Premier Alexander de Croo (Open Vld) probeert nu samen met pensioenminister Karine Lalieux (PS) de pensioenknoop te ontwarren.
Volledig scherm
PREMIUM
Premier Alexander de Croo (Open Vld) probeert nu samen met pensioenminister Karine Lalieux (PS) de pensioenknoop te ontwarren. © BELGA

Lager pensioen voor ambtenaren, militairen langer werken en ziektedagen tellen minder mee: een overzicht van wat welke partij wil voor uw pensioen

PolitiekPolitie, militairen, leraren en treinpersoneel langer laten werken. De hoogste pensioenen moeten meer bijdragen betalen. Ziektedagen en ouderschapsverlof minder meetellen voor de pensioenopbouw. Ambtenarenpensioenen anders gaan berekenen, waardoor die lager uitvallen. De Vivaldi-regering moet onder druk van Europa de stijgende vergrijzingsfactuur afremmen. De zeven federale topministers legden vrijdag hun voorstellen op tafel: welke besparing stelt elke regeringspartij voor?

 1. 7 vragen over beperking van werkloosheidsuitkering in tijd. “Nu denken te veel mensen: of ik werk of niet, de overheid zorgt wel voor mij”
  PREMIUM

  7 vragen over beperking van werkloos­heids­uit­ke­ring in tijd. “Nu denken te veel mensen: of ik werk of niet, de overheid zorgt wel voor mij”

  Wie na drie jaar werkloosheid niet ingaat op een jobvoorstel of een opleiding weigert, wordt ‘van den dop gegooid’. Met dat opmerkelijke voorstel gooit CD&V de knuppel in het hoenderhok, maar werkt het ook, zo’n beperking in tijd? Krijg je dan werkelijk niéts meer? En kan je nu ook al niet je werkloosheidsuitkering verliezen? Arbeidseconoom Stijn Baert legt uit. “Werklozen kunnen nog te vaak de schijn hoog houden door wel te solliciteren, maar dan op het gesprek duidelijk te laten blijken dat ze niet gemotiveerd zijn om te komen werken.”
 2. “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost
  TV

  “Ik hoef jouw f*cking excuses niet te horen”: trailer tweede seizoen ‘Hacked’ gelost

  Goed nieuws voor de fans van de bekroonde jongerenreeks ‘Hacked’, want het tweede seizoen is in aantocht. In de eerste tien afleveringen maakte de kijker kennis met de drie hechte vrienden Nilou (Alicia Andries), Malick (Misha van der Werf) en Adanne (Helena Tengan), die gechanteerd en geteisterd werden door een genadeloze hacker. Maar nu is het tijd voor de andere kant van het verhaal. De fans komen eindelijk wat meer te weten over de hacker zélf.
 1. ANALYSE. Uit onvrede herverkavelt de kiezer dan maar zelf het partijlandschap, tot aan de grens van onbestuurbaarheid
  PREMIUM

  ANALYSE. Uit onvrede herverka­velt de kiezer dan maar zelf het partijland­schap, tot aan de grens van onbestuur­baar­heid

  “Vooruit is de enige Vlaamse federale regeringspartij die vandaag in goeden doen is en zelfzeker inzet op haar kernthema’s”, zegt professor politicologie Carl Devos. “Open Vld moet met de blijvende hoge fiscale druk en het hoge overheidsbeslag, de uitblijvende fiscale of politieke hervorming en de slechtste begroting van de Eurozone, zwaar inleveren op de geloofwaardigheid van haar thema’s.”