Jozef Chovanec (38), vader van een dochtertje, stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi.
Volledig scherm
Jozef Chovanec (38), vader van een dochtertje, stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi. © RV

Kritiek op politieoptreden in Charleroi zwelt aan: parlement komt volgende week bijeen, Slovaakse regering “geschokt”

De Kamercommissies Binnenlandse Zaken en Justitie komen volgende week samen over het hardhandige politieoptreden in een cel op de luchthaven van Charleroi in 2018. De pas woensdag opgedoken bewakingsbeelden van het incident tonen hoe agenten een Slovaakse man in bedwang houden en hoe een agente de hitlergroet brengt. De man overleed later in een ziekenhuis. De Slovaakse regering reageert “geschokt” op de “wreedheid” van de betrokken Belgische agenten.

 1. Nummer 2 van federale politie zet stap opzij naar aanleiding van politieoptreden in Charleroi: “Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was”

  Nummer 2 van federale politie zet stap opzij naar aanleiding van politieop­tre­den in Charleroi: “Ik wil weten waarom ik niet op de hoogte was”

  André Desenfants, de nummer twee van de federale politie, zet tijdelijk een stap opzij omdat hij niet op de hoogte is gebracht van het hardhandige politieoptreden op de luchthaven van Charleroi. Hij neemt de beslissing nadat er woensdag beelden waren opgedoken van het incident uit 2018, waarbij een 38-jarige man uit Slovakije zware verwondingen opliep en overleed. “Ik heb geen fouten gemaakt”, zei Desenfants. “Maar ik weet nog altijd niet waarom ik niet op de hoogte ben geweest van wat er zich daar heeft afgespeeld. Ik moet laten onderzoeken hoe dat komt en ik voel me verhinderd om mijn mandaat nog verder uit te oefenen tijdens dat onderzoek.”
 2. Koen Geens en Pieter De Crem reageren gechoqueerd op politieoptreden waarbij man stierf: “Omstandigheden moeten uitgeklaard worden”

  Koen Geens en Pieter De Crem reageren gecho­queerd op politieop­tre­den waarbij man stierf: “Omstandig­he­den moeten uitge­klaard worden”

  De inspecteur die tijdens de uit de hand gelopen arrestatie op de luchthaven van Charleroi een Hitlergroet bracht, wordt met onmiddellijke ingang naar een binnendienst gestuurd. “Ze mag geen contact meer hebben met het publiek”, zegt Sarah Frederickx van de federale politie. Dat is zopas beslist. In VTM Nieuws reageerden minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op de kwestie. “Dit is buiten alle proportie.”
 3. Jonge vader overlijdt na politieoptreden in Charleroi: “Agenten maakten plezier terwijl mijn man onder hen lag te sterven”
  PREMIUM

  Jonge vader overlijdt na politieop­tre­den in Charleroi: “Agenten maakten plezier terwijl mijn man onder hen lag te sterven”

  Veel had het niet gescheeld, of haar man was vandaag burgemeester van zijn Slovaakse gemeente. Maar Jozef Chovanec (38), vader van een dochtertje, stierf twee jaar terug na een gespierde arrestatie in de luchthaven van Charleroi. Uit camerabeelden blijkt dat de politie minutenlang bovenop hem zat. "Bij de video's van de arrestatie van de Amerikaan George Floyd, dacht ik onmiddellijk: mijn man stierf op dezelfde manier", zegt zijn echtgenote Henrieta (40). "Alleen lachte de politie mijn man ook nog eens vierkant uit en bracht een agente naast hem een Hitlergroet."
 1. Politievakbond roept in zaak Charleroi op “collega’s niet zomaar te beschuldigen” en ijvert voor een medische aanpak in de toekomst

  Politievak­bond roept in zaak Charleroi op “collega’s niet zomaar te beschuldi­gen” en ijvert voor een medische aanpak in de toekomst

  Politievakbond VSOA distantieert zich van het gedrag dat de agenten tijdens het hardhandige politieoptreden in de luchthaven van Charleroi vertoonden - en dan vooral van de Hitlergroet die door één politievrouw werd gebracht. Toch dringt de politiebond in een persbericht vooral aan om “zeer terughoudend te reageren” en “collega’s niet zomaar te beschuldigen zonder kennis van zaken”.
 2. Volgens advocaat was Hitlergroet van agente een grapje: “Ze was amper 22 en de sfeer was geladen”
  PREMIUM

  Volgens advocaat was Hitler­groet van agente een grapje: “Ze was amper 22 en de sfeer was geladen”

  De jonge politie-inspecteur die de Hitlergroet bracht in een cel op de luchthaven van Charleroi, heeft daar veel spijt van. "Maar die man is niet gestorven door dat gebaar", zegt haar advocaat. Hij wijst erop dat er een enorm gespannen sfeer hing, nadat Jozef Chovanec (38) zichzelf zwaar had verwond en zich agressief opstelde. "Die explosieve toestand bleef maar duren. Zij is nog jong en dacht grappig te zijn." Hij ziet ook verzachtende omstandigheden voor het gedrag van de andere agenten.
 3. Weduwe van man die stierf nadat agenten op hem gingen zitten: “Na 2,5 jaar lijkt iedereen in België uit de lucht te vallen”
  PREMIUM

  Weduwe van man die stierf nadat agenten op hem gingen zitten: “Na 2,5 jaar lijkt iedereen in België uit de lucht te vallen”

  Ze krijgt er haar man niet mee terug, maar toch is het een kleine opluchting dat er eindelijk iets beweegt in het onderzoek. Dat zegt de weduwe van de Slovaakse man die stierf, nadat hij op de luchthaven van Charleroi hardhandig werd aangepakt door de politie. Justitieminister Geens vroeg het dossier op en de federale politie is met een tuchtonderzoek gestart. "Dit is een begin", zegt Henrieta (40) vanuit Slovakije. “Ik vind het tamelijk hallucinant wat er nu in België gebeurt.”
 4. Parket na beelden van man die sterft in politiecel: “Dossier vertraagd door coronacrisis”

  Parket na beelden van man die sterft in politiecel: “Dossier vertraagd door coronacri­sis”

  Uit beelden die opgedoken zijn van een bewakingscamera van een politiecel in de luchthaven van Charleroi, waar een 38-jarige man begin 2018 zware verwondingen opliep en daarna overleed, blijkt dat verschillende agenten op de geboeide man zaten, dat ze lachten en dansten en dat een agente een Hitlergroet bracht. Dat zegt de familie van de overleden man vandaag in Het Laatste Nieuws. Het parket van Charleroi stelt dat het onderzoek vertraging opliep door de coronacrisis, maar dat het bijna afgerond is. De vakbonden vragen niet te snel te oordelen.
 1. Zo straf ziet koffie er van heel dichtbij uit
  Play

  Zo straf ziet koffie er van heel dichtbij uit

 2. Wij hebben de PlayStation 5 al: unboxing en eerste indruk
  Play
  games

  Wij hebben de PlayStati­on 5 al: unboxing en eerste indruk