Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © VTM NIEUWS

Kunnen we nog op reis tijdens kerstvakantie? Beschermt boosterprik voldoende tegen omikronvariant? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft antwoord

De omikronvariant wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als “zeer verontrustend" omschreven. De nieuwe variant zou een pak besmettelijker zijn dan de deltavariant en telt enkele opvallende mutaties op het spike-eiwit, het onderdeel van het virus dat herkend wordt door de vaccins. Verder is nog niet veel geweten over de nieuwe variant en dat leidt tot vele vragen. Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft een antwoord. 

 1. “Van de hemel naar de hel”: Louis (31) en Isabella (29) zitten al drie dagen vast in Schiphol na huwelijksreis in Zuid-Afrika
  PREMIUM
  Roeselare

  “Van de hemel naar de hel”: Louis (31) en Isabella (29) zitten al drie dagen vast in Schiphol na huwelijks­reis in Zuid-Afri­ka

  Op huwelijksreis naar Zuid-Afrika, wie zou het niet willen? Maar voor Louis Defour (31) en Isabella Dedović (29) uit Roeselare heeft die droom een wrange nasmaak gekregen. Toen ze vrijdag landden op het Amsterdamse Schiphol, testte Louis positief op corona. Sindsdien zit het koppel vast in een quarantainehotel. “Het is ongelooflijk frustrerend”, zegt Louis. “We hebben geen flauw benul wanneer we Nederland mogen verlaten.”
 2. INTERVIEW. Biostatisticus Tom Wenseleers: “Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Biostatis­ti­cus Tom Wenseleers: “Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden”

  “Uiterst zorgwekkend” noemt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) de nieuwe coronavariant die vorige week opdook in Zuid-Afrika. “De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta”, zegt hij. “En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden.”
 1. ONZE OPINIE. Messengeweld bij tieners aanpakken? We meten zelfs niet hoe groot het probleem is
  PREMIUM

  ONZE OPINIE. Messenge­weld bij tieners aanpakken? We meten zelfs niet hoe groot het probleem is

  Ik werk al meer dan 20 jaar als journalist, maar nooit eerder heb ik moeten schrijven over een 12-jarige die met een mes een agent neersteekt. Alles shockeert aan het verhaal. De leeftijd van de dader. Het gebrek aan respect voor de politie. Maar ook hoe de jongen quasi nonchalant - zonder aarzelen zie je op de videobeelden - toesteekt. Schooldirecties waarschuwden eerder al hoe een mes op school voor sommige jongeren even vanzelfsprekend is als een brooddoos in je boekentas. Hoog tijd om die signalen ernstig te nemen, vooraleer een volgend incident een nog dramatischer verloop kent.
 2. Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)
  Livios

  Last van vocht in huis? Zoveel kost het om dat aan te pakken (en op deze premies kan je rekenen)

  18 procent van de Belgische woningen kampt met schade door vochtproblemen, dat blijkt uit cijfers van het Steunpunt tot bestrijding van armoede. Volgens het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) is zelfs 70 procent van de gevallen van bouwschade te wijten aan vocht. Vochtproblemen zijn hardnekkig en pak je best zo snel mogelijk aan. Maar hoeveel kost dat? En welke premies kan je daarvoor aanvragen? Bouwsite Livios zocht het uit.