Kotstudent kost komend academiejaar 1.243 euro meer dan vorig jaar
Wie komend academiejaar op kot gaat, betaalt daar minimaal 15.346 euro voor. Voor pendelstudenten ligt dat bedrag op 10.156 euro. Vorig jaar was dat nog respectievelijk 14.103 en 9.331 euro. Kotstudenten betalen dit jaar dus 1.243 euro meer, voor pendelstudenten is dat 825 euro. Dat meldt de onderzoeksgroep CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Elk jaar berekenen zij de kosten voor een student hoger onderwijs.
Bij de berekening maakt de onderzoeksgroep een onderscheid tussen strikte, ruimere en leefkosten. Strikte studiekosten zijn kosten die verbonden zijn aan de opleiding, zoals het inschrijvingsgeld, cursussen, studieboeken of uitgaven voor studiereizen en stages. Ruimere studiekosten omvatten uitgaven voor verplaatsingen van en naar de campus en de huur en inrichting van een studentenkamer. Leefkosten, ten slotte, verwijzen naar uitgaven voor levensonderhoud, zoals kosten voor voeding, kleding, gezondheid, wonen en ontspanning.
Energieprijzen
De forse stijging van de energieprijzen vindt klaarblijkelijk ook zijn weerklank in de jaarlijkse kosten voor een student. Vooral de huurprijs van een studentenkamer is "aanzienlijk" toegenomen, aldus het rapport. "In vergelijking met vorig jaar betaal je nu minimaal 420 euro meer, in de veronderstelling dat je erin slaagt om een kwalitatieve en goedkope kamer te vinden op een krappe markt", klinkt het. Voor een kot betaal je volgens CEBUD komend academiejaar zeker 392 euro per maand. Ook voor voeding is de prijstoename aanzienlijk. Het rapport rekent op een stijging van 210 euro in vergelijking met vorig jaar.
Leefkosten
Afgezien van de leefkosten betaalt een pendelstudent die met het openbaar vervoer naar een campus in de buurt reist, komend academiejaar minimaal 1.892 euro. Wie met een eigen tweedehandswagen naar de campus trekt, rekent 3.800 euro per jaar bovenop dat bedrag. Kotstudenten mogen 4.815 euro per jaar bijrekenen en betalen voor strikte studiekosten, voor ruimere dit jaar minimaal 6.707 euro. Wie recht heeft op een studietoelage, kan weliswaar rekenen op een vermindering van 864 euro op die bedragen. Het merendeel van de kosten zijn dus "uitgaven die elke jongvolwassene heeft, ongeacht of die studeert of niet", klinkt het. Voor een pendelstudent komen die leefkosten neer op 8.264 euro, voor een kotstudent is dat 8.638 euro.
Vorig jaar voorzag de onderzoeksgroep een zogenaamd "coronasupplement" van 10 euro per maand, waarin kosten voor mondmaskers en ontsmettingsgel berekend zaten. Hoewel het volgens het rapport "koffiedik kijken is wat het najaar brengt", rekent CEBUD daar komend jaar 3,3 euro per maand voor. Beursstudenten die op kot gaan, betalen komend academiejaar 14.482 euro, voor pendelstudenten is dat 9.292 euro.
Voor de berekening ging de onderzoeksgroep ten slotte uit van een situatie waarbij een student ten laste is van de ouders. Voor zelfstandige studenten komen daar vaak nog extra kosten bovenop.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
90
Zuhal Demir (N-VA) wil justitie volledig in Vlaamse handen krijgen: “Er is een fundamenteel democratisch probleem”
Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) pleit ervoor om justitie volledig te splitsen. Op basis van een studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus (KU Leuven) concludeert ze dat een defederalisering “haalbaar is en niet langer een sprookje”. Volgens Demir kan een regionalisering “een fundamenteel democratisch probleem” oplossen. -
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
-
Independer
Skivakantie: hier zijn winterbanden (en sneeuwkettingen) verplicht
Heel wat Belgen gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar ben je in orde met je winterbanden in de landen waar ze verplicht zijn? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Independer.be geeft een handig overzicht. -
PREMIUMGent
Kotentekort dwingt studenten tot stevige maatregelen: “Betalen voor je zelfs kan reageren op een advertentie”
Het vorige academiejaar is nog niet volledig achter de rug, maar voor de nieuwkomers in Gent is het nu al naarstig zoeken naar een kamer. Het is dus een seller’s market: wie verhuurt kan hoge prijzen vragen en ook makelaars zien mogelijkheden. Op websites zoals iKot moet je bijvoorbeeld betalen om op een advertentie te reageren. -
PREMIUMLeuven
Wie nu nog een kot zoekt in Leuven, staat voor aartsmoeilijke opdracht of moet diep in de buidel tasten: “We moeten durven kijken naar de omringende gemeenten”
Nog 49 studentenkamers zijn er momenteel beschikbaar op de website Kotwijs.be. Slechts de helft daarvan zijn echte studentenkamers, de rest zijn studio’s of zelfs heuse flats tussen de 593 en de 1.100 euro. Kan Leuven het stijgende aantal kotstudenten nog wel aan, zeker als je weet dat de KU Leuven jaar na jaar blijft groeien? “We moeten breder denken, want Leuven kampt al met een woningnood. Het zou niet goed zijn dat de beschikbare woningen nog meer worden ingenomen voor studentenhuisvesting”, zegt schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen). -
PREMIUM
INTERVIEW. Hilde Crevits (CD&V): “Wij zijn niet voor een splitsing van het land. Maar natuurlijk geraak je op de duur ontmoedigd”
Nee, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zal zich nooit uiten als een separatist, al werd haar geduld danig op de proef gesteld door de PS. “De hervormingsbereidheid langs Vlaamse kant is toch een stuk groter dan langs Franstalige kant. Ik heb dat aan den lijve ondervonden.” Volgens haar moet de gezondheidszorg absoluut verder geregionaliseerd worden. Maar wat met haar eigen bevoegdheden in crisis? “In Nederland kijken ze jaloers naar onze kinderopvang.”
29 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerrita vdbergh
Catherine Mistiaen
Paul Coudijzer
Stefanie van Dijk
johan ruell