Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images/Tetra images RF

Kotstudent kost komend academiejaar 1.243 euro meer dan vorig jaar

Wie komend academiejaar op kot gaat, betaalt daar minimaal 15.346 euro voor. Voor pendelstudenten ligt dat bedrag op 10.156 euro. Vorig jaar was dat nog respectievelijk 14.103 en 9.331 euro. Kotstudenten betalen dit jaar dus 1.243 euro meer, voor pendelstudenten is dat 825 euro. Dat meldt de onderzoeksgroep CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -onderzoek van de Thomas More-hogeschool. Elk jaar berekenen zij de kosten voor een student hoger onderwijs.

29 reacties

 • rita vdbergh

  5 maanden geleden
  Voor veel studenten is luxe en uitgaan belangrijker dan studeren. Waarom kunnen ze niet zoals in veel andere landen een studielening aangaan voor de bis jaren en terugbetalen als ze gaan werken, dan zullen er veel meer studenten slagen. Nu zijn er die starten een studiebeurs krijgen maar vooraf weten dat het maar voor een jaartje is dat ze ingeschreven zijn en de ouders krijgen nog kindergeld, nu wordt veel te gul omgesprongen met gemeenschapsgeld en veel profiteren maar.
 • Catherine Mistiaen

  5 maanden geleden
  Ik stel voor dat, vooraf aan het academiejaar, zowel ouders als studenten een motivatieverklaring opschrijven. De motivatie waarom ze deze studies doen en waarom de ouders daarvoor zoveel voor willen betalen. Zichzelf ontplooien op kosten van de maatschappij, dat is niet meer verantwoord. Als er zoveel geld mee gemoeid is, dan moet de motivatie voor bepaalde studies, meer zijn dan 'zelfontplooiing'.
 • Paul Coudijzer

  5 maanden geleden
  De huur van het kot is niets te vergelijken bij de kosten van : Drank,festivals ! Coudijzer Paul
 • Stefanie van Dijk

  5 maanden geleden
  Een dikke 5000 verschil vind ik wel behoorlijk veel, ergens maakt iemand dikke winst op de kotstudent ...
 • johan ruell

  5 maanden geleden
  pffff, ben ik blij dat mijn 2 gasten juist afgestudeerd zijn aan de univ
 1. Wie nu nog een kot zoekt in Leuven, staat voor aartsmoeilijke opdracht of moet diep in de buidel tasten: “We moeten durven kijken naar de omringende gemeenten”
  PREMIUM
  Leuven

  Wie nu nog een kot zoekt in Leuven, staat voor aartsmoei­lij­ke opdracht of moet diep in de buidel tasten: “We moeten durven kijken naar de omringende gemeenten”

  Nog 49 studentenkamers zijn er momenteel beschikbaar op de website Kotwijs.be. Slechts de helft daarvan zijn echte studentenkamers, de rest zijn studio’s of zelfs heuse flats tussen de 593 en de 1.100 euro. Kan Leuven het stijgende aantal kotstudenten nog wel aan, zeker als je weet dat de KU Leuven jaar na jaar blijft groeien? “We moeten breder denken, want Leuven kampt al met een woningnood. Het zou niet goed zijn dat de beschikbare woningen nog meer worden ingenomen voor studentenhuisvesting”, zegt schepen van Studentenzaken Thomas Van Oppens (Groen).
 2. INTERVIEW. Hilde Crevits (CD&V): “Wij zijn niet voor een splitsing van het land. Maar natuurlijk geraak je op de duur ontmoedigd”
  PREMIUM

  INTERVIEW. Hilde Crevits (CD&V): “Wij zijn niet voor een splitsing van het land. Maar natuurlijk geraak je op de duur ontmoedigd”

  Nee, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) zal zich nooit uiten als een separatist, al werd haar geduld danig op de proef gesteld door de PS. “De hervormingsbereidheid langs Vlaamse kant is toch een stuk groter dan langs Franstalige kant. Ik heb dat aan den lijve ondervonden.” Volgens haar moet de gezondheidszorg absoluut verder geregionaliseerd worden. Maar wat met haar eigen bevoegdheden in crisis? “In Nederland kijken ze jaloers naar onze kinderopvang.”