De lancering van de Mobiliteitscentrale, die vanaf 1 januari 2022 voor vervoer op maat moest zorgen in Vlaanderen, wordt uitgesteld. Dat heeft minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vanavond in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Karin Brouwers (CD&V).
Vanaf volgend jaar zou de belbus worden vervangen door een mix van publieke en private vervoersmiddelen, zoals taxi’s, buurtbusjes, shuttles en deelauto’s. Ook het vervoer van mensen met een fysieke beperking en van leerlingen in het buitengewoon onderwijs vallen onder dit nieuwe systeem. Al die ritten moeten bij de Mobiliteitscentrale worden geboekt, een soort overkoepelende taxicentrale voor heel Vlaanderen. De centrale wordt op termijn ook verantwoordelijk voor het informeren van reizigers over het openbaar vervoer in Vlaanderen, het in kaart brengen van routes en de aankoop van tickets.
Er werd een aanbesteding uitgeschreven om die centrale uit te baten. De Lijn haakte eerder al af, waarna er vier geïnteresseerden over bleven. De regering wees de uitbating op 2 april toe aan een van die kandidaten. Daarna brak een standstill aan, die de verliezers de kans gaf de beslissing aan te vechten. Minstens een van hen heeft daarvan gebruik gemaakt om een schorsingsprocedure bij de Raad van State te starten. Daardoor is de lanceringsdatum van 1 januari niet langer haalbaar.
Ik kan me voorstellen dat de concurrenten proberen om alle mogelijkheden uit te putten om toch hun slag thuis te halen.
Lydia Peeters, minister van Mobiliteit
“Zelfs als de Raad van State niet overgaat tot schorsing, wat we pas binnen een aantal weken zullen weten, zal dat sowieso leiden tot vertraging”, zei Peeters. “Ik kan ook nog geen nieuwe timing geven, omdat ik niet weet wat de Raad van State zal beslissen en of er nog andere procedures aanhangig zullen worden gemaakt.”
“Dit is slecht nieuws, maar dat is een beetje het risico met dit soort procedure”, reageerde Karin Brouwers. “Ik kan me voorstellen dat de concurrenten proberen om alle mogelijkheden uit te putten om toch hun slag thuis te halen. Maar het is jammer dat het daardoor uitgesteld zal worden.”
“De laattijdige aanbesteding van de Mobiliteitscentrale is een voorbeeld van slecht bestuur, dat nu in het gezicht van de minister ontploft”, zei Stijn Bex van Groen. Hij riep de minister op om de inwerkingtreding van het decreet basisbereikbaarheid meteen met een jaar uit te stellen. “Minister Peeters moet nu een jaar de tijd nemen om te kijken waar er extra bussen en trams nodig zijn, en om het vervoer op maat te versterken met extra middelen. Alleen zo kan basisbereikbaarheid een succes worden.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer