Koning Filip.
Volledig scherm
Koning Filip. © Belga, RV

Koning Filip betuigt “diepste spijt” aan Congo voor gruweldaden uit koloniale verleden

Koning Filip betuigt zijn “diepste spijt” aan Congo aan voor de geweld- en gruweldaden die onder het bewind van Leopold II, zijn bet-overgrootoom, werden gepleegd. De koning zegt dat we in het reine moeten komen met het verleden. Met zijn spijtbetuiging verrast de koning vriend en vijand. 

85 reacties

 • nicole desseyn

  1 jaar geleden
  Enkel koning Filip betoogt spijt maar de kerk daar wordt niet over gesproken hebben ook veel dingen gedaan die niet door de beugel kunnen .
 • Herwig Depoorter

  1 jaar geleden
  Sorry, maar wij, de gewone Belgen en onze voorouders hebben die miljarden niet in onze zakken gestoken. Wij hebben Congo niet uitgebuit en er geen wandaden verricht. Iedereen die de situatie gevolgd heeft, weet waar de verantwoordelijken en hun nazaten zitten.
 • Dhont Fabienne

  1 jaar geleden
  We gaan maar zwijgen zeker over de miljardenstroom die Congo al jaren heeft gekregen van de belgische staat en belastingbetaler waar de president en de andere politiekers stinkend rijk van zijn geworden .Je moet maar eens kijken naar het bescheiden huisje van Tshisekedi voormalige eerste minister zijn huisje is nog groter dan van onze koning . De bevolking van Congo had toen niets maar nu anno 2020 hebben ze nog steeds geen euro gekregen van hun ministers
 • Nadine Huldemont

  1 jaar geleden
  Dat hij eerst alles terugbetaald aan Congo. Dan zijn excuses op zijn plaats
 • Marc Devuldere

  1 jaar geleden
  Het zal voor sommigen nooit goed zijn. Ge kunt toch geen excuses aanbieden voor iets wat ge niet gedaan hebt. Dat ze ginder in Congo maar goed opletten met de Chinezen.
 1. Brugge wil 63 woningen in ‘watergevoelig’ gebied, maar bewoners en minister Demir protesteren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”
  Brugge

  Brugge wil 63 woningen in ‘waterge­voe­lig’ gebied, maar bewoners en minister Demir proteste­ren: “Bouwen in zo'n gebied breekt zuur op, stop ermee”

  “Op basis van de recentste overstromingskaarten is het gewoon niet verstandig om er woningen te bouwen.” Dat zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), nu Vlaanderen in beroep gaat tegen de vergunning van de stad Brugge voor 63 woningen in Assebroek. Of hoe het gebied Mispelaar zo de status van symbooldossier voor heel Vlaanderen aanneemt.
 2. Simon Diasolua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhankelijkheid van Congo: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd”
  PREMIUM

  Simon Diasolua en Marc Reynebeau, kinderen van de kolonie, over 60 jaar onafhanke­lijk­heid van Congo: “Congo wordt nog altijd leegge­roofd”

  Simon Diasolua (78) en Marc Reynebeau (64) woonden in Congo toen het land op 30 juni 1960, vandaag exact zestig jaar geleden, onafhankelijk werd. Diasolua zou de eerste zwarte piloot van Air Congo worden en verhuisde na zijn pensioen definitief naar ons land. Reynebeau keerde op zijn elfde terug om hier historicus, journalist en jury van ‘De Slimste Mens’ te worden. Veel redenen om de verjaardag te vieren, zien ze niet: “Congo wordt nog altijd leeggeroofd. Ook nu sterven er mensen als gevolg van uitbuiting.”