Volledig scherm
© BELGA

Kwart minder dieren geslacht voor Offerfeest, maar 92% wel onverdoofd

Er worden steeds minder dieren geslacht voor het Offerfeest van de moslimgemeenschap. Dit jaar waren dat er bijna 17.000, bijna een kwart minder dan het jaar daarvoor en zelfs de helft minder dan in 2014. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op een vraag van partijgenoot en Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch. De drie tijdelijke slachtvloeren, waar dieren verplicht verdoofd moesten worden, hadden maar beperkt succes: 92 procent van de dieren werd dit jaar onverdoofd geslacht. 

20 reacties

 • Stefanie van Dijk

  3 jaar geleden
  Onverdoofd slachten, ook al gebeurt het deskundig wordt hier afgekeurd, maar de drijfjacht op wilde zwijnen wat in een artikeltje hier vlakbij staat is wel prima, dat niet elke jager meteen goed raak schiet vergeten we maar even voor het gemak zeker. En die beelden van die 'keurige' slachthuizen van laatst zijn we ook al weer vergeten
 • Annie Broeckx

  3 jaar geleden
  Gelul,gelul over het mindere aantal geslachte dieren.Ze worden onttrokken aan controle door slachtingen in islamitische slachthuizen,en beenhouwerijen. Maar een " goednieuws show opvoeren doet altijd deugd !
 • Berle Boffums

  3 jaar geleden
  Er is een bepaalde bevolkingsgroep die nooit ofte nimmer een haartje in de weg gelegd zal worden. M.a.w....alles blijft zoals het was. Ga hier of daar nog een ZOO sluiten, hypocriet Weyts.
 • Jan Huysmans

  3 jaar geleden
  Die onzin had onmiddellijk moeten gestopt worden, helaas waren voor de CD&V de verkiezingen te dichtbij.
 • Mark Peeters

  3 jaar geleden
  Ok en nu graag de cijfers incl. Slachten achter de schermen. Vroeger Was het beter voor de dieren. Hypocriete vlamingen, “respect” voor de dieren. Nu worden ze afgeslacht op een minder goede accomodatie.
 1. Vlaams Parlement keurt verbod op onverdoofd slachten quasi unaniem goed, slechts één onthouding

  Vlaams Parlement keurt verbod op onverdoofd slachten quasi unaniem goed, slechts één onthouding

  Het Vlaams Parlement heeft vandaag quasi unaniem het verbod op onverdoofd slachten vanaf 2019 goedgekeurd. Vanaf 2019 wordt verdoving, bijvoorbeeld via elektronarcose, verplicht voor de meeste dieren, behalve voor runderen en kalveren. Voor die dieren staat de verdovingstechniek nog niet op punt en wordt voorlopig nog gewerkt met post-cut stunning, het verdoven van het dier onmiddellijk na de halssnede. Bij de stemming was er enkel een onthouding van sp.a-parlementslid Güler Turan.
 1. Gaia verliest rechtszaak tijdelijke slachtvloeren, maar waarschuwt FAVV
  Update

  Gaia verliest rechtszaak tijdelijke slachtvloe­ren, maar waarschuwt FAVV

  Gaia heeft voor de Brusselse rechtbank in het zand gebeten in de zaak tegen het federaal voedselagentschap. De dierenrechtenorganisatie was naar de rechter getrokken omdat het FAVV volgens haar jaarlijks onterecht vergunningen aflevert aan tijdelijke slachthuizen voor onverdoofd slachten. Volgens Gaia besliste de rechter dat hij niet preventief een algemeen oordeel kan vellen. Gaia dreigt met nieuwe rechtszaken.
 2. Ontgoocheling bij verschillende sectoren: “Overlegcomité zal honderden faillissementen op haar geweten hebben”
  87

  Ontgooche­ling bij verschil­len­de sectoren: “Overlegco­mité zal honderden faillisse­men­ten op haar geweten hebben”

  De cultuursector reageert teleurgesteld op de beslissing van het Overlegcomité om voorlopig geen versoepelingen aan te kondigen. “We vroegen groen licht en kregen een time-out”, stelt de Crisiscel Cultuur in een eerste reactie. Ook de pretparken betreuren het gebrek aan perspectief. “Wij hadden gehoopt op een openingsdatum.” Ondernemersorganisatie NSZ noemt de time-out van een week onaanvaardbaar. “Het Overlegcomité zal honderden faillissementen op haar geweten hebben door niets van hoop te bieden.”
 1. Skiërs dalen succesvol beruchte Yosemite-berg volledig af
  Play

  Skiërs dalen succesvol beruchte Yosemite-berg volledig af

 2. Deze hond snuffelt naar coronabesmettingen op de luchthaven
  Play

  Deze hond snuffelt naar coronabe­smet­tin­gen op de luchthaven