Kom ik in aanmerking voor een basispakket energie van 392 euro? En wat moet ik daarvoor doen? Check het hier
De Vivaldi-partijen van de federale regering hebben een akkoord gevonden om de Belgen te helpen met de torenhoge energiefacturen. Zo komt er onder andere een basispakket energie in november en december, dat nog kan verlengd worden indien nodig, met daarnaast een stookoliecheque. Dat zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). Aan het basispakket zijn wel voorwaarden verbonden.
Lees alles over de stijgende energieprijzen en je energiefactuur in ons dossier.
Heb jij nog vragen? Stel ze hieronder en wij zoeken een antwoord.
Zoals verwacht heeft de federale regering besloten te zorgen voor een tegemoetkoming op de gas- en elektriciteitsfacturen. Volgens de eerste minister gaat het om 135 euro per maand voor gas en 61 euro per maand voor elektriciteit. In totaal zal het basispakket neerkomen op 392 euro.
De tegemoetkomingen worden rechtstreeks verrekend op de facturen van november en december. De energieleveranciers zullen de tegemoetkoming “relatief snel” kunnen toepassen. Dat zegt sectorfederatie Febeg. Er moeten wel nog details uitgeklaard worden. Als de korting op dezelfde manier wordt toegepast als de 100 euro die eerder werd toegekend, “kan het relatief snel gaan”, aldus General Manager Van den Bosch.
In de studio van VTM NIEUWS zei De Croo dat het basispakket energie kan worden verlengd na december als dat nodig zou zijn. Het volledige gesprek met de premier is hieronder te bekijken.
Tijdens een persconferentie na de vergadering van het kernkabinet benadrukt de eerste minister dat het belangrijk blijft om minder te verbruiken. De Croo bekijkt op welke vlakken de energieleveranciers daarbij kunnen helpen.
Wie komt in aanmerking voor basispakket energie?
Aan die maatregel hangen wel voorwaarden qua inkomen en soort contract. Koppels mogen maximaal een gezamenlijk netto belastbaar inkomen van 125.000 euro per jaar hebben om voluit gebruik te kunnen maken van de korting. Voor alleenstaanden is het 62.000 euro. Dat zegt federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Er komt 3.700 euro bij het plafond per extra persoon ten laste, valt te lezen in een persbericht van de federale regering.
Respectievelijk komt dat ongeveer neer op een maandelijks inkomen van 5.000 euro voor koppels en 3.000 euro voor alleenstaanden, weet politiek journalist Hannelore Simoens van VTM NIEUWS. Deze bedragen zijn indicatief. Het netto belastbaar jaarlijks inkomen is de enige factor die bepaalt of je recht hebt op het basispakket energie.
Voor wie boven die grensbedragen uitkomt, zal de fiscus de tegemoetkoming beschouwen als een belastbaar voordeel. Het gaat om de hoogste 15 procent loonschalen. Ook wie al gebruik maakt van een sociaal tarief valt buiten deze maatregel. Het sociaal tarief komt vandaag ongeveer 20 procent van de bevolking ten goede.
Wat moet ik zelf nog doen?
Zelf moet je helemaal niets meer doen, het basispakket zal automatisch verrekend worden via je energiefactuur. En wie een deel van de korting moet terugbetalen, zal dat later via de belastingen moeten doen. Het is nog niet duidelijk hoe dat in zijn werk zal gaan, dat wordt de komende weken bepaald.
Van dit basispakket zou zowat 85 procent kunnen profiteren, dus ook de brede middenklasse. Het is “gerichte steun voor wie de crisis het hardst voelt”, aldus De Croo op Twitter.
De tegemoetkoming geldt voor alle gas- en elektriciteitscontracten van het variabele type en voor vaste contracten die werden afgesloten of hernieuwd na 1 oktober 2021. Dat meldde Hannelore Simoens en werd tijdens de persconferentie bevestigd door De Croo.
