Leger blaast reserve nieuw leven in
BinnenlandHet leger heeft een reeks stappen ondernomen om de reserve nieuw leven in te blazen en het professionalisme van de manschappen op te krikken. De reserve moet versterking bieden aan de eenheden op missie, vooral in België, maar hier en daar ook in het buitenland.
De reserve telt momenteel 5.265 mensen. Het gaat dan vooral om voormalige militairen die niet langer in actieve dienst zijn. Sinds 2004 worden ook reservemilitairen rechtstreeks op de arbeidsmarkt aangeworven. Het gaat dan om specialisten met specifieke competenties. Slechts 1.171 van de reservisten behoren tot de "getrainde" reservemilitairen, zo blijkt uit cijfers van Defensie. Zij zijn niet allemaal onmiddellijk inzetbaar in operaties.
Het meest ambitieuze initiatief voor de reserve komt uit de landcomponent. Daar wordt een operationele reserve opgericht, bestaande uit vijf lichte infanteriecompagnieën (telkens ongeveer 120 mensen sterk - 600 mensen in totaal dus). Die compagnieën worden elk bij een manoeuvrebataljon ondergebracht. De compagnieën moeten een "gerichte versterking" leveren "om de binnenlandse veiligheid te verzekeren".
Het bataljon 12 Linie Prins Leopold - 13 Linie in Spa lanceerde deze zomer een proefproject. Dat liet toe een zeventigtal operationele reservisten op te leiden, allen vrijwilligers, aldus de commandant van de landcomponent, generaal-majoor Marc Thys. Als ze worden opgeroepen, hebben ze hetzelfde financiële statuut als hun collega's in actieve dienst, aldus nog de commandant.
Betere reglementering
Om de reserve aantrekkelijker en toegankelijker te maken, stelde Thys aanpassingen voor aan de reglementering. Hij oordeelde ook dat Defensie de contacten met de werkgevers moet verbeteren, om hen te overtuigen hun personeel toe te laten zich vrijwilliger te stellen om te dienen binnen de reserve.
Ook de marine zoekt meer reservisten. Naast de ongeveer 2.000 actieve militairen, telt de marine ook 113 reservisten. Tegen 2030 moeten dat er 500 zijn. De marine zoekt "gemotiveerde mensen met interessante kennis".
Dezelfde redenering wordt gemaakt bij de medische compoment, die vaak heel gespecialiseerde reservisten zoekt, zoals chirurgen, eventueel om in te zetten in humanitaire operaties in het buitenland. De kleinste van de vier componenten binnen het leger telt 105 reservisten, maar de noden zijn hoger, aldus geneesheer generaal-majoor Pierre Neirinckx, commandant van de medische component. Ook hij vindt dat de reglementering moet evolueren, naar bijvoorbeeld een specifiek financieel statuut aangepast aan de specialisten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Bijna 23.000 voertuigkeuringen op verplaatsing in 2022
De sectorfederatie van keuringscentra GOCA Vlaanderen heeft vorig jaar 22.914 keuringen op verplaatsing geteld. Het project, dat in 2012 werd gestart, blijft uitbreiden. In januari werd de 21ste keuringslijn buiten de centra in gebruik genomen in Sint-Katelijne-Waver. -
21
Wereldwijde aanbod cocaïne op recordhoogte: “België is nu een van de belangrijkste invoercentra”
België, Nederland en Duitsland zijn de belangrijkste invoercentra voor cocaïne in West-Europa geworden. Dat wordt nogmaals bevestigd in een rapport dat het VN-bureau voor drugs- en criminaliteit (UNODC) donderdag in Wenen heeft voorgesteld. -
HLN Shop
De robotstofzuiger poetst droog én nat: wat zijn de troeven en obstakels van zo'n toestel?
Sinds de robotstofzuiger onze huiskamers verovert, liggen die er consequent proper(der) bij. En het briljante is dat je er zelfs niet eens voor uit je luie zetel hoeft te komen. HLN Shop verzamelt alles wat je moet weten over dit handige huishoudgadget. -
-
Kate Middleton zweert bij dit type handtas: met deze 15 exemplaren kan je haar na-apen
Voor mode-inspiratie kijken we graag naar de royals. Dé queen van de handtassen is zonder twijfel Kate Middleton. De hertogin van Cambridge zweert bij compacte handtassen. Praktisch, want er is net genoeg ruimte voor je telefoon, portemonnee, lippenstift en nog wat extra spullen, en toch stijlvol. Treed in haar voetsporen met deze vijftien trendtoppers, zonder koninklijk prijskaartje. -
Mijnenergie
Een draagbare thuisbatterij voor 1.650 euro: dit zijn de plus- en minpunten van zo'n systeem
Thuisbatterijen winnen sterk aan populariteit. Maar voor wie in een appartement woont, ligt de plaatsing ervan minder voor de hand. MyGrid meent daar met een draagbare thuisbatterij een antwoord op te bieden. Het stelt op Batibouw zijn mobiele batterij voor die je gewoon in het stopcontact oplaadt. Mijnenergie.be licht deze nieuwigheid toe. -
Studio 100 zet Plopsa-topman Steve Van den Kerkhof aan de deur
Steve Van den Kerkhof (48) moet vertrekken als CEO van Plopsa. Dat is bevestigd aan onze redactie. Vorige maand kwam de CEO onder vuur te liggen na een artikel over de toxische werkcultuur bij de pretparkengroep. Naast de ceo kwamen ook nog 2 andere toplui in opspraak door de getuigenissen. Alvast 1 van die 2 betrokkenen wacht hetzelfde lot als de CEO, zo verneemt onze redactie. Over het lot van de tweede is nog niets bekend. -
PREMIUM
Het ‘Plopsa-effect’: ook management 5 andere bedrijven aangeklaagd. “Maar het is niet omdat een werknemer opstaat en luid roept, dat hij ook gelijk heeft”
Terwijl (ex-)werknemers van Plopsa dagenlang hun “tirannieke en vernederende” CEO hekelden in de media, hebben ook werknemers van vijf andere Vlaamse bedrijven in alle stilte hun werkgever officieel aangeklaagd. Filiep De Ketelaere van het arbeidsauditoraat ziet een ‘Plopsa-effect’: “Sommigen vernoemen in hun klacht expliciet het pretpark en zeggen dat ze iets gelijkaardigs meemaken op hun werk.”
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerAnoniem
Michaël Van Gansbeke
Jean Schoups
Max Swinnen
Karel Destomme