Een zwartwitfoto uit het Gentse Stadsarchief van het Lam Gods, met linksonder het paneel van De Rechtvaardige Rechters. Inzet: Jan Bresseleers (93).
Volledig scherm
Een zwartwitfoto uit het Gentse Stadsarchief van het Lam Gods, met linksonder het paneel van De Rechtvaardige Rechters. Inzet: Jan Bresseleers (93). © belga - vrt

"Kredietbank onderhandelde in jaren 80 over teruggave 'De rechtvaardige rechters'"

VideoJan Bosselaers, een 93-jarig gewezen directielid van de Kredietbank, heeft in Het Journaal op VRT verteld over mislukte onderhandelingen over de teruggave van het verdwenen schilderijluik 'De rechtvaardige rechters' in de tweede helft van de jaren tachtig.

 1. "Gentse familie verstopt gestolen paneel 'Lam Gods'"
  Update

  "Gentse familie verstopt gestolen paneel 'Lam Gods'"

  Is er hoop voor 'De Rechtvaardige Rechters'? Het paneel - dat deel uitmaakt van het Lam Gods-schilderij van de gebroeders Jan en Hubert Van Eyck - werd 80 jaar geleden uit de Gentse Sint-Baafskathedraal gestolen en is sindsdien voer voor speculatie. Het zou bewaard gebleven zijn en bewaard worden door 'een vooraanstaande Gentse familie'. Die durft er echter niet mee naar buiten komen uit vrees voor haar goede reputatie, zo meldt historicus Paul De Ridder op de openbare omroep. Het Gentse parket bevestigt dat een gerechterlijk onderzoek loopt naar het vermiste paneel, en dat een aantal mensen van de bewuste familie verhoord werden.
 2. 'De Rechtvaardige Rechters' zijn niet alleen: 's werelds grootste kunstroven

  'De Rechtvaar­di­ge Rechters' zijn niet alleen: 's werelds grootste kunstroven

  Ophef in kunstland: het grootste mysterie uit de Belgische kunstgeschiedenis zou wel eens aan zijn ontknoping toe kunnen zijn. Een getuige beweert dat het vermiste paneel 'De Rechtvaardige Rechters' van het 'Lam Gods' in het bezit is van een vooraanstaande Gentse familie. Het 'Lam Gods' is geen alleenstaand geval, ook vele andere kunstwerken werden ooit ontvreemd. Sommige vonden hun weg terug naar de rechtmatige eigenaars, andere zijn nog steeds spoorloos.
 3. Waar is het Lam Gods naartoe: een oer-Vlaams detectiveverhaal

  Waar is het Lam Gods naartoe: een oer-Vlaams detective­ver­haal

  De broers Van Eyck konden niet vermoeden dat hun uit 1432 daterende 'Lam Gods' bijna 600 jaar later voor zoveel beroering zou zorgen. Terwijl het meesterwerk in de Gentse Sint-Baafskathedraal een toeristische topbestemming is en momenteel een grootste restauratie ondergaat, gaat het 'm toch vooral om dat stuk van het schilderij dat er niet meer is: 'De Rechtvaardige Rechters', sinds 11 april 1934 spoorloos verdwenen.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"