Koning houdt ontslag regering én Vandeurzen in beraad
Delen per e-mail
De koning heeft zijn consultatieronde deze middag hervat. De ontslagnemende minister van Justitie Jo Vandeurzen (CD&V) was de eerste die op het kasteel van Belvédère werd ontvangen. Nadien was het de beurt aan Kamervoorzitter Herman Van Rompuy (CD&V). Momenteel is Senaatsvoorzitter Armand De Decker (MR) op audiëntie. Aan welk scenario de koning denkt, is niet duidelijk. Maar wellicht hoopt hij op een snelle doorstart met de meerderheidspartijen. Intussen houdt hij nog altijd het ontslag van de regering én van Vandeurzen in beraad.
De vorst startte gisteravond, onmiddellijk nadat premier Leterme (CD&V) het ontslag van zijn hele regering had aangeboden, gesprekken met de voorzitters van de meerderheidspartijen. Hij zag in de loop van de avond en nacht de vijf voorzitters van de meerderheidspartijen: Didier Reynders (MR), Bart Somers (Open Vld), Elio Di Rupo (PS), Joëlle Milquet (cdH) en Marianne Thyssen (CD&V) (in die volgorde). Rond 2 uur rondde hij zijn eerste reeks consultaties af.
Dringende dossiers
Ondertussen had ontslagnemend premier Leterme in de Wetstraat 16 informeel contact met een aantal ontslagnemende vicepremiers en partijvoorzitters: Thyssen, Somers, Di Rupo en vicepremier Laurette Onkelinx.
Er werd bekeken welke dringende dossiers nog moeten worden afgehandeld, of de begroting nog kan worden gestemd en zoniet of een financieringswet door het parlement kan worden geloodst.
Ontslag Vandeurzen
Leterme gooide de handdoek gisterennamiddag, een uur nadat minister van Justitie Jo Vandeurzen ontslag had genomen voor zijn aandeel in de Fortis-affaire. Vandeurzen vond de nota van Cassatie-voorzitter Londers over mogelijke politieke inmenging in de zaak te belastend. Volgens het rapport zijn er geen juridische bewijzen van een poging tot belemmering van de rechtsgang, maar zijn er ongetwijfeld belangrijke aanwijzingen in die zin.
Het rapport levert vooral kritiek op de kabinetschef van premier Leterme, Hans D'Hondt, en op Vandeurzen. Die zou tussengekomen zijn bij het hof van beroep en heeft daarmee de indruk gewekt druk te willen uitoefenen op de rechterlijke macht.
"Ik heb geen fouten gemaakt"
Vandeurzen blijft er wel bij dat hij geen fouten heeft gemaakt. "Ik wil formeel betwisten dat ik, of mijn kabinet, instructies hebben gegeven om het hof van beroep te beïnvloeden", zei hij vanavond op een persconferentie. Maar Vandeurzen aanvaardt het verslag van Cassatie. Volgens hem zal de geschiedenis uitwijzen welke de rol van de magistratuur was in deze crisis.
Vandeurzen schrijft nog dat Leterme de jongste jaren vaak op een unfaire manier is behandeld. Hij dankt Leterme en alle collega's voor de boeiende periode die hij in deze regering mocht meemaken.
Open Vld onthutst
Voorzitter Bart Somers van Open Vld blijft aandringen op een parlementaire onderzoekscommissie. Hij zegt zich intussen ernstig te willen beraden over het verslag van Cassatie waarvan de inhoud heel ernstig en onthutsend is. "Dit hoort niet thuis in een rechtsstaat, hier kan men niet licht overstappen." (belga/bdr/bf/dea)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
Deze cognac handtassen moet je zeker hebben in je kledingkast
Hoeveel handtassen heb jij in je kast hangen? En hoeveel van die tassen gebruik je echt? Om nog meer miskopen te vermijden presenteren we je graag dé drie handtassen die iedere vrouw moet hebben. Eén ding hebben ze alvast met elkaar gemeen. Met hun warme cognactint passen ze bij iedere outfit. Ninashop.be selecteert haar favoriete cognac hantassen. -
Update
"Rechter Schurmans werd ook fysiek belaagd"
-
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?