Marc Compernol, Chef Defensie (CHOD).
Volledig scherm
Marc Compernol, Chef Defensie (CHOD). © Photo News

Legerchef slaat alarm: Defensie heeft komende legislatuur 2,4 miljard extra nodig

Tegen 2024 moet het budget voor Defensie worden opgetrokken tot 1,27 procent van het bbp, zo pleit generaal Marc Compernol, de Chef Defensie (CHOD). Dat betekent ongeveer 2,4 miljard euro extra in vergelijking met het budget in 2019. Dat geld is onder meer nodig voor de aanwerving van nieuwe militairen, voor de betaling van het aangeschafte nieuwe materieel en voor investeringen in kazernes. Het leger krijgt de komende jaren bovendien te maken met een grote uitstroom aan militairen die op pensioen gaan.

40 reacties

 • Pol Segers

  3 jaar geleden
  Wat hebben ze dan meer nodig of vroeger.De ouderen werden tot op heden minder betaald.Reken dat maar eens uit.Het verschil is heel weinig voor hun dienstjaren.En met de pensioen zijn ze niet eens eerlijk de verloren jaren dat je niets ontvang.Meer voor die nu dienen in het buitenland omwille ze niet in België willen dienen.In 2020 willen ze nog meer.Voor hun nog gratis meer te geven.Nooit genoeg.De prijs voor biefstuk friet is op dit moment gelijk.Maar niet voor de hogere die willen meer terug
 • Bart Spruyt

  3 jaar geleden
  En wordt er dan gesproken over lagere kosten, want een verse rekruut heeft toch ook een lager loon dan iemand met 30-40 jaar dienst?
 • Alexa Grieken

  3 jaar geleden
  Defensie krijgt al een cadeau van de bevolking om nieuw speelgoed te kopen van Amerika, nu willen ze zelfs nog meer van de bevolking. Maak er anders het dubbel van, de Belg zal wel betalen.
 • Jurgen Mestdagh

  4 jaar geleden
  Sorry dat ik het moet zeggen mensen maar meest bekwame Staff chef die we ooit gehad hebben het feit dat de meesten naar de getallen kijken bewijst genoeg, niet deze man zijn fout , ons departement heeft de zelfde problemen als andere departementen gecreeerd door de politiekers die wij al jaren verkiezen, maar die wij als burger laks laten verder boeren en dit land in de vernieling laten rijden. Ja het is ook ons schuld mea culpa.
 • Bart Broeckx

  4 jaar geleden
  Ik lees hieronder helaas veel reacties van experts die echt geen idee hebben wat defensie doet en hoe het leger er tegenwoordig voor staat... Die 2,4 miljard € is het absoluut minimum om een werkbare defensie te behouden. Op de NAVO top in Wales 2014 heeft België plechtig beloofd om 2% BBP te investeren in Defensie. Als we dat doen zou België jaarlijks nog 2 miljard € extra moeten krijgen...
 1. Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldgevoel draag ik nog altijd mee”
  PREMIUM
  TV
  21

  Gert Verheyen breekt in ‘Over de oceaan’ na pijnlijk bericht van zijn zoon: “Het schuldge­voel draag ik nog altijd mee”

  Het is een Gert Verheyen (52) die we nog niet eerder zagen. Wanneer zijn drie zoons in ‘Over de oceaan’ vertellen dat hun papa sinds de scheiding weinig initiatief neemt om contact met hen te zoeken, kan de nuchtere voetbalanalist zijn tranen niet bedwingen. Wat volgt is een bijzonder open getuigenis over ‘de grootste mislukking uit zijn leven’. “Het moment dat ik hen vertelde dat ik wegging, vergeet ik nooit meer.”