BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Kopers willen koste wat kost nog profiteren van woonbonus: huizen 3,2 procent duurder

Het aantal vastgoedtransacties is in oktober met 42,9 procent gestegen in vergelijking met oktober vorig jaar. Dat is een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van de woonbonus vanaf volgend jaar, die de Vlaamse regering eind september heeft aangekondigd. Ook ging de huizenprijs met 3,2 procent omhoog in vergelijking met de eerste negen maanden van dit jaar terwijl die van appartementen zo goed als stabiel bleef, meldt de Federatie van het Notariaat (Fednot).

21 reacties

 • Patrick Kelchtermans

  2 jaar geleden
  Dus het woonbonusvoordeel gaat volledig op aan de meerprijs. Leuk voor al wie zijn huis nog rap te duur heeft kunnen verkopen, jammer voor al wie zich heeft laten opjagen en nu misschien een kat in een zak heeft gekocht.
 • Peter Knaap

  2 jaar geleden
  als je 3.5 % aan de makelaars moet betalen + btw gaan de woningen zo duurder staan.
 • Ben Strubbe

  2 jaar geleden
  De plotse daling van de huizenprijzen tussen 78-81 was van korte duur, Tim Peeters. Drie jaar laten was daar niets meer van te merken en zijn de prijzen gestaag beginnen toenemen. Waarschijnlijk lag de oorzaak bij de extreem hoge interestvoeten (+9-13,50%) voor een hypothecaire lening en de heftige economische crisis in de jaren '80. De prijzen voor een huis zullen blijven stijgen omdat de Belgische huizenmarkt in wezen gezond is en omdat de nood blijft toenemen door de toenemende bevolking.
 • Katherine Baker

  2 jaar geleden
  Een grote schande om de prijzen weeral de hoogte in te jagen .... !!!!
 • Tim Peeters

  2 jaar geleden
  Als een huis zeer lang te koop staat krijg je nooit de vraagprijs beste Gerda.de Vlaming en zijn vastgoed! Wie vroeger blijkbaar kocht gunt nieuwe kopers niks maar geen nood .alles stopt een keer.velen geloven blijkbaar in immoklaas de broer van sinterklaas.wie op immoweb kijkt ziet zeer veel zware prijsdalingen omdat tegenwoordig iedereen denkt dat zijn vastgoed een Monaco prijszetting waard is.in de jaren 80 is er ook een inzinking geweest en geschiedenis herhaalt zich meestal.
 1. Verandert er iets voor jou? Alle vragen over de woonbonus beantwoord
  PREMIUM

  Verandert er iets voor jou? Alle vragen over de woonbonus beantwoord

  De Vlaamse regering knoopte vanmorgen de losse eindjes van de woonbonus aan elkaar. Om te bepalen of je recht hebt op de woonbonus, dan wel op de verlaagde registratierechten, zal gekeken worden naar de datum van het verlijden van de akte, en niet naar het compromis. Maar wat als je al van de woonbonus geniet en een nieuwe woning wil kopen? Wat als je je lening laat herfinancieren? En wat als je nieuwbouw koopt? We lijsten het even voor u op.
 2. Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Diesel dood? Nog niet, maar het einde is nabij

  Het bedrijfswagenpark stapt in 2026 quasi volledig over op elektrische wagens, terwijl ook de particuliere bestuurder steeds vaker voor een EV opteert. Vele automerken stellen langs hun kant dan weer een datum in het vooruitzicht waarop ze definitief stoppen met de productie van auto’s met een verbrandingsmotor. Hoelang mogen we nog met een nieuwe diesel rijden? En is het nog interessant om in een dieselwagen te investeren? HLN Drive weegt de pro’s en de contra’s af.