Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © VTM NIEUWS

Kunnen we nog op reis tijdens kerstvakantie? Beschermt boosterprik voldoende tegen omikronvariant? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft antwoord

De omikronvariant wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als “zeer verontrustend" omschreven. De nieuwe variant zou een pak besmettelijker zijn dan de deltavariant en telt enkele opvallende mutaties op het spike-eiwit, het onderdeel van het virus dat herkend wordt door de vaccins. Verder is nog niet veel geweten over de nieuwe variant en dat leidt tot vele vragen. Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft een antwoord. 

 1. Wetsvoorstel van N-VA om belastingcontroleurs te bewapenen, valt niet goed bij Open Vld: “We moeten er geen cowboys van maken”
  10

  Wetsvoor­stel van N-VA om belasting­con­tro­leurs te bewapenen, valt niet goed bij Open Vld: “We moeten er geen cowboys van maken”

  Open Vld-fractieleider Willem-Frederik Schiltz heeft grote bedenkingen bij het pleidooi van Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) om belastingcontroleurs uit te rusten met een luchtdrukgeweer. Volgens Schiltz moet er zeker nagedacht worden over manieren om agressie tegen controleurs te vermijden, maar is bewapening niet de verstandigste piste. “We moeten van controleurs geen cowboys maken”, zegt hij op Twitter.
 2. Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
  HLN Shop

  Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis

  Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij.
 3. “Van de hemel naar de hel”: Louis (31) en Isabella (29) zitten al drie dagen vast in Schiphol na huwelijksreis in Zuid-Afrika
  PREMIUM
  Roeselare

  “Van de hemel naar de hel”: Louis (31) en Isabella (29) zitten al drie dagen vast in Schiphol na huwelijks­reis in Zuid-Afri­ka

  Op huwelijksreis naar Zuid-Afrika, wie zou het niet willen? Maar voor Louis Defour (31) en Isabella Dedović (29) uit Roeselare heeft die droom een wrange nasmaak gekregen. Toen ze vrijdag landden op het Amsterdamse Schiphol, testte Louis positief op corona. Sindsdien zit het koppel vast in een quarantainehotel. “Het is ongelooflijk frustrerend”, zegt Louis. “We hebben geen flauw benul wanneer we Nederland mogen verlaten.”
 1. INTERVIEW. Biostatisticus Tom Wenseleers: “Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Biostatis­ti­cus Tom Wenseleers: “Omikron kan tot volledig nieuwe pandemie leiden”

  “Uiterst zorgwekkend” noemt biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) de nieuwe coronavariant die vorige week opdook in Zuid-Afrika. “De eerste vaststellingen doen vermoeden dat omikron een stevig voordeel heeft tegenover delta”, zegt hij. “En dat lijkt niet gekoppeld te zijn aan een hogere besmettelijkheid, maar wel aan een vermogen om ons immuunsysteem en de vaccins te verschalken. Dat zou tot een volledig nieuwe pandemie kunnen leiden.”