Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Hollandse Hoogte / Peter van Beek

Leerlingen middelbaar gebruiken minder alcohol, tabak en cannabis dan 20 jaar geleden

Het gebruik van alcohol, tabak en cannabis door leerlingen van het secundair onderwijs is de laatste twintig jaar gedaald. Toch zijn er belangrijke verschillen binnen de onderwijsvormen en is het buitensporig alcoholgebruik zoals bij bingedrinken niet gedaald. Dat meldt het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) in een nieuw rapport.

 1. RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterlachen, wel om van te glimlachen”
  TV

  RECENSIE. ‘Somebody Somewhere’: “Niet om van te schaterla­chen, wel om van te glimlachen”

  Het ene moment zit u in de middelbare school en ligt de wereld voor u open, het andere bent u de veertig voorbij en hebt u de ene onvervulde droom na de andere tegenslag opgestapeld. Comédienne Bridget Everett kan erover meespreken. In ‘Somebody Somewhere’, te bekijken op Streamz, speelt ze de hoofdrol in een verhaal gebaseerd op haar eigen zoektocht naar vriendschap en vreugde in haar geboortestaat Kansas, waar wervelwinden thuis zijn. Of dit pretentieloze tussendoortje u ook van uw sokken kan blazen? Evelien Delgouffe zoekt het in onze Kijkgids voor u uit.
 2. Steeds meer studenten laten alcohol links liggen: “Het is niet meer stoer om lazarus te zijn”
  PREMIUM

  Steeds meer studenten laten alcohol links liggen: “Het is niet meer stoer om lazarus te zijn”

  Nu het echte studentenleven weer uit de startblokken schiet, met berichten over dronkemanstaferelen en vechtpartijen, lijkt het beeld van de aan drank verslingerde student bevestigd. Toch wijst alles erop dat almaar meer studenten alcohol links laten liggen. Zelfs op cantussen wordt steeds vaker een glas water ad fundum gedronken. "Je hoeft je niet meer lazarus te drinken om stoer bevonden te worden."
 3. Korpschef Oostende hekelt rol sociale media nadat meisje (14) klap krijgt van agent: “Identiteit inspecteur gewoon te grabbel gegooid”
  Oostende

  Korpschef Oostende hekelt rol sociale media nadat meisje (14) klap krijgt van agent: “Identiteit inspecteur gewoon te grabbel gegooid”

  Het voorval waarbij een 14-jarig meisje hardhandig gearresteerd wordt in Oostende kwam maandagavond ter sprake op de gemeenteraad. Mohsin Abbas (Vooruit) stelde enkele vragen over het voorval. Korpschef Philip Caestecker herhaalde dat er een onderzoek gevoerd wordt naar de omstandigheden, maar hij hekelde ook de rol van sociale media. “Het lukraak uitsturen van video’s berokkent alle partijen schade.”