Korter douchen, lagere brandstofprijzen en goedkoper openbaar vervoer: zo pakken andere landen de energiecrisis aan
De verlaging van accijnzen moet ervoor zorgen dat een tankbeurt goedkoper is in ons land. Ook de verlaging van de btw op gas, een premie van 200 euro voor wie met mazout, propaan of butaan verwarmt of kookt en de verlenging van het sociaal tarief maken deel uit van het derde pakket steunmaatregelen. Wat doen andere landen om de prijzige energiefactuur aan te pakken?
Nederland
De Nederlandse regering roept de bevolking op om korter te douchen en de verwarming maximaal op 19 graden zetten.
Begin maart verhoogde de regering ook de energietoeslag naar 800 euro voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. De btw op energie daalde van 21 procent naar 9 procent en de accijns op benzine en diesel ging met 21 procent omlaag.
Het Nederlandse kabinet voorziet ook 150 miljoen euro om gezinnen met een laag inkomen te helpen.
Frankrijk
In Frankrijk is er een korting van 18 cent per liter aan de pomp gedurende vier maanden. Frankrijk plafonneert de gasprijzen en voert ook een beperking in van de stijging van de gereguleerde elektriciteitskosten tot 4 procent.
Duitsland
De Duitse bevolking krijgt een eenmalige korting van 300 euro op de energiefactuur. Die korting wordt via de inkomstenbelastingen verrekend. Mensen met een uitkering krijgen een extra tegemoetkoming. Ze hadden al recht op 100 euro. Daar komt nog 100 euro bij.
De brandstofprijs wordt drie maanden verlaagd in Duitsland: 30 cent per liter minder voor benzine, 14 cent per liter voor diesel.
De prijs van een ticket voor het openbaar vervoer wordt goedkoper. De prijs van ticket om gedurende drie maanden het regionale openbaar vervoer te gebruiken bedraagt 9 euro.
Herbekijk ook. Waar komt onze energie vandaan?
Italië
De Italiaanse regering keurde een pakket aan steunmaatregelen goed voor een bedrag van 4,4 miljard euro. De kostprijs van diesel en benzine wordt verlaagd met 25 eurocent per liter tot het einde van april.
Bovendien kunnen energierekeningen gedurende twee jaar in schijven betaald worden. Bedrijven krijgen belastingkredieten voor gas- en stroomverbruik. Tot slot zijn er specifieke fondsen voor vissers, landbouwers en vrachtwagenchauffeurs.
Spanje
In Spanje is er een steunpakket van 16 miljard euro om de hoge energieprijzen aan te pakken. De Spanjaarden krijgen een korting van 20 cent op diesel tot eind juni. Ook de verlaging van de belasting op energie wordt verlengd. Het sociale tarief wordt uitgebreid tot 600.000 extra gezinnen.
Oostenrijk
De Oostenrijkse regering heeft 2 miljard euro vrijgemaakt. Er is onder meer een verhoging van de woon-werkvergoeding met 50 procent. Er gaat 150 miljoen euro naar het openbaar vervoer om de prijzen van tickets goedkoper te maken. Er komt ook een lastenverlaging op aardgas en elektriciteit met ongeveer 90 procent. Bedrijven die willen overstappen op schonere energie zullen recht hebben op subsidies.
Verenigd Koninkrijk
De Britse regering heeft het Energy Bills Support Scheme opgesteld. Via die regeling zullen huishoudens vanaf oktober een korting van 200 pond (238 euro) krijgen op hun elektriciteitskosten, maar die moeten ze wel terugbetalen met 40 pond (48 euro) per jaar gedurende 5 jaar vanaf 2023. Gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kunnen rekenen op bijkomende kortingen. In totaal voorziet de Britse regering 9,1 miljard pond (10,8 miljard euro) om de energiecrisis aan te pakken.
Lees ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Dit zijn de beste diploma’s om werk te vinden
Het is geen geheim dat de ene studie sneller uitzicht geeft op een job dan de andere. Zo vinden afgestudeerden met een diploma in STEM of de zorg vaak heel snel werk. Twijfel je nog over je studies na de zomer? Jobat.be geeft je per opleidingsniveau de 3 diploma’s met de grootste kans op een job. -
Antwerpen
Al derde brand aan historisch gebouw in Antwerpen op amper zes weken tijd
De brand die vanavond woedt in de Antwerpse Boerentoren, is al de derde grote brand in een historisch gebouw in de grootste Vlaamse stad in amper zes weken tijd. Begin juli werd een gebouw van Universiteit Antwerpen volledig vernield bij een grote dakbrand. En vorige week nog brandde Kasteel Boekenberg in Deurne uit. -
Spaargids.be
Waar vind je nog een gratis zichtrekening? De mogelijkheden en hun kleine lettertjes op een rij
Bankieren is de voorbije jaren stelselmatig duurder geworden. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden te vinden om gratis te bankieren, al staat er bij de zogenaamde gratis zichtrekeningen vaak een sterretje met beperkingen waarmee je rekening moet houden. Spaargids.be trekt na wat je moet weten. -
-
Inflatie eurozone steeg in juli naar 8,9 procent
De inflatie in de negentien landen van de eurozone is in juli verder gestegen naar 8,9 procent op jaarbasis. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat, dat zijn flashraming van eind vorige maand bevestigt. In juni lag de inflatie in de eurozone nog op 8,6 procent. -
Een witte handtas is altijd stijlvol en feestelijk: zo hou je hem het langste mooi
Witte laarsjes blijven een modeding, maar wie echt mee wil zijn zwaait deze zomer een witte handtas om de arm. Of je nu gaat voor een praktische crossbodybag, een feestelijke clutch of een comfortabele schoudertas: een witte tas geeft elke outfit een frisse twist. Hebben! -
PREMIUMKortrijk/Rollegem
Horecaondernemer Hannes dreigt tot 30 jobstudenten kwijt te raken omdat ze maar 475 uur mogen werken, ACV meldt dat ouders geen kindergeld verliezen
-
PREMIUM
Capaciteitstarief doet nog schepje bovenop torenhoge energiefactuur: kleine verbruikers en eigenaars van zonnepanelen zijn de dupe
Voor kleine verbruikers is er alweer een stijging van de stroomfactuur op komst. Met de komst van het capaciteitstarief kan er voor eigenaars van zonnepanelen tot 80 euro per jaar bij komen, maar ook voor kleine afnemers zoals alleenstaanden kan het systeem duurder worden. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vindt dat zorgwekkend, middenin de energiecrisis, en stuurt aan op verder uitstel. De invoering van het capaciteitstarief was immers al verschoven van 1 januari naar 1 juli. Maar ooit komt het er allicht toch, dus legden we nu al drie dringende vragen over het beruchte tarief voor aan professor. Jan Desmet (UGent), specialist in hernieuwbare energie.