Volledig scherm
© photo_news

Legalisering cannabis: argumenten pro én contra

Op het SP.A-congres is, tegen het advies van de partijtop in, een amendement van de Jongsocialisten goedgekeurd dat de verkoop, het bezit en het gebruik van cannabis moet legaliseren. Ze argumenteren dat dit de handel uit de criminaliteit haalt, dat de kwaliteit van de softdrug zo beter kan gecontroleerd worden en er ook middelen zullen vrijkomen die kunnen ingezet worden voor preventie. Naast de jongerenbeweging van SP.A en Groen! zijn ook de jongeren van Open VLD en MR voor een legalisering van cannabis. Stellend dat het Belgische cannabisbeleid heeft gefaald, pleitten ook toxicoloog Jan Tytgat, econoom Paul De Grauwe en criminoloog Tom Decorte enkele maanden geleden voor legalisatie. Tegelijk gaan stemmen op om repressief te blijven optreden. Bart De Wever streeft in Antwerpen naar nultolerantie en wil gebruikers beboeten. Maar wat zijn de argumenten pro en contra zo'n legalisering? Laat ons nadien via onze poll weten of cannabis nu gelegaliseerd moet worden of niet.

 1. Mist veroorzaakt jaarlijks 160 slachtoffers op de weg
  9

  Mist veroor­zaakt jaarlijks 160 slachtof­fers op de weg

  Ons land kent jaarlijks niet meer dan veertig mistige dagen. Toch veroorzaakt mist op de wegen elk jaar 160 doden of gewonden bij ongevallen als het zicht minder dan honderd meter bedraagt. De ernst van ongevallen in de mist is bijna twee keer zo zwaar als gemiddeld: 34 doden per 1.000 ongevallen tegen gemiddeld 18 doden per 1.000 ongevallen. Verkeersinstituut Vias wijst daar zaterdag op, vanwege de 25ste verjaardag van de kettingbotsing op de E17 in Nazareth.
 2. Sp.a-congres keurt amendement legalisering cannabis goed

  Sp.a-con­gres keurt amendement legalise­ring cannabis goed

  Het verkiezingscongres van de sp.a heeft zaterdagvoormiddag tegen het advies van de partijtop in een amendement van de Jongsocialisten goedgekeurd om de verkoop, het bezit en het gebruik van cannabis te legaliseren. Dat moet de verkoop uit de criminaliteit halen, de samenstelling kan beter gecontroleerd worden en er kan beter ingezet worden op preventie en informatie, vonden de Jongsocialisten. Hun amendement werd met een kleine meerderheid aanvaard.
 1. Gigantische ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica
  Play

  Giganti­sche ijsberg van 1.270 km² scheurt af van Antarctica

 2. Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden
  Play

  Vrienden vormen menselijke ketting om hond te redden