De koning kiest voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat.
Volledig scherm
De koning kiest voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat. © BELGA

Koning verrast opnieuw: Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open Vld) aan zet

Nee, het is dan toch niet Alexander De Croo. Na een tumultueuze week van heen en weer vliegende verwijten tussen PS enerzijds en N-VA en CD&V anderzijds last koning Filip een adempauze in. Daarbij grijpt hij terug naar een recept van zijn vader en stuurt hij Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) het veld in. Op 9 maart moeten ze verslag uitbrengen.

202 reacties

 • danny janssens

  11 maanden geleden
  T is zoals in de voetbal. Als de dikstbetaalde spelers niet willen spelen en alleen maar kritiek geven op de trainer en club kan je als koning (trainer) alleen maar andere spelers het veld insturen.
 • Vera Bres

  11 maanden geleden
  deze 2 moeten de boel vertragen , zodat ze wat kunnen vergaderen hoe ze het zouden kunnen oplossen, maar dat gaat ook niet lukken ....enkel Belgie splitsen is de oplossing , Vlaanderen moet het zelf doen en Wallonië moet ook alles zelf doen ,m.a.w. ieder zijn eigen huishouden ....dus nu gaan ze FILIP Busteren !!!
 • gilbert dejonghe

  11 maanden geleden
  Hoelang zal die kindertuin nog duren? Van mij mag het stoppen en laat ons een herkiezing houden maar wel een die eerlijk verloopt .
 • Dan Midden

  11 maanden geleden
  Laruelle en dewael: dus geen vooruitgang tot 9 maart. Nadien plooit cd&v en krijgen we vivaldi zijnde een regering met 3.5 miljoen kiezers die erop gestemd hebben, en vooral 4.5 die er niet op gestemd hebben. Hoe kan je beleid voeren met een meerderheid van de kiezers die ander beleid gevraagd hebben
 • Therese Van Moere

  11 maanden geleden
  Erwin ik ben ook Vlaming maar wel komt solidariteit op de eerste plaats bij mij maar we hebben Vlaamse meerderheid gehad in regering en zie hoeveel schuld wij hebben maar laat ons hopen dat het goed komt met ps en nva
 1. Gwendolyn Rutten vertrokken bij de koning zonder enig commentaar: wie volgt Koen Geens op?

  Gwendolyn Rutten vertrokken bij de koning zonder enig commentaar: wie volgt Koen Geens op?

  Koning Filip heeft een nieuw rondje consultaties met de partijvoorzitters afgerond. Wellicht zal hij nu snel met een opvolger voor Koen Geens (CD&V) op de proppen komen, ruim 270 dagen na de verkiezingen. PS-voorzitter Paul Magnette kwam vandaag als eerste aan de beurt. Hij riep op tot “serene onderhandelingen” op basis van de inhoud. Intussen passeerden ook François De Smet (DéFi) en Joachim Coens (CD&V) de revue. Gwendolyn Rutten (Open Vld) sloot het rijtje af. Na afloop van de audiëntie vertrok ze zonder enig commentaar.
 2. TIJDLIJN. België krijgt 298 dagen na de verkiezingen een volwaardige regering

  TIJDLIJN. België krijgt 298 dagen na de verkiezin­gen een volwaardi­ge regering

  Op 298 dagen na de verkiezingen van 26 mei 2019 is het dan toch zover: onder druk van de coronacrisis krijgt de nieuwe regering-Wilmès II vandaag, op 19 maart 2020, het vertrouwen van de Kamer. De regering is exact dezelfde als de ontslagnemende ploeg van MR, CD&V en Open Vld, maar wordt gedoogd door een deel van de oppositiepartijen. Ook is de regering beperkt in de tijd en zal ze zich beperken tot de maatregelen tegen de coronacrisis. Over maximaal zes maanden zal Wilmès opnieuw het vertrouwen van de Kamer vragen. Herlees alvast de reconstructie van bijna tien maanden regeringsvorming.
 1. Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama
  Play

  Verveelde baby amuseert zich met mondmasker van mama

 2. Een 300 jaar oude eik verplaatsen door een stad? Dat doe je zo
  Play

  Een 300 jaar oude eik verplaat­sen door een stad? Dat doe je zo