Lachaert over stadstol Brussel: “Als ik sommige acties van N-VA en MR zie... Laat ons het populisme achterwege laten”
Voor Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert verdient het Brusselse voorstel voor een stadstol een ernstig debat met zowel het Vlaamse als het Waalse gewest, waarna de drie regio's een akkoord moeten vinden. Een vorm van rekeningrijden is volgens Lachaert “geen onnozel idee”, en hij roept de andere partijen op “het populisme achterwege te laten”, zo klonk het op Radio 1. Maar Brussel kan de stadstol niet eenzijdig invoeren, waarschuwde hij ook.
Delen per e-mail
De Brusselse regering presenteerde gisteren zijn voorstel voor een stadstol, waarbij autobestuurders vanaf 2022 zouden moeten gaan betalen voor het gebruik van de wagen in het hele gewest. Voor Brusselaars worden in ruil de forfaitaire autobelastingen geschrapt. Voor Vlamingen en Walen niet, aangezien zij in hun gewest hun autobelastingen betalen. Veel Vlaamse, maar ook Waalse, autopendelaars zouden dus twee keer langs de kassa moeten passeren. Een keer forfaitair in hun gewest, en per kilometer in Brussel.
Een schande, zo klonk het dan ook hard bij onder andere N-VA, dat het heeft over een “nieuwe paars-groene pestbelasting voor de hardwerkende Vlaming”. Ook bij de MR, die in Brussel in de oppositie zit, klonken harde woorden.
Brussel kan de stadstol niet eenzijdig invoeren, en dat weet Sven Gatz ook
Twee vuren
Open Vld zit in de kwestie tussen twee vuren: enerzijds verdedigt Brussels minister Sven Gatz de stadstol, anderzijds bestrijdt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters samen met de volledige Vlaamse regering de eenzijdige invoering van de tol. Maar partijvoorzitter Egbert Lachaert zegt daar geen tweespalt in te zien. Voor hem moet het overleg tussen de drie gewesten nu starten en moet er een akkoord gevonden worden. Komt dat er niet, “dan kan Brussel de stadstol niet eenzijdig invoeren, en dat weet Gatz ook”, aldus Lachaert. “Je kan hier niet eenzijdig mee doorgaan, dat is samen met Sven Gatz en Lydia Peeters besproken. Vlaanderen zal alle middelen inzetten om een eenzijdige invoeren te verhinderen.”
Dat betekent overigens niet dat Lachaert de tol of een andere vorm van rekeningrijden een slecht idee vindt. Integendeel, “op zich zou het logisch zijn dat men daar in heel het land over nadenkt. De forfaitaire verkeersbelasting afschaffen en mensen laten inzien dat rijden tijdens fileperiodes een kost met zich meebrengt, is logisch. Ooit stond dat zelfs in het Vlaams regeerakkoord en was er bijna consensus over in het Vlaams parlement.”
“De moed ontbreekt bij sommigen”
Lachaert vindt het naar eigen zeggen echter jammer dat “soms de moed ontbreekt bij sommigen”. "Als ik nu sommige acties zie van N-VA, maar ook van onze zusterpartij MR... Laat ons het populisme achterwege laten, het is toch geen onnozel idee dat steden hierover nadenken? Ik citeer Bart De Wever van tijdens de kiescampagne van 2018 dat een goeie 30 procent van de mensen in de file daar op dat moment niet hoeft te zijn. Als je kilometerheffing slim genoeg is, haal je die daar uit en maak je het verkeer weer vlot. Als je tegelijkertijd de forfaitaire belastingen afschaft, straf je geen mensen. Je kan daar echt wel een intellectueel debat over voeren.”
Het zou voor mij veel makkelijker zijn om helemaal niets te doen. Maar dan staan we binnenkort allemaal stil
N-VA ijverde de afgelopen jaren zelf voor een slimme kilometerheffing. Minister Ben Weyts zei in 2017 bijvoorbeeld nog dat “niets doen geen optie meer is”: “Ik besef dat ik mij niet echt populair maak met dit pleidooi. Het zou voor mij veel makkelijker zijn om helemaal niets te doen. Maar dan staan we binnenkort allemaal stil”, klonk het toen. De partij liet het idee echter vallen in aanloop naar de verkiezingen van 2019 wegens “gebrek aan draagvlak”. Het voorstel haalde het nadien ook niet in het Vlaams regeerakkoord.
Opbrengst Vlamingen en Walen doorstorten?
