Lagere werkloosheidsuitkeringen leiden werklozen niet naar werk
De degressiviteit van de uitkeringen, waarbij die naar verloop van tijd zakken, leidt werklozen niet naar werk en levert bijna geen besparing op. Dat blijkt uit een analyse van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA).
Op 1 november 2012 trad de degressiviteit van de werkloosheidsvergoedingen in. Daarbij werden de uitkeringen voor wie pas werkloos wordt eerst licht verhoogd, om ze daarna herhaaldelijk te laten zakken. De maatregel had als doel om werklozen beter te activeren.
Er zijn “geen aanwijzingen gevonden van een positieve impact van de hervorming op de transities naar werk”, concludeert de RVA, die de maatregel na tien jaar in een rapport evalueerde. Vooral de economische situatie en de staat van de arbeidsmarkt bepalen in welke mate werklozen geactiveerd kunnen worden. “Zo stelden onze experts vast dat tijdens de coronacrisis, hoewel de bevriezing van de degressiviteit nog van toepassing was, de transities naar werk al snel weer toenamen als gevolg van de economische omstandigheden”, luidt het.
De effectiviteit van het huidige systeem van degressiviteit wordt onder meer beperkt omdat bepaalde categorieën werklozen, bijvoorbeeld zij die een minimumuitkering ontvangen, niet onderworpen zijn aan de degressiviteit. Daarnaast kunnen de uitkeringen in de praktijk wel verhogen door de regelmatige indexeringen en welvaartsaanpassingen. De RVA heeft het over een “kloof tussen de theorie en de praktijk” die “de afgelopen jaren steeds groter geworden” is.
Armoedegrens
Bovendien missen de lagere uitkeringen niet alleen hun doel, ze leveren ook bijna geen besparing op. Vanaf 2012 tot en met 2020 ging het om 148 miljoen euro, of amper 0,5 procent van de totale sociale uitgaven. Dat komt omdat het gros van de werklozen onder de kortdurende werklozen valt, en dus juist een hogere uitkering krijgt dan voordien.
De RVA merkt tot slot op dat de uitkering van de gemiddelde werkloze nog altijd onder de armoedegrens ligt. “Welvaartsaanpassingen bleken een belangrijke factor om de kloof tussen de armoededrempel en de uitkeringshoogte niet verder te laten aangroeien”, luidt het. Maar tegelijk hollen die welvaartsmechanismen het systeem uit. “Het lijkt daarom moeilijk om het evenwicht te bewaren tussen de beschermende functie van uitkeringen en het activeringsmechanisme voor het zoeken naar werk waarop de degressiviteit zich richt.”
In juni had ook de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) al aangegeven dat de degressiviteit van de uitkeringen werklozen niet naar werk leidt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
ECB verhoogt rente met 0,75 procentpunt om de economie af te remmen: “Het wordt minder interessant om te investeren en duurder om te lenen”
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente vandaag opnieuw opgetrokken met nog eens 0,75 procentpunt. Waarom is dat nodig? Wordt dit de voorlopig laatste keer? En wat betekent dat voor je beleggingen, spaarboekje en leningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen. “De ECB wil de inflatiecijfers naar beneden krijgen en daarvoor zijn renteverhogingen absoluut noodzakelijk.” -
PREMIUM
INTERVIEW. Vader Jan (70) en zoon Bram (40) stonden zij aan zij op proces Reuzegom: “Wij zijn allebei idealisten”
De Antwerpse strafpleiters Jan (70) en Bram (40) De Man zijn in het ware leven vader en zoon, op kantoor zijn ze collega’s. Op het Reuzegom-proces, waar ze optraden voor Kletsmajoor en Shrek, stonden ze zij aan zij. In dit dubbelinterview spreken ze over de rol van de media in de zaak-Reuzegom, over een verlaging van de maximumstraffen en over het Plopsa-rapport van hun collega Christine Mussche: “Zo’n rapport mist elke grond van objectiviteit.” -
Kernkabinet zit opnieuw samen over begrotingscontrole
Het kernkabinet van de federale regering zit opnieuw samen over de begrotingscontrole. Het is niet duidelijk of er vandaag al een akkoord in zit. “We zien waar de discussie ons leidt”, klinkt het in regeringskringen, al zegt een andere bron dat er “waarschijnlijk” tot de finish wordt onderhandeld. -
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
31
Dan toch geen Legoland in Charleroi: Waalse politici reageren verrast en teleurgesteld
De voormalige site van Caterpillar in Charleroi zal uiteindelijk toch geen Legoland worden. Dat melden verschillende Franstalige kranten en wordt bevestigd aan persagentschap Belga door Waals economieminister Willy Borsus (MR). In augustus vorig jaar werden de plannen met een prijskaartje van meer dan 400 miljoen euro nog voorgesteld. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes.