Voor deze meisjes in Genk lijkt het bij deze warme temperaturen nu al zomervakantie te zijn.
Volledig scherm
PREMIUM
Voor deze meisjes in Genk lijkt het bij deze warme temperaturen nu al zomervakantie te zijn. © Mine Dalemans

Kortere zomervakantie? Dan wordt het nog drukker op reis

De zomervakantie mag gerust twee weken korter, vindt 48 procent van alle Vlamingen. Als dat plan werkelijkheid wordt, zal er voor veel mensen veel veranderen. Want wanneer gaan we dan nog op reis? Wat wordt de impact op het onderwijs? Kunnen onze kinderen nog op zomerkamp? En gaan we zelf nog kunnen beslissen wanneer we verlof inplannen? Experts uit onderwijs, toerisme, hr en jeugdwerk delen hun visie. Over één ding zijn ze het zeker: “We gaan dit grondig moeten bespreken.”

54 reacties

 • Sandriano vanoverberghe

  3 weken geleden
  Ik hoor hier als pro de enige reden de leerstilstand. Ik merk op dat het schooljaar steeds vroeger op Off staat vóórdat het 30juni is. Enkele dagen geen les/opvang als leerkrachten overleg is top maar de laatste jaren is dit anderhalve week. Proeven starten tweede week juni en duren tot halfweg de derde. Dat zijn 10 schrikkeldagen die veel nuttiger kunnen ingevuld worden. Dus leerstilstand ? Ik heb bedenkingen hierbij. Ten tweede :waar zijn de herexamens eind augustus? Ten derde: vakantiejob?
 • Patricia Vandekeere

  1 maand geleden
  Ik ben echt tegen een kortere zomervakantie. De zomer is de enige waar natuurbeleving & buitensporten volop aan bod kunnen komen. Voor onze gezinsvakantie plannen we drie weken om er echt uit te zijn geweest. Daarnaast zijn er voor mijn kinderen de kampen: jeugdbeweging, sportkamp, taalkamp & muziekstage. Ikzelf noch zij zouden weten wat weg te laten. Als dé reden hiertoe het pedagogische is, lijkt een uitgebouwd democratisch jeugdaanbod voor elk kind een volwaardig én veel beter alternatief.
 • Philip Van Daele

  1 maand geleden
  Ach naar mijn mening zal niemand informeren. Ben geen voorstander want ik HAAT druktes en ga dan ook op het einde van augustus 3 weken off (2 weken is véél te weinig). Aan die herfst en krokus vakantie heb ik niets, dat is geen vakantie maar opvang en begeleiden van extra taken van de kinderen. Maar goed dat ze er eerst nog maar eens een jaar of 5 over nadenken dan heeft het op mij geen impact meer. En al die oude mensen die denken dat het vroeger bij hun beter was ... huichelaars !
 • Peter De Sadeleir

  3 maanden geleden
  Panikeren is voor niets nodig,indien dit erdoor komt zal alles wel volgen zoals nu met de corona maatregelen, er zijn aan alle nadelen ook voordelen, voor corona moest je overal aanschuiven nu is bijna alles op afspraak dus goed te plannen zonder tijd verlies,thuiswerken heeft ook vele voordelen zoals tijdswinst niet meer pendelen enz,de mens past zich steeds aan.
 • Jan Verplancken

  3 maanden geleden
  Ik ben alvast grote voorstander: op deze manier krijgen we’r twee volwaardige vakanties bij, zonder er een te moeten opgeven.