De troonzaal in het Koninklijk Paleis te Brussel.
Volledig scherm
De troonzaal in het Koninklijk Paleis te Brussel. © Karin Borghouts

Koninklijk Paleis in Brussel opent van 23 juli tot 28 augustus deuren voor publiek

Op vrijdag 23 juli, twee dagen na de nationale feestdag, opent het Koninklijk Paleis in Brussel naar jaarlijkse traditie zijn deuren voor het publiek. De bezoekers zullen tot en met 28 augustus niet enkel de historische salons waar tijdens het werkjaar dagelijks activiteiten van de vorsten plaatsvinden kunnen bekijken, maar ze zullen in het paleis ook drie tentoonstellingen kunnen ontdekken.

 1. BINNENKIJKEN. In deze villa verwerkt prinses Madeleine van Zweden traumatische inbraak
  PREMIUM
  Royalty

  BINNENKIJ­KEN. In deze villa verwerkt prinses Madeleine van Zweden traumati­sche inbraak

  Prinses Madeleine is met haar gezin terug in Zweden voor de zomer, waar ze in familieverband en met enige vertraging haar veertigste verjaardag viert. De blonde royal woont nu al vier jaar in Florida, waar haar man Chris O’Neill (48) werkt. Na een verontrustende inbraak in hun vorige optrekje woont het gezin nu prinsheerlijk in een villa in een voorstad van Miami, waar ze bijna 3 miljoen dollar voor neertelden. Daar bekomt Madeleine van enkele tumultueuze jaren, want ze stond heel lang in het oog van de storm.
 2. Het epische liefdesverhaal van koningin Victoria en prins Albert: “Na zijn dood droeg ze de rest van haar leven zwart”
  PREMIUM
  Royalty

  Het epische liefdesver­haal van koningin Victoria en prins Albert: “Na zijn dood droeg ze de rest van haar leven zwart”

  We kennen haar vooral van de statische portretten, zoals er pas nog eentje werd teruggevonden. De gereserveerde, de intimiderende Queen Victoria. Altijd in het zwart gehuld, altijd met de blik op oneindig. Maar de ‘grootmoeder van Europa’ had een verrassend passioneel leven wanneer haar schilders even wegkeken, eentje waarin ze stomende brieven schreef die haar nazaten rode kaken bezorgden. Haar romance met echtgenoot prins Albert blijft één van de mooiste liefdesverhalen uit de Britse geschiedenis. Maar ook een van de meest tragische. “Haar rouw om hem was obsessief.”