Ook steun voor verbruikers van stookolie
De toelage voor wie verwarmt met huishoudolie of propaan in bulk — de zogenaamde ‘stookoliecheque’ — wordt verlengd tot maart volgend jaar en het bedrag wordt verhoogd naar 300 euro. Wie daarvoor al een aanvraag indiende, moet niets doen. Dat zei federaal minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) tijdens de persconferentie.
Om de maatregelen te betalen, zal er gebruikt worden gemaakt van 1 miljard euro aan overwinsten van energieleveranciers, tweet Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet. Bij VTM NIEUWS verduidelijkt De Croo dat de overwinstbelasting vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar geïnd kan worden, maar dat de federale regering daarop niet wenst te wachten. De premier is er zeker van dat het Europees systeem om de overwinst af te romen succesvol zal zijn.
Steun voor bedrijven en zelfstandigen, zoals tijdens hoogtepunt coronapandemie
De accijnzen voor gas en elektriciteit worden in november en december geminimaliseerd voor zakelijke klanten. De federale regering voorziet ook extra steun voor zelfstandigen en bedrijven. Zo komt er een uitstel voor het betalen van belastingen en sociale bijdragen, maar ook langere afbetalingsplannen.
Er komt een systeem van tijdelijke werkloosheid, van 1 oktober tot het einde van dit jaar. Ook voert de regering een moratorium in voor faillissementen als gevolg van te hoge energiefacturen. Die maatregelen doen denken aan wat de federale regering deed tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis.
“Het was geen optie om te wachten”, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten
PVDA: “Ze lachen ons gewoon uit in ons gezicht”, Vlaams Belang: “In beste geval één maandfactuur”
Bij de oppositiepartijen reageerde op het moment van schrijven enkel PVDA op Twitter. Kamerlid Peter Mertens noemt de maatregelen “onverantwoord”. Verder tweet de ex-voorzitter: “De federale regering geeft eenmalig vier procent korting op de gas- en stroomfactuur om de winter door te komen. Dit is geen beleid. Dit is zeggen tegen de mensen: trek uw plan.”
Jos D’Haese, PVDA-fractievoorzitter in het Vlaams parlement, schrijft op Twitter: “392 euro. Op facturen die duizenden euro’s opslaan. Ze lachen ons gewoon uit in ons gezicht.”
“De totale korting komt in het beste geval neer op één huidige maandfactuur en over de maanden erna wordt niet gesproken”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel van Vlaams Belang. “De regering houdt voorts de lippen stijf op elkaar voor de invoering van een crisisbijdrage voor de grote energiebedrijven die integraal moet terugvloeien naar de bevolking.”
Van Lommel pleit voor een structureel plan zoals men in Griekenland heeft ondernomen, met een crisisbijdrage die overwinsten aanpakt en laat terugvloeien naar de burgers.
Gezinsbond: “Na december staan gezinnen opnieuw in de kou”, Test Aankoop vraagt structurele maatregelen
De Gezinsbond heeft vrijdag teleurgesteld gereageerd. “Er is geen sprake van de beloofde betaalbare basishoeveelheid energie, maar het gaat slechts om energiekortingen voor twee maanden tegen de achtergrond van de aangekondigde ‘vijf tot tien moeilijke winters’”, klinkt het.
De Gezinsbond betreurt ook dat er bij de korting geen rekening wordt gehouden met de gezinssamenstelling. “De korting is even groot voor een gezin van twee als voor een gezin van vier of vijf”.
Consumentenorganisatie Test Aankoop noemt de maatregelen die de federale regering neemt “eenmalige cadeautjes” en pleit voor een structurele aanpak. Zo vraagt het om de energiefacturen op te schonen van belastingen, bijdragen en heffingen en een duurzamer systeem van het sociaal tarief.
Daarnaast wil de organisatie dat het aantal indexeringsparameters verminderd wordt en er werk gemaakt wordt van een universeel tarief voor energiediensten.
Unizo, VBO en Voka tevreden
De werkgevers reageren tevreden. “Dit geeft onze kmo’s en zelfstandigen hoop in deze economisch zeer zware tijd”, zegt Danny Van Assche, de gedelegeerd bestuurder van ondernemersorganisatie Unizo. Hij vraagt wel overleg over het systeem van tijdelijke werkloosheid, dat “op het eerste gezicht erg selectief is”. De ondernemersorganisatie zegt nog uit te kijken naar maatregelen van de Vlaamse en Brusselse regering.
Het VBO roept op om niet enkel crisismaatregelen te nemen, maar structureel iets te veranderen aan stijgende loonkosten, verlies van concurrentiekracht en een gapend tekort in de handelsbalans ook aan te pakken. “Dankzij de besliste maatregelen hebben onze bedrijven op korte termijn ademruimte gekregen, vooral de maatregel omtrent tijdelijke werkloosheid is een belangrijke stap vooruit”, zegt Pieter Timmermans, CEO van VBO.
Voka op haar beurt roept de Vlaamse regering op om ook snel werk te maken van een werkbaar energiesteunpakket. “De Vlaamse regering kondigt nu een steunpakket aan tegen de Septemberverklaring van 26 september. Ondernemingen wachten hier al een paar weken op. Nu mag er niet verder gedraald worden”, aldus gedelegeerd bestuurder Hans Maertens.
Lees ook:
Herbekijk ook: “Vlaamse energiemaatregelen voor septemberverklaring Jambon”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Het waterkussen: helpt het jou naar een zalige nachtrust? Of ga je beter voor een ander type kussen?
Het hoofdkussen speelt een sleutelrol bij een kwalitatieve nachtrust. Maar veel geld hoef je daar volgens Laurens Habers, kinesist en medevennoot van Praktijk Corpus in Antwerpen, niet per se aan uit te geven. HLN Shop vroeg hem hoe je dan wel het beste hoofdkussen herkent. -
5
Peter Gerber stopt met onmiddellijke ingang als CEO van Brussels Airlines
Peter Gerber stopt met onmiddellijke ingang als CEO van Brussels Airlines. Voormalig CEO Christina Foerster neemt ad interim over. Gerber verlaat ook het Duitse moederbedrijf Lufthansa. -
Livios
Hobbykamer of extra opslagruimte maken van je zolder? Op deze vijf punten moet je letten
Kan je wel wat meer ruimte gebruiken in huis? Vooraleer je denkt aan het toevoegen van een extra volume, kijk je best eerst eens naar je zolder. De ruimte onder het dak wordt vaak onderbenut, terwijl ze interessante mogelijkheden kan bieden. Maar vooraleer je je zolder omvormt tot een woonruimte, moet je jezelf eerst enkele belangrijke vragen stellen. Bouwsite Livios lijst ze voor je op. -
-
Demir weigert opnieuw vergunning voor gascentrale in Vilvoorde, centrale in Tessenderlo krijgt wel vergunning
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir weigert de omgevingsvergunning voor de nieuwe gascentrale van Engie in Vilvoorde. De burgemeester van Vilvoorde Hans Bonte (Vooruit) noemt het een “politiek spel”. Tegelijk levert de N-VA-minister wél een omgevingsvergunning af voor de gascentrale van TDS, dochterbedrijf van Tessenderlo Chemie, in Tessenderlo. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
België leent 1,4 miljard euro op korte termijn tegen hoogste rente in jaren
België heeft vandaag 1,4 miljard euro opgehaald, met de uitgifte van schatkistcertificaten. Dat gebeurt opnieuw aan hogere rentes, de hoogste sinds 2008. -
7
Beleggers betaalden vorig jaar 5,6 miljard euro aan taksen
De effectentaks heeft vorig jaar 409,8 miljoen euro opgeleverd voor de schatkist. In 2021 was er nog sprake van 379 miljoen euro via de taks op de effectenrekeningen. Met de beurstaks en roerende voorheffing erbij, betaalden beleggers vorig jaar zowat 5,6 miljard euro aan taksen of bijna 880 miljoen euro meer dan voor 2021.
472 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJulien DEMEULEMEESTER
yves van tongelen
Leonarda Van Opbroecke
Stefanie van Dijk
Jean-Pierre Goderis