De politie controleerde in De Haan of er tweedeverblijvers op campings aanwezig waren.
Volledig scherm
De politie controleerde in De Haan of er tweedeverblijvers op campings aanwezig waren. © Benny Proot

Kritiek op aanpak De Crem en strenge controles aan de kust: “Noodsituatie niet misbruiken om politiestaat te organiseren”

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) stuurde begin deze week een ministeriële omzendbrief naar burgemeesters en korpscheffen, waarin hij oproept om de federale maatregelen tegen het coronavirus “rigoureus en ongenuanceerd” toe te passen. Aan de kust worden burgers opgeroepen tweedeverblijvers te verklikken en worden warmtedrones ingezet om overtreders op te sporen. Deze strenge aanpak en controles stuiten op heel wat kritiek. “Veel te verregaand”, volgens de liberalen: “Deze noodtoestand mag niet misbruikt worden om een politiestaat te organiseren”.

289 reacties

 • Vladimir De Leeuw

  1 jaar geleden
  De regels van de wetenschappers zijn duidelijk, afstand houden, handjes wassen enz. Ik heb de wetenschappers regelmatig horen zeggen dat je je in een tweede verblijf evengoed aan die regels kan houden. Ook is er geen gevaar voor overbevolking in de ziekenhuizen aan de kust, nog altijd volgens de wetenschappers. Maar voorstanders van een politiestaat willen meer en striktere regeltjes en De Crem pleegt hier, met zijn omzendbrief, eigenlijk een putsch. De hele regering is hiertegen, hoop ik.
 • Marianne Van den Lemmer

  1 jaar geleden
  De enigen die nu lekker in de vakantiedorpen aan de zee verblijven zijn de asielzoekers. Gratis, natuurlijk. Die mondmaskers die De Block liet verbranden zaten in 2 reusachtige hangars, die maskers moesten eruit om in de hangars asielzoekers te huisvesten. Bedankt Maggie, je hebt veel doden op je geweten!
 • Gino SINNESAEL

  1 jaar geleden
  Crembo in actie... Wanneer gaat deze regering eens iets doen voor de gepensioneerden? Belgen moeten het stellen met een van de kleinste pensioentjes binnen Europa, en in deze moeilijke coronatijden heeft iedereen meer uitgaven: prijsstijgingen, extra medische onkosten,... Misschien beginnen met de solidariteitsbijdrage op de pensioenen af te schaffen, iets waar men ook al 15 jaar over kibbelt? Wat doen die DOENders voor de gepensioneerden?
 • joanna clinck

  1 jaar geleden
  de mensen moeten hun verstand gebruiken en niet naar de kust of de ardennen gaan, het gaat hier om de gezondheid van iedereen, wie niet horen wilt moet voelen!!
 • Gino Denil

  1 jaar geleden
  Als volksgezondheid het enige is dat telt waarom wacht men dan met testen in bejaardentehuizen tot wanneer dat broeihaarden van het virus zijn, pascal de bruycker. En boetes die gebaseerd zijn op de willekeur van deze die ze geeft en waartegen geen tegenspraak of verdediging mogelijk is zijn een middel van een repressieve politiestaat. Voor iemand met een klein pensioen is dat een kwart van zijn maandinkomen. Zo verliest de overheid zijn geloofwaardigheid en dat wordt contraproductief.
 1. Onze opinie. Het is veel te vroeg voor die langverwachte zondag aan zee. Blijf daar weg
  PREMIUM

  Onze opinie. Het is veel te vroeg voor die langver­wach­te zondag aan zee. Blijf daar weg

  183 doden gisteren. Dat is slikken. 183 doden, dat zijn drie bussen vol senioren. 183 doden, dat is de tol van een vliegtuig vol Belgen dat neerstort. 183 doden, dat zijn immens veel tranen. Dat zijn er meer dan er gisteren in Italië vielen. Niet in absolute cijfers, maar in verhouding tot het inwonersaantal. 183 doden, daar haalden we gisteren zilver mee, verhoudingsgewijs, niet eens zo gek ver achter Spanje. 183 doden kun je op alle mogelijke manieren kaderen, maar wegcijferen kan je ze nooit. België heeft het virus goed te pakken. En vice versa.