Een soldaat aanschouwt de ravage in Pepinster.
Volledig scherm
Een soldaat aanschouwt de ravage in Pepinster. © Photo News

Leger blijft langer in Waals rampgebied: “Blijven zo lang als nodig of gewenst is”

Twee maanden na de overstromingen in Wallonië blijft de nood zeer hoog. Het water mag dan weggetrokken zijn, duizenden mensen zijn nog altijd afhankelijk van voedselhulp. De ­federale regering komt daarom terug op haar beslissing om het leger op 8 oktober weg te trekken uit de getroffen gebieden. 

 1. Annelies Verlinden over ravage in Pepinster: "Nog lange weg te gaan"

  Annelies Verlinden over ravage in Pepinster: "Nog lange weg te gaan"

  Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft donderdag Pepinster bezocht, de gemeente die zwaar getroffen werd door de overstromingsramp van midden juli. Ze woonde ook een vergadering bij van de Federale Ondersteuningscel in Namen. Woensdag brachten Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) en defensieminister Ludivine Dedonder (PS) al een bezoek aan de vrijwilligers en militairen die de voorbije weken maaltijden bereidden voor slachtoffers in Jupille en Chaudfontaine.
 2. REPORTAGE. Op stap met het leger dat de oorlog aangaat met het water en slijk: "We zouden overal willen helpen, maar wij krijgen ook onze orders van hogerop en voeren uit”
  PREMIUM

  REPORTAGE. Op stap met het leger dat de oorlog aangaat met het water en slijk: "We zouden overal willen helpen, maar wij krijgen ook onze orders van hogerop en voeren uit”

  “Dat de mensen klagen dat ze ons te weinig zien na de overstromingen? Ik begrijp dat”, zegt onderofficier Nicolas Pourbaix, werfleider van de opkuis in het zo zwaar getroffen Chaudfontaine. Hij toont hoe hij met zo’n honderd collega’s zijn steentje probeert bij te dragen. “Voor ons zit het er bijna op, voor de inwoners is het nog maar begonnen”, klinkt het bij het 4de bataljon Genie.
 1. Mireille (67) uit Pepinster getuigt over de ellende: “Alles te danken aan Vlaamse vrijwilligers”
  PREMIUM

  Mireille (67) uit Pepinster getuigt over de ellende: “Alles te danken aan Vlaamse vrijwilli­gers”

  Het nieuwe federale crisiscentrum, in een poging om de hulpverlening in de getroffen Waalse dorpen recht te trekken en de burgemeesters daar bij te staan, komt geen dag te vroeg. Dan mag de Waalse overheid al vinden dat ze er is voor haar mensen in nood, die mensen denken daar zelf, in al hun miserie, anders over. Straffer: de hulp die ze krijgen, komt veelal van goedhartige Vlamingen. "Zonder de massale steun van Vlaamse vrijwilligers zouden wij hier helemaal aan ons lot zijn overgelaten.”
 2. Hans Vanaken bezorgt Dylan (13) de dag van zijn leven: “Ik wil rijk worden”
  Play
  2

  Hans Vanaken bezorgt Dylan (13) de dag van zijn leven: “Ik wil rijk worden”

  Dylan Spaczynski is een 13-jarige jongen uit Deurne. Op zijn zevende begon hij met voetballen bij FC Polonia in Antwerpen waar hij de liefde voor de bal en het veld vond. Maar 2 jaar later werd Dylan getroffen door een herseninfarct waardoor hij nu verlamd is. Desondanks blijft Dylan een echte voetbalfanaat en is hij enorme fan van Club Brugge en de Rode Duivels. Zijn kinderwens wass dan ook om zijn lievelingsspeler Hans Vanaken te ontmoeten. Hans maakt graag tijd om met Dylan en zijn oudere broer Gabriël te picknicken op een voetbalveld in Knokke-Heist.