische militairen tien jaar geleden in verzeild zijn geraakt. De Belgen waren in het gezelschap van een compagnie van het Afghaanse leger, in de omgeving van Kunduz, in het noorden van Afghanistan. -
Bijna helft leger gaat komende jaren op pensioen
De komende jaren gaan 11.400 Belgische militaire, met pensioen. Dat is 41 procent. Dat blijkt uit interne cijfers van Defensie waarover VRT NWS bericht. De kans lijkt klein dat het leger voldoende nieuwe militairen zal kunnen aanwerven om die leegloop te compenseren. -
-
Dit verandert allemaal op 1 februari
Een nieuwe maand, nieuwe regels en dat is ook zo in februari. Spoorwegmaatschappij NMBS trekt haar tarieven op, het tijdskrediet wordt ingeperkt en wie verwarmt met pellets, kan een aanvraag doen voor een zogenaamde ‘pelletcheque’ ter waarde van 250 euro. Een overzicht. -
PREMIUMTV21
Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.” -
Geheim van langzame hersengroei ontrafeld
Onderzoekers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Hersenonderzoek en de ULB hebben het geheim achter de trage hersengroei van mensen ontdekt. Dat heeft het VIB bekendgemaakt. Het zijn de mitochondriën, de energiefabriekjes van cellen, die zorgen voor de snelheid van de hersenontwikkeling. Het werk van de onderzoekers is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht.
40 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPol Segers
Bart Spruyt
Alexa Grieken
Jurgen Mestdagh
Bart Broeckx