Wannes Leirs, bioloog aan de UAntwerpen, vangt bruine ratten in de Antwerpse Ruien om ze nadien in het labo te laten testen op SARS-CoV-2.
Volledig scherm
PREMIUM
Wannes Leirs, bioloog aan de UAntwerpen, vangt bruine ratten in de Antwerpse Ruien om ze nadien in het labo te laten testen op SARS-CoV-2. © RV

Kunnen wilde dieren ervoor zorgen dat corona nooit meer van deze planeet verdwijnt?

De Universiteit Antwerpen onderzoekt welke dieren in ons land vatbaar zijn voor SARS-CoV-2, het virus dat corona veroorzaakt. De ratten in de Antwerpse riolen werden al onder loep genomen. In de zoo wordt nagegaan of verzorgers of bezoekers zoogdieren besmet hebben. Maar waarom willen we dit zo graag weten? En als wilde dieren geïnfecteerd raken met corona, betekent dit dan dat dit virus nooit meer van onze planeet zal verdwijnen?

19 reacties

 • phil smedts

  1 maand geleden
  Het zou interessant zijn als griep en corona in 1 vaccin zou kunnen gecombineerd worden, op die manier zijn we telkens tegen alle nieuwe virusvarianten beschermd.
 • jean donny

  1 maand geleden
  Overbevolking doet dat zeker, en zorgt daarenboven voor de klimaatopwarming.
 • Jan Janssens

  1 maand geleden
  Natuurlijk verdwijnt corona niet meer. We weten al lang dat nertsen, apen en wellicht nog een heel pak meer dieren corona krijgen. Indien zij het krijgen, betekent dit dat het in dieren zal muteren en zal terugkomen. Dat is dan ook de reden waarom ik geen vaccin wil. Liever een goed getraind immuunsysteem dan een onnodig vaccin waar je telkens maar 6 maanden zekerheid door krijgt. Kijk naar de Vaccinatie Greenpass die eraan komt, die zal maar 6 maanden geldig zijn, ze weten goed genoeg waarom.
 • Mike Rodik

  1 maand geleden
  hou de paniek erin ...goe voor de verkoop van de boekskes
 • karel dillen

  1 maand geleden
  De natuur herstelt zichzelf
 1. Coronacommissaris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacom­mis­sa­ris adviseert heropening horeca op te schuiven naar midden mei: “Beter niet te snel gaan”

  Coronacommissaris Pedro Facon gaat het Overlegcomité, dat zich normaal woensdag over de coronamaatregelen buigt, adviseren de cafés en de restaurants ten vroegste midden mei te heropenen. Tot nu toe was de verwachting dat uit eten gaan of een glas gaan drinken op 1 mei weer mogelijk zou worden. "We kunnen nu beter niet te snel gaan", zegt Facon in een interview met De Tijd. Ook viroloog Marc Van Ranst zegt dat 1 mei “onmogelijk” wordt.
 2. Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschakelen: zo bespaar jij op je energiefactuur
  Energie

  Wassen op 30 graden of je koffiezet uitschake­len: zo bespaar jij op je energiefac­tuur

  Vele kleintjes maken één groot. En dat geldt zeker voor je energiefactuur. Een doorsnee Vlaams gezin (van 2,2 personen) betaalt jaarlijks zo’n 2000 euro aan energie. Die prijs kan je niet alleen onderdrukken met grote investeringen, zoals zonnepanelen of dakisolatie, maar ook met kleine gewoontes zoals wassen op lagere temperatuur of het stopcontact van je computer uittrekken. Wat is daar nu het precieze effect van? Mijnenergie.be zocht het uit.
 1. Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl
  Play

  Zou jij durven? Deze kapper knipt haren met een bijl

 2. Suthep is plots toeschouwer van een strijd tussen een bidsprinkhaan en een vogel
  Play

  Suthep is plots toeschou­wer van een strijd tussen een bidsprink­haan en een vogel