Krijgen we opnieuw rellen tijdens nieuwe coronabetoging? Politie bereidt zich voor
‘Belgium United For Freedom’ organiseert vandaag/zondag een nieuwe coronabetoging in Brussel. De beweging schuift één eis naar voren: de afzetting van de regering. De manifestatie start ‘s middags aan het station Brussel-Noord en eindigt ditmaal aan het Atomium. Krijgen we opnieuw rellen zoals bij de vorige coronabetoging(en) in Brussel? Journalist Ken Van Beversluyt blikte gisterenavond vooruit in VTM NIEUWS.
De nationale coronabetoging spitst zich deze keer toe op het verzoek tot afzetting van de regering. De organisatie verwacht opnieuw duizenden deelnemers. Vorige week zondag trok er ook al een coronamars, de ‘Europese manifestatie voor Vrijheid’, doorheen de hoofdstad. Er waren toen 50.000 deelnemers. Aan het eind van de betoging, in het Jubelpark, braken er hevige rellen uit. Dat was niet de eerste keer.
De organisatie Belgium United For Freedom verklaart dat ze niet tegen de coronamaatregelen zelf is, maar wel tegen de manier waarop die worden doorgevoerd. Ze betreurt dat de regering niet luistert naar het deel van de bevolking dat zich niet wil laten vaccineren. Daarom onderneemt ze actie. Er werd een petitie opgestart om gehoord te worden in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Politie bereidt zich voor
De politie hoopt op het beste scenario, maar is voorbereid op het slechtste. Normaal gezien zou de betoging naar de Europese wijk trekken, maar de vernielingen van vorig weekend zijn daar nog niet hersteld. De politie is er ook van overtuigd dat ze de relschoppers beter in toom kunnen houden op een open vlakte, zoals bij het Atomium.
Daarom loopt de route van de manifestatie anders. De start is om 12 uur gepland aan het Simon Bolivarplein aan het station Brussel-Noord, van daaruit gaat het richting het Jules De Troozsquare, over de Koninginnelaan en langs de Koninklijk Parklaan en de Kunsenaarsstraat. Via de Emile Bockstaellaan en de Jan Sobieskilaan komen de betogers dan aan op de Eeuwfeestlaan om te eindigen aan het Atomium.
Bij de vorige betoging werden enkele honderden mensen opgepakt. Het ging vooral om bestuurlijke arrestaties. Bij bestuurlijke arrestaties worden mensen voor een korte tijd opgepakt zodat de orde hersteld kan worden. Daarna worden ze onmiddellijk vrijgelaten.
Er loopt tegen 91 mensen een gerechtelijk onderzoek. Eén persoon moet binnenkort voor de raadkamer verschijnen. Twee minderjarige relschoppers werden intussen in een jeugdinstelling geplaatst.
Lees ook:
FACTCHECK. Ja, er waren ook linksextremisten op de coronabetoging. En die zijn trots op het geweld (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wie luxe wilt uitstralen, kiest het best voor een onopvallende, simpele handtas
-
Korpschef schrijft open brief na rellen in Brussel: “Hoelang kunnen wij dit nog tolereren?”
Yves Asselman, de korpschef van de politiezone regio Rhode & Schelde, heeft een open brief geschreven aan de ministers van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en Justitie Vincent Van Quickenborne na de rellen die zondag uitbraken tijdens de coronabetoging in Brussel. “De wijze waarop politiemensen aangepakt werden, roept bij mij een beeld op van oorlogsvoering”, schrijft Asselman. -
“Hij riep nog ‘papa, papa!’”: 23-jarige man voor kust van Hurghada doodgebeten door haai
In de Egyptische badplaats Hurghada is een Russische man doodgebeten door een haai. Zijn familie keek vol afgrijzen vanaf de kust toe hoe het beest de man verwondde en nadien met zich mee het diepe water in trok. -
-
Fatale botsing tussen fiets en quad in Doornik: twee mannen, onder wie Vlaming, omgekomen
-
Seizoensarbeiders krijgen uitzicht op minimumloon
Seizoensarbeiders kunnen vanaf juli aanspraak maken op het minimumloon. Dat heeft het kernkabinet vrijdag beslist. Voortaan zullen ze ook 100 in plaats van 65 dagen per jaar kunnen worden ingeschakeld. -
Mijnenergie
Minister Demir uiterst kritisch over Fluvius: “Je moet maar eens een eigenaar van zonnepanelen zijn”
Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) liet zich in het Vlaams Parlement bijzonder scherp uit over Fluvius. Dat zag Mijnenergie.be. Volgens Demir wijzen het aanslepende probleem van de uitvallende omvormers en de trage uitrol van het energiedelen erop dat de netbeheerder niet klaar is voor de energietransitie. -
Mijntelco
Tweede prijsverhoging voor Telenet in één jaar tijd: dit zijn alternatieven voor een lagere telecomfactuur