Een oplossing voor het meningsverschil kan er volgens Lachaert in bestaan dat Brussel bijvoorbeeld de opbrengst van de stadstol van Vlamingen en Walen zou doorstorten naar het respectievelijke gewest. "Dat zou kunnen, maar hoe ga je die individuele pendelaar dan weer compenseren? Dat is niet zo simpel, maar we moeten dat bespreken.”
Brussels staatssecretaris Pascal Smet (one.brussels-sp.a) riep de Vlaamse regering gisterenavond ook op om ook de “oubollige verkeersbelasting” te schrappen en te vervangen door een slimme kilometerheffing. Smet ontkende dat het de Brusselse regering om de centen van de Vlaamse en Waalse pendelaars te doen is. Als de Vlaamse regering een andere voorstel heeft om de files in Brussel met 25 procent te verminderen, dan is Brussel volgens hem graag bereid dat te bekijken. “Het gaat ons niet om het geld”, aldus Smet.
“Soms moet je als politicus draagvlak creëren”
Ook mobiliteitsexperts zeggen al jaren in koor dat een slimme vorm van rekeningrijden beter is dan forfaitaire belastingen, waarbij iedereen evenveel betaalt, ook wie weinig rijdt. “De Vlaamse beleidsmakers beslisten om niet door te gaan met de plannen omdat er geen draagvlak was. Wel, soms moet je als politicus draagvlak creëren”, zeggen VUB-professoren Cathy Macharis en Frank Van Overwalle vandaag in onze krant.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobs Wat als je niet op pensioen wil gaan? Dit zijn de regels voor werken na 65
Het pensioen van tv-icoon Martine Tanghe gaf een nieuwe impuls aan het debat over werken na 65. Wil je blijven werken hoewel je op pensioenleeftijd bent? Of ben je al met pensioen, maar wil je toch iets bijverdienen? Jobat.be bekeek de regels. -
PREMIUM
Het sprookje van Dokkoon Kapueak (38), van kind uit de Thaise jungle tot sterrenchef: “Ik moest elke ochtend om 5 uur opstaan om het huishouden te doen”
-
HENEGOUWEN - WAALS-BRABANT Onbekenden spannen kabel aan verlaten spoorweg: quadrijder ernstig gewond
Een quadrijder is vandaag ernstig gewond geraakt toen hij tegen een kabel reed die tussen twee bomen was gespannen. Het incident gebeurde aan een in onbruik geraakte spoorlijn tussen de Henegouwse plaatsen ‘s-Gravenbrakel (Braine-le-Comte) en Edingen (Enghien). De betrokken gemeentes en politiezones roepen op tot waakzaamheid. -
-
70 procent minder aanvragen voor overbruggingsrecht
Tijdens de tweede coronagolf (oktober-december) waren er ruim 70 procent minder aanvragen van zelfstandigen voor het overbruggingsrecht in vergelijking met de eerste golf (maart-mei). In december bijvoorbeeld diende nog amper 12,5 procent van de zelfstandigen in hoofdberoep er een aanvraag voor in. -
Multimedia Is het nog de moeite om te investeren in een fototoestel?
Omdat de camera’s in onze smartphones steeds beter worden, lijkt het dom om nog in een fototoestel te investeren. Onze techredacteur zocht naar de belangrijkste verschillen tussen de twee. -
Sparen Starten met beleggen: zo vindt u goede beleggingsfondsen
Steeds meer beleggers stoppen een deel van hun spaarcenten in beleggingsfondsen. Maar wat als u (nog) niets van de beurs kent? Hoe vindt u de weg naar het juiste beleggingsfonds? Spaargids.be legt uit hoe u veilig kan starten. -
PREMIUM
Brussel Leg uw rekenmachine maar klaar: dit betekent de Brusselse kilometerheffing voor uw portefeuille
Minder files, een stevige economische bonus en een meer leefbare stad. Dat wil het Brussels gewest bereiken met SmartMove, zijn slimme kilometerheffing. Maar wat betekent dit nu concreet voor mijn portefeuille? Wat betekent dit voor de pendelaar uit Vlaanderen? Moet ik als Brusselaar extra betalen? En wat als ik één dag per jaar naar Brussel wil? Wij leggen het voor u uit aan de hand van enkele vragen en simulaties.
57 reacties
karel dillen
Ronny Ooijen
Pat Debal
Gilbert Vermeersch
Paul Philippaerts