Koning Filip, Didier Reynders en Johan Vande Lanotte.
Volledig scherm
Koning Filip, Didier Reynders en Johan Vande Lanotte. © Photo News

Koning stelt Didier Reynders en Johan Vande Lanotte aan tot informateurs. Waarom zij juist?

binnenlandDe koning heeft intussen alle partijvoorzitters gesproken in de aanloop van de vorming van een federale regering. Om 16 uur heeft koning Filip Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) ontvangen op het Koninklijk Paleis. Beide politici werden aangesteld tot informateurs. Politiek analist Noël Slangen en politicoloog Carl Devos verduidelijken waarom juist zij de taak van informateur krijgen. 

 1. Koning stuurt nog niemand het veld in

  Koning stuurt nog niemand het veld in

  Koning Filip stuurt vanavond nog niemand het veld in. Het staatshoofd heeft het paleis intussen verlaten. Daarmee zit dag drie na de verkiezingen er stilaan op, de dag waarop Tom Van Grieken, als voorzitter van een extreemrechtse partij, voor de allereerste keer langsging bij de koning. In de namiddag ging de Vlaams Belang-voorzitter ook op de koffie bij N-VA-voorzitter Bart De Wever. De leider van de Vlaamse formatie kreeg vandaag ook Open Vld, CD&V en zijn eigen partij N-VA op bezoek. De beginnende verkennende gesprekken voor nieuwe regeringen op federaal, Vlaams, Waals en Brussels vlak komen stilaan op kruissnelheid. We sluiten deze liveblog voor vandaag af, herlees hieronder alle ontwikkelingen.
 1. Grondwet-experts oneens over beslissing paleis om Vlaams Belang uit te nodigen

  Grond­wet-ex­perts oneens over beslissing paleis om Vlaams Belang uit te nodigen

  De beslissing van het paleis om Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken uit te nodigen in het kader van de federale regeringsvorming lokt verdeelde reacties uit bij grondwetspecialisten. De uitnodiging is zwaar beladen, maar de koning vermijdt alvast dat hij de partij in een slachtofferrol duwt. Dat neemt niet weg dat hij aanvaardt om de voorzitter van een 'xenofobe en homofobe' partij te ontvangen, is bij Franstalige grondwetspecialisten te horen. Emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis Mark Van den Wijngaert (KU Leuven) vindt dan weer dat de koning in de fout zou gegaan zijn als hij Van Grieken niet zou ontvangen.
 2. Groen hekelt 'oranje light' voor het onderwijs: “Zal nog meer onrust en onveiligheidsgevoel creëren”

  Groen hekelt 'oranje light' voor het onderwijs: “Zal nog meer onrust en onveilig­heids­ge­voel creëren”

  Groen is niet tevreden met de beslissingen over het onderwijs. "Deze oranje light legt druk en verantwoordelijkheid bij de scholen, terwijl de minister zichzelf uit de wind zet. Ze zal nog meer onrust en onveiligheidsgevoel creëren", hekelt Vlaams parlementslid Elisabeth Meuleman. Ze pleit voor een verlenging van de herfstvakantie en gedeeltelijk afstandsonderwijs voor de hogere graden.
HLN gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement