Luc Sels
Volledig scherm
Luc Sels © Vertommen

KU Leuven-rector Luc Sels reageert voor het eerst op heisa rond verkrachtingszaak: “We kregen de uitdrukkelijke vraag om de melding anoniem en vertrouwelijk te houden”

KU Leuven-rector Luc Sels vreest dat de aandacht voor de verkrachtingszaak aan de universiteit van afgelopen week ervoor zorgt dat slachtoffers opnieuw minder makkelijk naar het vertrouwensnetwerk van de universiteit stappen. Dat zei hij vanmorgen bij Radio 1 en herhaalde hij bij VTM Nieuws. De rector benadrukte er ook opnieuw dat de discretie die de universiteit aan de dag heeft gelegd in de zaak er kwam op vraag van de studente zelf en het gerecht.

 1. Na jaren van klachten over pesterijen en machtsmisbruik zet KU Leuven gerenommeerde prof nu toch uit leidinggevende functie
  PREMIUM

  Na jaren van klachten over pesterijen en machtsmis­bruik zet KU Leuven gerenom­meer­de prof nu toch uit leidingge­ven­de functie

  De zaak rond de verkrachtende psychologieprof is nog niet bekoeld en daar is de volgende kwalijke affaire aan de KU Leuven al. Professor P.H. van de Faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen mag geen leidinggevende functie meer uitoefenen om te vermijden dat hij met medewerkers in contact komt. Al sinds 2013 kloegen zijn medewerkers over verbale agressie, pesterijen en intimidatie.
 2. STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
  TV

  STREAMING­TIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel

  Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!
 1. Na Sanda Dia zwijgt rector Luc Sels ook over verkrachtingszaak en dat dient imago van de KU Leuven niet: “Twee keer zo’n crisis: dat is onbegrijpelijk”
  PREMIUM

  Na Sanda Dia zwijgt rector Luc Sels ook over verkrach­tings­zaak en dat dient imago van de KU Leuven niet: “Twee keer zo’n crisis: dat is onbegrijpe­lijk”

  Geen empathie of duidelijke excuses, maar een koele reactie. Zich verschuilen achter gerechtelijke onderzoeken en tuchtprocedures. Een rector die zich liever in stilte hult. “Wie niet snapt hoe gevoelig dit ligt, staat niet met twee voeten in de realiteit.” Zal de zaak van de verkrachtende professor psychologie de KU Leuven blijven achtervolgen, net zoals de dood van student Sanda Dia?
 2. In het hoofd van een mama en oma wier (klein)dochter één nacht lang spoorloos was: “Het voelde alsof we Alizée tijdens haar verdwijning al aan het begraven waren”
  PREMIUM

  In het hoofd van een mama en oma wier (klein)dochter één nacht lang spoorloos was: “Het voelde alsof we Alizée tijdens haar verdwij­ning al aan het begraven waren”

  Hoe angstaanjagend moet het niet zijn voor de ouders van de 25-jarige jonge vrouw uit Eppegem die nu al een week is vermist? En van wie tot nog toe enkel de fiets is gevonden? “Wij doorstonden die beproeving één nacht en de emotionele shock was al zo groot dat het voelde alsof wij ons meisje tijdens haar verdwijning begroeven”, getuigen de mama en oma van de Waalse Alizée die in 2006 - ze was toen net geen drie - spoorloos verdween en goddank levend teruggevonden werd. “Die ene nacht scheen ons langer dan een eeuwigheid toe.”