Generaal Marc Compernol, de Stafchef van Defensie, bezocht vorige week het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek.
Volledig scherm
PREMIUM
Generaal Marc Compernol, de Stafchef van Defensie, bezocht vorige week het militair hospitaal in Neder-Over-Heembeek. © Defensie

Legerbaas Marc Compernol: “Ons land zal moeten nadenken over zijn weerbaarheid. Willen we voor alles afhangen van het buitenland?”

“Stop met investeren in Defensie en steek dat geld in gezondheidszorg.” Die oproep klinkt in corona-tijden luider dan ooit. “Populistische discussies door mensen die niet weten waarover ze spreken”, is de repliek van generaal Marc Compernol (63). Als ‘oppergeneraal’ zet hij die zaken in perspectief, en kijkt hij vooruit naar de periode na corona. “Is ons staatsbestel efficiënt georganiseerd om dit soort crisissen de baas te kunnen? Het zijn vragen die we ons zullen moeten stellen.” 

 1. Burgemeester D’Haese (N-VA) vraagt hulp aan Defensie: “Belgisch leger zal bijstand verlenen in woonzorgcentra”

  Burgemees­ter D’Haese (N-VA) vraagt hulp aan Defensie: “Belgisch leger zal bijstand verlenen in woonzorg­cen­tra”

  Het Belgische leger zal de Aalsterse woonzorgcentra bijstaan in de strijd tegen het coronavirus. Het leger zal het personeel van woonzorgcentra vooral tips geven over hoe ze zich moeten beschermen en hoe ze moeten omgaan met coronapatiënten. Er zijn nu 37 bewoners van woonzorgcentra in Aalst besmet. Al 3 bewoners zijn overleden. Ondertussen stijgt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen naar 164. Het aantal dodelijke slachtoffers staat op 45.
 2. Margot Cloet (Zorgnet Icuro): “Al weken bemoeilijkt onze complexe staatsstructuur de zaken”
  PREMIUM

  Margot Cloet (Zorgnet Icuro): “Al weken bemoei­lijkt onze complexe staats­struc­tuur de zaken”

  Ze mag dan wel uit de CD&V-stal komen, wolligheid is haar ding niet. Margot Cloet, de gedelegeerd bestuurder van koepel Zorgnet-Icuro, spreekt al de hele coronacrisis vrijuit over de fouten die de politiek maakt, en denkt er niet aan daarmee te stoppen. Dat zegt ze in een interview met De Morgen. “Natuurlijk ervaar ik politieke druk. De hele atmosfeer ademt dat uit. Maar zwijgen zou ik laf vinden.”
 3. Weer nood aan échte sportsensatie in de woonkamer? Dit zijn onze favoriete sportdocumentaires

  Weer nood aan échte sportsensa­tie in de woonkamer? Dit zijn onze favoriete sportdocu­men­tai­res

  Sportwedstrijden kijken is niet meer wat het geweest is: het blijft gek om geen publiek in de grote stadions te zien. Maar niet getreurd: om de sensatie van sport terug naar uw woonkamer te brengen, verzamelde onze redactie de beste sportdocumentaires van het moment. Ons aanbod? Een turbulent portret van Tiger Woods op Streamz, een blik achter de schermen bij Tottenham Hotspur op Prime Video en de koningsdiscipline van de racesport op Netflix. Zetel? Dekentje? Let’s go!
 1. Straffe dronebeelden tonen enorme brand in natuurgebied in Brecht
  Play

  Straffe dronebeel­den tonen enorme brand in natuurge­bied in Brecht

 2. Kijk hoe snelle reflexen van man zijn leven redden bij aanrijding door vrachtwagen
  Play

  Kijk hoe snelle reflexen van man zijn leven redden bij aanrijding door vrachtwa­gen